All for Joomla All for Webmasters
Швейцарският адрес на Локомата
Медицинският робот може да се използва както за рехабилитация, така и за диагностика,
казва инициаторката на кампанията д-р Анелия Хохвартер.
Д-р Хохвартер, как попаднахте в централата на фирмата "Hocoma” в Швейцария-  производител на медицински робот Локомат?
-Отидох там по собствена инициатива. Пожелах да посетя компанията, за да се запозная с производството, техническите характеристики и с използването на уреда. Преди един месец към  фирмата отвори врати и рехабилитационна клиника. Казано по друг начин: в Цюрих, Швейцария исках да си "сверя часовника" относно уреда, за който държа толкова много да го има в България. Интересуваше ме дали няма и други уреди за локомотазирана терапия, които биха били по-добри. Изчетох много литература за този медицински робот за рехабилитация, вкл. и научни публикации в PubMed -международната медицинска библиотека, която отразява всички научни публикации в медицината. Бях убедена в качествата на Локомата, но както се казва исках да го пипна, да се докосна до него.
Кое най-много ви впечатли при швейцарския производител?
Впечатлена съм от много неща. Най-напред  ме прие мениджър продажби, който ме разведе из фирмата, а после в клиниката тествах (все едно съм пациент)самия уред, което бе много вълнуващо.
Там заснехме и този видеоклип, който се радва на изключителна популярност вече в мрежата. Швейцарецът ми сподели също, че е информирал генералният директор и създател на медицинския робот Локомат – Герхард, когото всички наричат Гери и така подписва всички документи (в Швейцария това е възможно-б.м) за моето посещение във фирмата. По това време той бе на конференция, участваше и в някакъв уъркшоп и бе казал, че по-късно през деня ще се присъедини към нас. 
Впечатлена съм от производствения им отдел и системите за контрол и сигурност, индикаторите, които следят за работата на Локомата. Със същата точност с която произвеждат швейцарски часовници произвеждат и уредите за локоматизирана терапия. Направиха ми впечатление и едни малки термометри в зелен цвят, които при проблем се оцветяват в червено и така алармират и предпазват уреда да не повреди. Акцентира се много на сервизното обслужване и в предотвратяване разваляне, счупване и др. на медицинския робот.
Бях и в отдела за качествен контрол. Медицинските роботи се тестват по 48 часа, свързани с различни кабели към компютри, които следят цялостно как Локоматите работят, и отчитат всяка малка грешка в тяхната работа. Все едно видях болен, който лежи в интензивно отделение, вързан към различна апаратура и следят всичките му жизнени показатели. Така, преди да се даде живот на един робот, той е оценяван цялостно с потенциалните възможности за възникване на проблеми. 
Както ми казаха във фирмата "Hocoma”: „Не можем да си позволим  лукса да изпратим  уред, който след няколко месеца или 1 година ще се повреди. Ние искаме след 1 г. да няма какво да поправяме”.  На тази констатация аз само се усмихнах. И си помислих, че в наши дни се случва точно обратното: едва ли не всичко се произвежда така, че след 12 месеца да си купим ново. Но ето, че швейцарците работят за доброто си име като произвеждат така, че и след  години да нямат работа по сервиза и разходи по поправки и ремонти.
Накрая посетих и склада, където бяха опаковани в дървени палети готовите локомати и на тях пишеше адресите на които ще бъдат доставени: Индия, Полша, Перу, Южна Корея, Турция, Коста Рика,  Хърватска. България я нямаше на нито един от тях. Стана ми тъжно.
Как се развива рехабилитационната политика и използването на робота, какво е търсенето му в Източна Европа?
Да, зададох въпрос на фирма. Търсенето на Локомати е много голямо. Всъщност, компанията има 165 представителства в света.И много от центровете, които имат по 1 уред, закупуват втори, трети …Това показва неговата ценност, успехите, които има. Защото никой няма да си купи нещо втори път, ако не е доволен от него.
От фирмата разбрах също, че Румъния има вече 10  Локомата. В Австрия вече 27-и е закупен. А най-голямото постижение на швейцарците е, че вече Абания са поръчали първия уред. Албанският посланик в Швейцария подпомагал дарителската кампания за едно дете да дойде и да се лекува в алпийската страна  с Локомат и видял колко много разходи са необходими само за 1 пациент. Попитал колко струва целия уред, дали му оферта и посланикът пресметнал, че със средствата дадени само за едно дете може да се лекуват много повече в Албания. Обадил  се във Външно министерство и Министерството на здравеопазването и оттам взели решение да закупят уреда за страната си. 
И аз отговорих така на фирмата, че такива са и нашите намерения, да съдействаме на институциите и да се осъзнае колко е важно, че изпращайки  от България по 30 деца за рехабилитация в различни чужди клиники и плащайки по 15 хил. евро (за курс на лечение от 4 седмици), всяка  година ние даряваме на чуждите клиники по 1 медицински робот Локомат.
По повод 8-и март качих и на фейсбук страницата „Локомат за България” едно видеопослание, в което изразих емоционално впечатленията си както от Швейцария, така и от провеждането на цялата дарителска кампания. И чувството е такова, че хората, които нямат нужда от уреда нека бъдат щастливи, че не са „оковани” от него. А на тези, които имат нужда, искам да заявя, че е хубаво, че бях „окована” ,почувствах какво прави този робот с моето тяло, и се надявам и те скоро да го почувстват.
И не на последно място, искам да изразя прекрасните си впечатления от генералния директор на фирма "Hocoma”, който е и откривател, създател на Локомата –Гери.
Той, след като разбрал за мен, напусна една конференция, за да се запознае с мен. Отдели ми цели 45 минути и беше много впечатлен, че един очен лекар се застъпва за рехабилитацията в България, една област далеч от моята специалност. Аз пък бях впечатлена от неговата земност и непринуденост. Нито следа не видях от величие и его..Успях да му разкажа за моята кампания, за визията за рехабилитация в България. Направихме си и обща снимка. Бях очарована от неговата непринуденост и топлота в общуването., обратно на разпространеното мнение за  швейцарците. 
-Защо решихте да направите видеопослание с Локомата?
По този начин искам да изразя за всички нуждаещи се от медицинския робот една частица от моето изживяване, да ги окуража, да им вдъхна надежда, да им кажа, че кампанията продължава. И  че дори да успяваме по-бавно, съм абсолютно убедена, че с подобни послания ще привлечем още нови съмишленици и дарители. С уреда почувствах неговата сила, и ако човек не може да си движи краката, усеща, че получава едва ли нови крака, роботът му дава криле.
-Какви са новините около вас, в последните 2 седмици имахте поредица от концерти в подкрепа на кампанията в Петрич, София и Цюрих?
През последните 14 дни кампанията и аз бяхме във фокуса на вниманието с различни инициативи. Бях много активна, целта бе кампанията отново да стане изключително динамична – темпо, с което я стартирах, и искам да я продължа. Концертът в Петрич на 28-и март 2018 г. бе невероятен: с такса вход от 5 лв и 500 присъстващи събрахме 4500 лв. за 90 мин. 
В Цюрих направих представяне на книгата си”Пътуване” пред сънародниците ни в Швейцария, а също и в Констанц, Германия Получих невероятна подкрепа  оттях и желание да ми помогнат и занапред.
-А как се запознахте с Мануела Малеева ( най-високо класиралата се българска тенисистка в световната ранглиста-б.м)?
-Цюрих ме изпрати  с много нови съмишленици: хора с различни съдби, професии, разбирания за живота, но общи мечти: да помогнем на хората в България и на кампанията "Локомат за България". Чест за мен беше Maнуела Малеева  да дойде специално от Женева. Тя  е направила Център за рехабилитация в Стара Загора, който помага на хора предимно с изкривявания на гръбначния стълб чрез създадената от нея фондация Суисклиникал (Swissclinical), Швейцария. Малеева финансира и съдейства за осъществяавнето на  един проект, който произвежда шини за деца с детска церебрална парализа.
Нейният интерес към Локомата бе свързан с това, че медицинският робот освен рехабилитация, може да извършва и диагностика.Мануела Малеева ми разказа за своя проект, по който двама швейцарски професори идват в България, които изпращали за 1 ден деца с детска церебрална парализа до Виена само за да се установи как работят мускулните им групи, какъв е процентът на спазъм и др. данни. Това изследване установява дали детето има нужда само от шини или от операция. 
Това бе много важна информация за мен, тъй като досега съм представяла Локомата само като уред за терапия, но той може да бъде използван и за диагностика.  Да се постави 1 дете в Локомата, да му се свалят данни за работата на мускулните групи, за спазма и др.показатели, и да се определи детето за операция ли е или не. По този начин на много деца може да се спести операция и за тяхното лечение би било достатъчно само да им се предложи терапия с Локомат и шини. 
Това дава нови перспективи за Центровете, които ще разполагат в бъдеще с Локомат в България. Те могат да колаборират с Центрове за изработване на шини като медицинския робот се използва и за диагностика. И както аз обичам да давам примери от медицината, то в случая ще взема пример от стоматологията. На всеки зъболекар му трябва и зъботехник.  Затова всеки, който работи с Локомата като физиотерапевт, може да му трябва Център, в който да се изработват шини. И при подобно сътрудничество визията за лечение не се спира само до Локоматизирана терапия, а да се включат и всички други сателитни програми - физиотерапия, хирургия  или рехабилитация със шини. 
Едно интервю на София Ружинова
Прочетено 2693 пъти Последна промяна от Четвъртък, 10 Май 2018 08:09
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…