All for Joomla All for Webmasters
Д-р Людмила Цалбрукнер: Връщам пациенти, когато не съм убедена, че естетичната медицина ще им помогне!
Всичко за най-новите трендове в разкрасяването от известната лекарка.
--Д-р Цалбрукнер, какви са новостите от последния конгрес по естетична хирургия в Австрия, който приключи наскоро?
 
Това бе много интересен конгрес, който се организира всяка година от Обществото по естетична медицина и антиейджинг изследвания в Австрия. Този път той се проведе в Техническия университет-Виена. Имаше много уъркшопове, представени бяха и редица научни изследвания по важни теми за грижата на кожата – не само beauty, но и при белези, изгаряния, някои заболявания.
 
-Какви са трендовете във вашата област?
 
Биокозметиката е голям тренд. Имах наскоро следният случай: идва при мен пациентка за процедура, която поиска да узнае на коя фирма е ботоксът с който работя. И отговорът й бе: „Да, тази компания е много добра, защото те произвеждат продукта без да го тестват върху животни”. Явно, това бе най-важното за нея.
 
Друга новост са конците, които се слагат за лифтинг за стягане кожата на лицето. Има различни видове, вкл. и златни конци.
 
Трендът сега е те да са биоразградими, за да може организмът да ги приеме, а не да ги отблъсва. В противен случай могат да се получат грануломи, хронични възпаления.
 
Трети голям тренд, със сигурност, е т.нар. вампирски лифтинг (Vampire Lifting).Той се прави със собствена плазма и може, при желание, да се смеси с други съставки: напр.хиалурон (за повече обем) или с витамин.
 
Последната новост е криолиполизата. Тя е метод за трайно премахване на мастни депа чрез замразяване на мастната тъкан. Това е уред, който се слага на местата, които искаме да отстраним, той има вакуумни накрайници, които засмукват тъканта. После тя дозирано и постепенно се охлажда до температура от  минус 8 С за определено време, и след това фиксираните мастни клетки бавно се разграждат.
 
Не по-малко интерес на конгреса предизвика и темата хиалурон. Той дава обем и е много интересен материал. Когато се инжектира повърхностно, той подобрява качеството, еластичността и влажността на кожата. Това  е специален вид хиалурон, който си слагат звездите (Анджелина Джоли) и той им осигурява сияйно лице. 
 
-Защо от толкова много специалности, които имате (личен лекар, радиоонколог, специалист по традиционна китайска медицина, естетична медицина) се занимавате само с естетична медицина?
 
Това е ниша, която дава много възможности. Да не говорим, че мога да работя ден и нощ, толкова много пациенти имам. Освен това се чувствам удоволетворена. 
 
-За разлика обаче от България, в Австрия видимо не личи, че австрийците са подлагат често на разкрасителни процедури.  
 
Това е разликата между източното светоусещане за живота (българки, рускини и др.). Тези пациентки идват и казват: „Аз искам да се вижда!. Искам хората да видят, че мога да си го позволя.” Докато австрийските критерии за красота са малко по-различни. Те идват и казват, че искат това, което с годините се е променило да си го върнат като искат да изглеждат естествено, само, че напр. с 10 години по-млади.
 
-Какво най-много искат вашите пациенти като разкрасителни/ коригиращи  процедури?
 
Най-много се търсят ботокс и хиалуронова киселина за лице. Ботоксът отпуска местата, където се поставя и така се избягват мимическите бръчки (около и под очите, на челото, около устата, и др.)
 
С хиалурона се постига обемен ефект и се прилага за скулите, за назолабиалните бръчки (от носа към устата), естествено, той е предпочитаният материал и за устни. Младите момичета и жени често искат само по-големи устни (знак е на сексапилност.) Те придават по-младежки вид (в зрелостта), защото с годините устните стават по-тънки, по-сбръчкани.
 
Все повече навлиза и плазмапен (дермапен). Това е вид лазер с размери на голяма химикалка, който използва  светлината за  плазмена енергия, която се фокусира и прави много фини дупчици в тъканта. И е много подходящ за увиснали клепачи, при бръчки тип ”пачи крак”, при прекалено терапирано лице, което е поддържано с прекалено много материали.
 
Това е една от малкото процедури при които човек обаче трябва да си остане вкъщи, тъй като е много видимо местата върху които е работено с лазера. След 3-4 дни тези малки корички падат, след което се получава много силно стягане на тъканта и това е подходящо за увиснал горен клепач. А също и за долен клепач, когато са поизчерпани възможностите на ботокс и хиалурон. 
 
-Случвало ли ви се е да върнете пациент/ пациентка заради това, че е много млада, или защото смятате, че процедурите, които се правят са за по-късно време и могат да я загрозят, вместо да я разкрасят?
 
Да, много често. Най-често връщам от процедури три вида пациенти:
 
На първо място, млади момичета под 18-години, които идват най-често с майките си. Те най-често искат по-големи устни или корекция на носа (но не оперативна, а само с хиалурон). С него може много да се постигне, напр. чипо носле. В повечето случаи обаче става въпрос за корекция на някои леки асиметрии (напр. лека гърбица на нослето).
 
Връщам ги, защото те нямат навършени 18 години и считам, че няма нужда толкова рано да се започва с коригиращи или разкрасителни процедури.
 
Втората група са пациенти, които са били при много други лекари, и при тях се вижда, че самото лице е променено от многото материал в него. Аз не зная какъв материал е сложен, каква му е трайността,  как се съчетава той с другите материали. Освен това самите пациентки често имат нереална представа за това, което искат. Напр. идва пациентка с много големи устни, и иска още по-големи. 
 
Когато правя процедурите искам пациентката да изглежда както е била преди 10 години напр, и корекциите да изглежда все едно това е естественият вид на жената. Да й върнем малко младостта, да върнем малко времето назад.
 
Или ако има много дълбока назолабиална бръчка, или асиметрия да коригирам много леко, така че лицето да изглежда естетично.
 
Третата група, които връщам са възрастни жени, които не са направили нито една разкрасителна процедура през живота си. Те обикновено са на възраст 65 плюс. Мили дами, просто е  много късно. Разбира се, винаги може да се направи нещо.
 
Но очакванията трябва да са много реалистични, още повече, че с една инжекция ботокс или хиалурон не може да се случат чудеса. Още повече, че кожата им, в резултат на слънце, лекарства, цигари,  житейски неволи, години е толкова отпусната и изтъняла, с много бръчки, и често почти нищо не може да се помогне. Тогава ги съветвам, че е по-добре да си направят оперативен лифтинг на лицето. 
 
Повечето пациентки обаче не искат операция, искат да ползват  витамин, лазер, термаж – това е безиглена процедура, която е с радиовълни, и от силното затопляне се получава стимулация на колагена в кожата. Но тялото все още трябва да има потенциал да образува колаген. А той с годините намалява. 
 
Връщам и хора, които са вземали медикаменти, които нарушават съсирването на кръвта- напр. аспирин. при сърдечни заболявания ( инфаркт и др.). Ако процедурите са микроиглени или безиглени, тогава няма проблем.
 
-Кои други заболявания са противопоказани при етестичните корекции: напр. акне, псориазис?
 
По принцип няма проблем, но когато има активно възпаление някъде в тялото, не се правят естетични процедури. Напр. псориазисът причинява артрит. Псориазисът обаче почти никога не е в областта на лицето, така че тогава няма проблем .Когато кожата е променена в резултат на автоимунно или друго заболяване, също се избягват тези манипулации.
 
-Жени или мъже идват повече при вас?
 
Жени са предимно, но в последните години идват много мъже. Някои от тях искат вампирски лифтинг, други ботокс или хиалурон. По-скоро  мъжете не искат козметични процедури като мезотерапия, а нещо, което да е видимо.  Напр. с хиалурон да се извае хубав контур на долната челюст ( напр. брадичка), т.е да е тип мачо.
 
Трябва много да се внимава, защото в учебниците пропорциите са женствени и има опасност от феминизиране на мъжете. Имам и строителни работници, които идват при мен направо от работа,  идват и много хомосексуални. 
 
-Какви други грешки правят жени/ мъже при естетичните корекции?
 
Основна грешка е неподдържането на терапията след като вече си направил крачка напред с ботокс напр., защото той дава ефект срещу тази бръчка, която се атакува в момента. Но ако след няколко месеца инжекцията пак не се поднови, то се обезмисля действието на ботокса. Той има склонността да премахва бръчката, но трябва да се прави постоянно (2 пъти в годината), и тогава тя повече не се появява. Ако е поставен навреме, разбира се. 
 
Връщам и тези, които ми казват, че имат бръчка, но аз не я виждам. Тогава им казвам: „Елате тогава, когато стане видима, сега още не е необходимо.” Когато нещата се правят разумно и дискретно, това има много добър ефект във времето.
 
-Дайте няколко общи съвети за поддръжка на кожата?
 
Любима тема: не пушете, пийте достатъчно вода и слагайте кремове със слънцезащитен фактор. Това помага много. Неотдавна гледах една фрапираща снимка във Фейсбук на шофьор на камион, на който едната половина на лицето е била непрекъснато огрявана от слънцето. В резултат на това тя изглежда изключително състарена, поне 30 години по-стара от другата част на лицето му. 
 
Всяка кожа е различна и индивидуална, така че всеки трябва да намери своята козметика. Аз ползвам кремове без консерванти, някои от кремовете на Vichy, кремове с хиалурон, с кобилешко мляко, с пчелно млечице (т. нар."желе-роял”). Не забравяйте и вечерното почистване на лицето. 
 
-Имате ли пациенти от България?
 
Да, идват и от България, но повечето живеят в Австрия. 
 
Визитка:
Д-р Людмила Цалбрукнер  е едно от най-обичаните имена сред лекарите в Австрия. Родена е в София, живее във Виена. Завършила е Виенският университет (Universität Wien) . Има специалност за общопрактикуващ лекар, радиоонколог, специалист е по естетична и традиционна китайска медицина. Владее немски, руски, английски и бълг.език. Омъжена, с едно дете.
 
За контакти:
Д-р Людмила Цалбрукнер  
1050 Wien,
Gießaufgasse 25/6,
Мобилен&: +4368120671709
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Едно интервю на Светлана Желева
 
Прочетено 3673 пъти Последна промяна от Вторник, 31 Март 2020 20:34
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…