All for Joomla All for Webmasters
Хиляди в Австрия против ТТИП и CETA
Хиляди граждани в Австрия са срещу сключване на Споразумение за свободна търговия със САЩ и Канада (ТТИП и CETA).
 
Синдикати, еколози и фермери настояват споразуменията да не бъдат подписани. Десетки хиляди от цялата страна се стекоха на протест през миналата седмица и във Виена. 
Опасенията им са, че  подобно споразумение е в защита на корпорациите, а не на гражданите и потребителите. Така няма да  се гарантират работните места и качеството на храните. Застрашава се и околната среда. 
Мнението на гражданите съвпада с позицията на правителството
 
Австрия е готова да се конфронтира с други членове на Европейския съюз по повод несъгласието си да одобри споразумението за свободна търговия с Канада, заяви канцлерът Кристиян Керн в началото на септември. Според него сделката съдържа много от спорните елементи на подобно споразумение, за което Европа преговаря в момента със САЩ.
 
"Ще е трудно, това ще е следващият конфликт в ЕС, предизвикан от Австрия. Но трябва да сме сигурни, че няма властта да се премести в полза на глобални компании", подчерта Керн през телевизия ORF. Тревогите са свързвани основно със стандартите за чистота на храните и правото корпорации да оспорват правителствени политики, ако сметнат, че определени регулации им пречат.
 
Преди дни се проведоха големи протести срещу споразумението в редица германски градове, както и в Брюксел. 
Подписването  на търговска сделка е предвидено за 27 октомври по време на срещата на върха ЕС – Канада. То трябва да бъде ратифицирано от 40 национални и регионални парламенти в Европейския съюз. 
Какво предвижда СЕТА
 
Въпреки това засега СЕТА е най-амбициозното споразумение, което ЕС е сключвала досега. Очакванията са, че след влизането му в сила европейското производство ще нараства с 12 млрд. евро всяка година. Канада е 12-ият най-важен търговски партньор на ЕС и 4-ият най-голям инвеститор в ЕС. СЕТА ще премахне почти всички вносни мита, което според ЕК ще спести 500 млн. евро годишно на европейските износители. Освен това споразумението ще позволи достъп до канадските пазари за услуги и инвестиции на европейски компании, ще разреши на европейски инженери, счетоводители и архитекти да предлагат услуги в Канада, ще се бори с незаконното копиране на европейски иновативни стоки, търговски марки и традиционни хранителни продукти в Канада, припомня capital.bg.
 
Канадските регулации няма да се признават автоматично в Европа, нито европейските в Канада. Но двете ще признават резултатите от някои официални проверки за стандарти на другата страна, посочва Европейската комисия. 
 
Визовият проблем
 
България и Румъния обаче заплашиха, че няма да ратифицират СЕТА, преди да се уреди визовият спор. Канада има реципрочен безвизов режим с всички страни в ЕС освен с България и Румъния.
 
Прочетено 2481 пъти Последна промяна от Сряда, 21 Септември 2016 12:04
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…