All for Joomla All for Webmasters
Прогнози за пазара на социални услуги в Австрия
Здравният сектор ще остане един от най-важните като шанс за работа.
До 2050 г. ще има 2 пъти повече болни от деменция в Австрия, което ще даде своето отражение в посока повишаване на работните места в здравния сектор.  
Прогнозата за Австрия е, че в
следващите години ще възникнат близо 10 хил. нови работни места в болници, старчески домове и санаториуми,
смята здравният говорител на ÖVP-Eрвин Разингер, цитиран от австрийския в. „Куриер”. В алпийската република, като последица от демографските промени ще възникнат няколко хиляди работни места в здравния и социалния сектор, докато в други отрасли ще се наблюдава отлив на кадри.  
На пръв поглед не става въпрос за повече лекари, а за персонал, свързан със социални услуги (Pflege zu Hause, Pflegewohnhäuser), както и  24-часов личен асистент и пр. 
Прави впечатление също и фактът,
че процентът на хората, заети в социалната и здравната система се покачва повече от темпа на безработица в алпийската република.
Търсене има и ще има. Съотношението на хората над 60- години расте пропорционално на нуждата от тяхното обгрижване. Прогнозите сочат, че след около 10 г. Австрия ще е на челните места в света по възрастно население. Затова нуждата от лични асистенти и друг персонал ще се покачва. 
Деменция и грижи
В момента около 130 хил. души са засегнати от болестта, като се очаква техният брой да нарасне до 290 хил. души. Статистиката сочи още, че на всеки 12 сек. един европеец получава диагноза, че е дементноболен, докато на всеки 3 сек. болестта се открива при един жител на планетата. 
Според проучване, инициирано от здравният говорител на ÖVP-Eрвин Разингер, здравният сектор се очертава като един от най-важните като шанс за работа. Търсене на персонал ще има все повече.
Още през 2030 г. поне 190 хил. души ще са заетите в тази сфера. При това обгрижването на пациенти по домовете им ще отбележи още по-висок ръст, отколкото в лечебните заведения.
Според швейцарското консултантско дружество Прогноз, ще расте и пазарът на рехабилитационни услуги. Според тях, рехабилитацията си струва усилията и средствата, ако се успее влизането в пенсия  да се измести минимум със шест месеца. Така че, секторът ще гълта все повече и повече средства. Пазарът на здравен туризъм се изчислява вече на 7.4 млрд. евро.
Ще се работи в посока също все повече мъже да се привлекат в този бранш, но въпреки това, при  личните асистенти и другите професии 80 на сто от тях ще останат жени. Според здравният говорител на ÖVP-Eрвин Разингер, се очаква все повече жени на възраст около и малко над 40-те да се реализират с тези професии. 
Деменцията  е хронично или прогресиращо състояние, причинено от различни заболявания, които оказват влияние не само върху паметта, но и върху мисленето, поведението и способността за справяне с ежедневни дейности. Важно е да не се сбърка деменция с обикновеното забравяне, което е характерно за възрастните хора.
Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 на сто от случаите.
 
Прочетено 3512 пъти Последна промяна от Петък, 21 Октомври 2016 12:32
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…