All for Joomla All for Webmasters
Как Европейската здравна карта ни улеснява в аптеката в Австрия?
Започваме поредица от статии, посветени на рецептите в Австрия: Използване на европейска здравна карта (ЕЗОК) в аптеката
Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава право да получавате необходимото ви медицинско обслужване при същите условия като хората, осигурени в страната в Европа, в която сте. 
 
Ако имате рецепта изписана от лекар в страната, в която сте, т.е. Австрия, представете я заедно с ЕЗОК, когато отидете в аптеката.
 
Това е предпоставка, че ще платите същите цени в аптеката като хората, осигурени и живеещи в тази страна. За 2016 г.  таксата е 5.70 евро за всяка изписана опаковка от медикамент, който се поема по линия на здравната каса в алпийската република. 
 
Рецепта, издадена от лекар във България,  е валидна във всички страни от ЕС.
Въпреки това, лекарството, предписано в една страна, може да не е налично в друга държава или да има друго име.
 
Можете да поискате от вашия лекар да ви издаде рецепта, която да използвате в друга страна от ЕС, известна като трансгранична рецепта, съветва специализираният сайт europa.eu/.
Някои лекарства може да са забранени за продажба или да не са налични в друга страна, дори в рамките на ЕС.
 
С рецепта от България обаче, когато купувате предписани лекарства в чужбина, може да ви се наложи да платите пълната цена, дори ако не плащате за тях у дома. Ако имате право на възстановяване на разходите, можете да подадете заявление до вашата здравноосигурителна институция, когато се върнете във вашата страна.  Това зависи от вашата здравна осигуровка и от правилата в страната от ЕС, в която сте на посещение. Не забравяйте да поискате касов бон от аптеката. 
 
Рецептите подлежат на правилата в страната, в която се изпълняват. 
Това означава, че аптекарят ще прилага националните правила при предоставяне на вашето лекарство — напр. може да нямате право да приемате лекарството за същия брой дни.
 
Рецепта с правилната информация
Не съществува определена форма или формат за рецептата, която ще използвате в друга страна от ЕС. В повечето случаи, рецептата, която бихте използвали във вашата страна, вече съдържа достатъчно информация, за да можете да я използвате и в друга страна от Общността. 
 
Тя трябва да съдържа най-малко следните данни:
Данни за пациента — фамилно и собствено име (изписани изцяло) и дата на раждане
Дата на издаване на рецептата
Данни за предписващия лекар — фамилно и собствено име (изписани изцяло), професионална квалификация, координати за пряка връзка, служебен адрес (включително държавата) и подпис (положен собственоръчно или цифров)
Данни за предписания продукт — общоприето наименование (а не търговското наименование, което може да е различно в друга държава), форма (таблетки, разтвор и т.н.), количество, концентрация и дозировка.
 
Ако смятате, че ще имате нужда да изпълнят рецептата ви в чужбина или сте получили рецепта в чужбина, която ще трябва да бъде изпълнена във вашата страна, уверете се, че лекарят е включил всички тези данни. Така ще сте сигурни, че аптекарят в другата страна от ЕС лесно ще може да разбере рецептата и да идентифицира правилно лекарството, което търсите, и неговата дозировка.
 
Прочетено 3647 пъти Последна промяна от Неделя, 07 Април 2019 19:00
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…