All for Joomla All for Webmasters
Българи в чужбина: Какво вълнува сънародниците ни в Буенос Айрес и Аржентина?
Днес ще ви запознаем с журналистката Ася Иванова.
 
В Буенос Айрес заедно със съпруга си инж. Иван Цанков са създатели на сайта losbulgaros.com.ar, на радио „Моята България” , на интернет телевизия “Los Búlgaros TV”, които работят за популяризиране на българската култура и духовност в Аржентина. 
 
Двамата са автори и на документалния филм „Сърце като птица“ , който представя живота и делото на най-известния поет от български произход в Аржентина– Марио Несторофф. 
 
Г-жо Иванова, как се озовахте в Аржентина? Защо точно Южна Америка? Какво бе усещането да се смени континента, да се потопите в толкова различна култура?
-Беше едно пътуване, което стартира с цел, но което нямаше финал. През един студен декемврийски ден на летище София си тръгнахме от къщи, но сега пак сме си вкъщи.
 
Доставя ни радост да можем да се прибираме на две места. Аржентина и особено Буенос Айрес, като далечно и екзотично място, винаги са ни привличали. Столицата на тази латиноамериканска страна е много важен културен център, с европейски вид.
 
По-скоро със съпруга ми искахме да я опознаем, но много ни хареса и решихме да останем. Първите ни впечатления от града бяха прекрасни. Хората в него умеят да се забавляват и обръщат голямо внимание на културния живот. Аржентинците са приветливи и добронамерени хора. От малки ги възпитават да са усмихнати и дружелюбни. 
 
С какво е атрактивна Аржентина? Продължават ли в Аржентина все още да пристигат емигранти от България? 
-Аржентина е сред най-ценените активи на глобалния пазар за покупка, наем и управление на земеделска земя.Тя е една от най-големите житници на света, основен износител на месо, с много добра инфраструктурна система. 
 
На когото се удаде възможност да посети тази страна, ще се запознае с една държава, изпълнена с невероятни контрасти, просторни плажове, планински върхове, прекрасни водопади, пустинни степи, гъсти гори, модерни градове.
 
Особено известна е с тангото, архитектурата, виното и футбола. Аржентина не позволява да се скучае нито за миг. Богата е на забележителности и неща за правене. 
 
След влизането на България в ЕС нашенските емигранти вече не се преселват насам, както преди. Ориентираха се към по-близките дестинации - европейските страни. 
 
Труден ли е емигрантския живот в Аржентина? С какви очаквания пристигат българите тук?
-Всеки, напуснал родната си страна и заминал в чужбина, няма как предварително да се настрои и да избегне шока от смяната на всичко около него.
 
В емигрантска страна като Аржентина обаче, човек не може да се почувства чужденец, защото всички са чужденци - все някой от рода е дошъл от другаде, главно от Европа.
 
При пристигането ни тук ние не знаехме какво ни очаква по пътя, който се простираше пред нас. Но вървейки по него, научихме много нови неща, срещнахме много приятели. И най-важното, не успяхме да се загубим в прехода между “там” и “тук”. 
 
Как съжителстват различните поколения български емигранти: какво ги вълнува, какво работят, в кои сфери са най-много,  лесно ли се интегрират? Днес по-трудно ли се случват нещата, отколкото преди?
-Преобладаващата част от българската диаспора в тази латиноамериканска страна са аржентинци с български корени.
 
Вече достигат до 4-то поколение. За най-голямо съжаление не говорят български, имат твърде оскъдни познания за България, а поради разстоянието много малко от тях са ходили в родината на предците си.
 
Но пък интересът към Отечеството ни и към всичко наше е огромен. Това е, което ги прави българска общност, всъщност - една малка България в този отдалечен край на света.
 
Особена радост за нас е, когато чуем за някой, постигнал успех в дадена област, било култура, наука, политика, и носещ българско име. С гордост можем да кажем, че такива хора има немалко. 
 
За днешното време определено може да се твърди, че благодарение на новите ИТ животът е по-свързан от всякога. Много от трудностите, които помним отпреди, сега са само спомен. Съответно и интеграцията в ново общество минава по-гладко. 
 
На кое поколение емигранти им е най-тежко, всички казват първото, така ли е?
-Удивително е как в днешно време се променя светът, а с него и ние.
 
Когато човек е решил да напусне Родината си и да се пресели в друга държава, на друг континент, неизбежно попада на място, в което не е израснал. Езикът, обичаите, хората, въздухът дори, са различни.
 
В процеса на адаптацията ни към живота в Аржентина в началото много ни помагаха контактите със съотечественици от последната емигрантска вълна, българи като нас.
 
Но с годините те оредяха чувствително. За сметка на това, с усвояването на испанския,  се умножиха връзките ни с наследниците на наши емигранти. С времето се сдобихме и с много приятели и колеги аржентинци, за които не мога да кажа нищо лошо. 
 
Лесно ли се поддържат български медии в Аржентина?
-За нас не е трудно, защото се радваме на голям интерес и подкрепа от страна на нашите читатели, слушатели и зрители. Освен това започнахме от по-лесното и вървяхме към по-трудното.
 
Началото беше дадено преди 10 години, със създаването на информационния портал losbulgaros.com.ar. Сайтът ни беше един от първите, предоставящи цялостна информация на испански език за България, а също за изявите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и живота на българската общност в латиноамериканската страна.
 
Една от най-четените рубрики е “Търся своите корени” - своеобразен мост, помагащ на онези сънародници в Аржентина, загубили през годините връзките със своите роднини в България, да ги възобновят отново.
 
Информационният портал на организацията ни се радва на голяма популярност, което е видно от стотиците коментари, оставени от посетилите го и е четен във всички испаноговорящи страни. 
 
Радиото ни започна дейността си 4 години по-късно, но благодарение на предимствата на този тип медия, бързо набра популярност. Възможността да се слуша българска народна музика, към която изпитват голям интерес българите тук ни спечели много почитатели.
Рубриките ни с културна тематика също допринесоха за нарастващото му влияние в живота на българската общност.
 
Една от тях, „Открий български талант“, популяризира творци от различни сфери на изкуството в Латинска Америка, които са българи, или с български корени.
 
Тяхната дейност представяме на широката публика чрез презентации, интервюта и репортажи, а така също с подходящи преводи на произведенията им. Инициативата завоюва успех не само сред диаспората ни, но и в Родината, а и навсякъде по света, където има наши сънародници. 
 
А най-новата ни медия, от която, да призная, сме обсебени, е интернет телевизия “Los Búlgaros TV”. С това информационно средство продължаваме успешно проверената концепция на нашето радио, при това на следващо ниво.
 
Един пример: в много радиопредавания включвахме интервюта на известни сънародници, както от тази част на света, така и от България. Това се харесваше на нашите слушатели. В “Los Bulgaros TV” продължихме с подобни програми, но интересът се оказа по-голям, защото освен да слушат думите на събеседника ни, зрителите можеха и да го видят на екрана.
 
Да не говорим за други случаи, където картината носи преобладаващата част от информацията, като например фолклорните програми, показващи живописните традиционни носии и кръшни хора. Стартирахме в началото на миналата година. Първото ни излъчване беше посветено на Националния ни празник 3 март. 
 
А наскоро най-неочаквано получихме признание от България за “Los Búlgaros TV”. На Осмия журналистически конкурс „Светове и цветове”, организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, бяхме отличени с първа награда като основатели на българската телевизия в Аржентина. 
 
Работата ни в мултимедийната сфера включва и създаване на документални филми. Първият, който осъществихме беше “Los Creadores de milagros de Tesalónica”(Солунските чудотворци). В него се проследява живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура. 
 
Следващият ни филм–“El Camino a la Libertad” (Пътят към свободата) разказва за непрестанната борба на нашия народ за освобождение от османско игои проследява трудния, изстрадан път, довел в крайна сметка до светлия ден 3 март 1878 год., след който България става свободна.За първи път беше показан в Колумбия, а след това в Аржентина и Уругвай.
 
И този, с който най-много се гордеем досега - киноразказът“Corazón como un pájaro” (Сърце като птица).Посветен е на „певеца от Чако“, както приживе е бил наречен поетът от български произход Марио Несторофф - най-изтъкнатия творец на нашата диаспора в Аржентина.
 
Определено мога да кажа, че чрез този филм името на твореца става все по-известно и в България, и по света. Досега е показван в София, Буенос Айрес, Скопие и Виена. 
 
А тази година, на международния конкурс по тема "Моят роден глас е...", организиран от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република и сп. „Роден глас“, нашето дружество получи първа награда в раздел „Фотография и видео филм“, за съответната категория.
 
Награденият видео клип представя изложбата „Открий България“, дело на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, която на своите 12 тематични пана показва всички по-важни аспекти на Родината ни – природни красоти, исторически забележителности, празници и традиции, фолклор, известни личности, национална кухня и др. Създадена е с цел популяризиране на българската култура и духовност в латиноамериканския континент. 
 
Българско училище в Буенос Айрес / български училища в Аржентина: мисията (не)възможна?
-За наше най-голямо съжаление в Аржентина няма българско училище.
 
За да запълни тази празнина нашата организация, чрез своето интернет радио „Моята България“, започна преди няколко години излъчването на курсове по български език. Те са преди всичко за онези съотечественици, които поради характера на местоживеенето си или на своята работа не могат да посещават присъствени курсове. В Аржентина този проблем стои особено остро.
 
Разстоянията в латиноамериканската страна са огромни, а големите български общности, състоящи се от наследници на българи-емигранти не знаещи български, но с голямо желание да научат езика на своите предци, са предимно в отдалечените провинции.  
 
С тази съвременна форма на дистанционно обучение Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ цели да улесни изучаването на нашия език, а оттам да стимулира интереса към родната литература, история и традиции.
 
И да спомогне за приобщаването на наследниците на българите-емигранти в тази част на света към българския бит и култура и затвърждаването на националното им самосъзнание. 
 
Интересът към онлайн езиковите курсове на интернет радио „Моята България“ е изключително голям и по молба на слушатели вече сме ги излъчвали многократно. 
 
Върху какво работите в момента?
-В период сме на създаване на следващия ни документален филм. Най-общо казано, с него продължаваме линията на филма ни за поета Марио Несторофф.
 
Другото, на което отделяме време и усилия е книга, представяща българското присъствие на латиноамериканския континент. Предвиждаме да излезе през следващата година. 
 
Изпитвате ли често носталгия за България и как я превъзмогвате?
-Обръщайки поглед назад, днес можем да кажем, че сме тъгували понякога. Но това не значи, че личният ни лекар е предписвал веднага шепа лекарства против носталгия.
 
Вече сме се справили с нея -  прекалено сме заети да представяме България в тази част на света по различни начини, в различните й аспекти. Много ни помагат и връзките, които поддържаме със сънародници - както в Аржентина, така и в България, а и в други страни по света.
 
В този смисъл, можем да препоръчаме на съотечествениците ни, пръснати по земното кълбо, нашия метод за превъзмогване на носталгията.
Едно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 688 пъти Последна промяна от Вторник, 15 Февруари 2022 21:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…