All for Joomla All for Webmasters
Матиас Тун, без който биодинамичният календар нямаше да е същият
Матиас Тун (1948 г. – 2020 г.) в спомените на Тиция Тун. 
 
Матиас Каспар Тун, нашият скъп баща, си замина неочаквано на 22 юни 2020 г. На 72 г. Матиас беше все още пълен с живот. С радост наблюдаваше как брат ми, Фридрих, поема управлението на семейната ферма в Дексбах, Германия, като го подкрепяше неспирно.
 
През последната си година Матиас изпита голямо щастие, приемайки нови животни във фермата, съживи много стари приятелства, сложи настрана стари разногласия и преоткри дълбоката си връзка с природата. Неговата смърт дойде ненадейно и бе шок за всички ни. 
 
Матиас Тун е роден в Марбург, Германия в неделя на 29 февруари 1948 г. Той с гордост ни разказваше, отново и отново, че само деца, родени в неделя на 29 февруари могат да намерят съкровище. Местна легенда разказва, че само те имат дарбата да видят златния чекрък в река Лан. Матиас може и да не го е видял, но вярваше, че е живял в щастие. 
 
Матиас посвети най-голямата част от живота си на селскостопанските проучвания на майка си Мария Тун. Мария Тун е пионер в биодинамичното земеделие и създател на Биодинамичния календар на Мария Тун, най-известният и обичан календар за биодинамични посеви и растения в света през последните 50 г.
 
Без ентусиазираната подкрепа на Матиас, Мария не би могла да осъществи делото си и да поддържа връзка с хора от цял свят, които споделят нейния плам да разбере влиянието на космичните сили върху земята.
 
Когато Мария се разболя, Матиас се грижи за нея до последния й дъх, както се беше грижил за баща си преди това. Той устоя на обещанието, което беше дал на родителите си – че те винаги ще живеят и ще стареят близо до него. 
 
След смъртта на майка си през 2012 г. Матиас прдължи да издава всяка година Биодинамичния календар на Мария Тун. Брат ми Фридрих, както и аз, се чувстваме задължени да следваме стъпките на нашите баща и баба. Знаехме, че сме свободни да правим всичко, което си пожелаем.
 
Фридрих избра да се занимава със селско стопанство по своя собствена инициатива, а аз избрах за моя професия писането. През последните години обаче работехме заедно с татко – изчислявахме данните и пишехме Биодинамичния календар на Мария Тун.
 
Ние ще продължим да създаваме календара и това е продиктувано не от нашето чувство за дълг, а от нашата свободна воля. 
 
Делото на Мария Тун ще остане сърцевината на Биодинамичния календар на Мария Тун – огромна чат от непубликуваните й текстове ще бъдат редактирани през идните години.
 
Фридрих и аз ще продължим да растем и учим в хода на нашата работа, стремейки се да търсим отговори на въпросите, повдигнати от Мария Тун.
 
Вярваме, че по този начин ще продължим да се грижим за наследството, оставено от нашите баба и баща.
Превод: Надежда Костова, 
Източник: "Мария Тун Посевни дни 2021"
.

Прочетено 5171 пъти Последна промяна от Неделя, 31 Януари 2021 17:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…