All for Joomla All for Webmasters
На всеки 5  г. ще плащаме за удостоверяване на електронната ни идентичност
В определени сектори на държавното управление у нас – здравеопазване, социални дейности, финанси  – физическите лица ще могат да се идентифицират чрез секторни електронни идентификатори и да се възползват от електронни услуги. Това предвижда Законът за електронната идентификация, който парламентът прие на второ четене.
 
Въз основа на електронния идентификатор ще може да се направи еднозначно разграничаване на едно лице от други лица във виртуалната среда с цел осигуряване на достъп до информационни системи или осигуряване на възможност за извършване на електронни изявления, записаха депутатите. 
 
Право на електронен идентификатор ще имат български граждани и чужденци, навършили 14-годишна възраст, които притежават единен граждански номер, съответно личен номер на чужденец,
съобщава БТА. Удостоверенията за електронна идентичност ще се издават от министъра на вътрешните работи след писмено заявление от физически лица. Заявлението ще може да се подаде и чрез регистриран администратор на електронна идентичност или българско дипломатическо или консулско представителство. 
 
Удостоверението за електронна идентичност ще се издава със срок на валидност 5 години и ще се вписва в регистър на МВР. Едно лице ще може да поиска издаване на повече от едно удостоверение за електронна идентичност,
записаха депутатите.
 
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов посочи, че новата лична карта е само една от възможностите за записване на електронния идентификатор върху нея. Той обясни, че предвиденият срок на валидност на електронния идентификатор е пет години от гледна точка на сигурността на физическия носител, и даде пример с банковите карти, чийто максимален срок на валидност е три години. Личната карта е валидна 10 години, няма да я сменяме на пет години, а върху чипа на личната карта на пет години ще се записва електронен идентификатор, обясни Валери Борисов. Аналогията е с дискета или флашка, на нея можете да записвате файлове многократно, добави той.
 
В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще бъде създаден Център за електронна идентификация,
решиха депутатите с новия закон. Функциите на центъра ще могат да се осъществяват и от други лица. МВР ще поддържа публичен електронен регистър на администраторите на електронна идентичност и на центровете за електронна идентификация. Вътрешното ведомство ще води и електронен регистър на издадените и прекратени удостоверения за електронна идентичност, както и на електронните идентификатори, титулярите им и съответните удостоверения за електронна идентичност.
 
Законът за електронната идентификация влиза в сила шест месеца след обнародването му в “Държавен вестник”, с изключение на някои разпоредби, за които е предвидено повече време.
Прочетено 2032 пъти Последна промяна от Сряда, 20 Март 2019 07:36
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…