All for Joomla All for Webmasters
Будапеща отглежда български домати

Заедно с кмета Петер Гайда посланик Полендаков участва в церемониалното предаване на първите 200 разсада от български домати на две общински градини.

 

Българският посланик в Унгария Н.Пр. Христо Полендаков се отзова на поканата на кмета на Кишпещ (19-ти район на Будапеща) Петер Гайда. Двамата проведоха среща, посветена на разширяване и задълбочаване на контактите с България. 

 

В Кметството бе проведен обстоен разговор с енергичния и ентусиазиран за задълбочаването на контактите с България кмет Петер Гайда и неговите заместници Гьорд Винчек и Атила Варга, като на срещата присъстваха и Йордан Тютюнков, председател на Българското самоуправление в Кишпещ и Чавдар Петков, ръководител на Службата за търговско-икономически връзки в Посолството. 

 

Акцент в разговорите бе тазгодишната общинска кампания, реализирана в партньорство с Българското самоуправление на Кишпещ, по безвъзмездно предоставяне на 1500 разсада на български домати на детски градини, училища, институции, общински градини и граждани на района.

 

Заедно с кмета Петер Гайда посланик Полендаков участва в церемониалното предаване на първите 200 разсада от български домати на две общински градини (земеделски участъци с размер около 1500 – 2000 кв. м., които общината предоставя безвъзмездно за ползване от страна на доброволни сдружения на граждани, имащи интерес да упражняват градинарство).

 

От 2004 г. Кишпещ е побратимен със Смолян и през годините са били реализирани съвместни проекти, включително размяна на семена за домати и цветя, а поради Ковид-19 е отложено изпълнението на договорена програма за разменни пътувания на ученици.

 

През 2016 г., с общинско финансиране е била изградена „Родопска чешма“ в чест на българските градинари, живели в Кишпещ, която се поддържа в отлично състояние, а в прилежащото парково пространство „Родопей“ са засадени български рози.

 

В този контекст посланик Полендаков е разговарял и с народния представител Шандор Бурани, с когото е договорена допълнителна среща за развитие на междупарламентарните връзки, съобщиха от МВнР.


 .
 
 
 

 

Прочетено 926 пъти Последна промяна от Вторник, 10 Август 2021 20:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…