All for Joomla All for Webmasters
Сделката за Monsanto повдига отново въпроса за токсичния глифозат
Германският фармацевтичен гигант Bayer придобива Monsanto за 66 млрд. долара.
 
Германският гигант в промишлената и битовата химия Bayer купува американския производител на семена и пестициди Monsanto в сделка на стойност 66 млрд. долара (58,7 млрд. евро), съобщава The Verge, цитира hicomm.bg.
 
Сделката е най-голямата покупка, правена някога от немска компания, а новосъздаденият гигант ще контролира над една четвърт от семената и пестицидите по света. 
 
Самата Monsanto е известна с генетично модифицираните си посеви и с това, че към момента е най-големият производител на семена в света.
 
Друг продукт на компанията е хербицидът глифозат, който е със много спорна репутация, тъй като се подозира, че може да причинява рак. 
 
В Европа глифозатът е широко използван от земеделските производители срещу плевелите преди засаждане или преди покълването на семената. Понякога се пръска върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя.
 
Това е най-използваният хербицид върху обработваемите земи във Великобритания, използван е и на 39% от земеделските земи в Германия, а нивата на употребата му в Европа растат. 
 
Глифозатът се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините. Също така е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат. 
 
Най-големият му производител е "Монсанто", който го продава под търговското име Roundup. В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година. 
 
На свой ред, освен с едноименния си аспирин, Bayer също има подразделение за пестициди, биотехнологии, пластмаси и здравеопазване. Сделката по сливането на двете компании ще ги превърне в пазарен лидер в Европа, САЩ и Азия.
 
Новият гигант ще бъде следен изкъсо от антимонополните органи, а някои от акционерите на "Байер" са силно критични. Според тях има риск компанията да пренебрегне основното си фармацевтично звено и да се концентрира прекалено много върху препаратите за растителна защита. 
 
Сделката вече събуди тревогата на природозащитници. От Greenpeace коментираха, че това е лоша новина за устойчивото земеделие, потребителите и природата. 
 
Двете страни в сделката 
Bayer е глобална компания в сферата на производството на лекарства, здравеопазването, както и продукти за земеделието и животновъдствoто.
 
Компанията е третата най-голяма сред публичните в Германия и е член на индекса на сините чипове DAX. В края на миналата година продажбите на Bayer нараснаха до 46.324 млрд. евро, а нетната печалба се покачи с една пета до 4.11 млрд.
 
Към средата на настоящата година постъпленията намаляват на годишна база, но нетната печалба се подобрява, припомня capital.bg. 
 
Monsanto е основана през 1901 г. като компания за производство на захарин. В средата на 40-те години обаче се преориентира към земеделските химикали за борба с плевелите.
 
В края на 90-те в бизнеса влиза и селекцията и генната модификация на семена. Това бързо я постави в центъра на конспиративните теории зад ГМО, на които най-често е отправна точка.
 
В последните тримесечия компанията губи присъствие на пазара, което доведе до понижение на приходите с 5.6% през 2015 г., а към средата на тази година изоставането е с 9%. Мениджмънтът не успява да се противопостави на тази тенденция, което доведе и до придобиването.
 
Прочетено 2137 пъти Последна промяна от Петък, 15 Януари 2021 19:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…