All for Joomla All for Webmasters
Митове за менструалната чашка
Какво трябва да знаем за продукта? 
Много иновации се случиха при медицинските изделия, които са свързани с месечния цикъл на жената. Революция в дамските превръзки, после и  тампоните, а сега и менструалните чашки, изработени от медицински силикон.
 
Някои я обожават, други пък още не са я пробвали. Менструалната чашка, още с появата си, се нареди сред предпочитаните хигиенни продукти за този специален момент в живота на една жена.Освен това тя е екологична, евтина и здравословна, изтъкват специалистите. Въпреки тези си преимущества, около изделието има редица въпроси, появиха се и немалко заблуди, коментира австрийското специализирано издание www.gesundheitstrends.com.
 
1.На какъв принцип се полза менструалната чашка?
Дамите, които още не са я още изпробвали, могат да си я представят като малка коктейлна чаша, изработена от медицински силикон.Тя се продава в различни размери и форми, за да може това медицинско изделие да се напасне на индувидуалните особености на всяка жена. Преди тя да се пъхне във вагината, тя се сгъва и вкарва дълбоко. Там тя се отваря и се образува вакуум. По този начин менструалната кръв може да се събира за период максимално до 12 часа. За да може тя да се извади обратно, вакуумът трябва да бъде изпуснат. За целта чашката се смачква вътрешно и бавно се изважда.
 
След като минат 2-3 месечни цикъла на употреба, ще й свикнете толкова, че ползването й ще ви се струва детска игра, посочват специалистите. Ако изберете високия клас на изделието, то може да я използвате до 10 години. Продуктът има преимуществото, за разлика от тампоните, да не изсушава влагалището, и по този начин се избягват гъбични инфекциите.
 
2.Вярно ли е, че почистването на чашката е трудно?
И да, и не. В началото, изхвърлянето на събраната кръв в нея, е нещо, което изисква практика. Някои  жени имат притеснението, че много кръв се събира на едно място, и това понякога може да е плашещо и гледката е малко по-стряскаща. За сметка на това, обаче този метод може да е от полза на жените при редица здравословни проблеми. Те са напълно наясно за цвета на менструалната кръв, количеството й /обилно, оскъдно и пр./ 
 
Чашката дори всеки път не трябва да се почиства с течаща вода. Това често в обществените тоалетни не е възможно. В този случай е достатъчно да имате малко шишенце с вода и чашката да бъде изплакната над тоалетната, или тя да бъде избърсана с чиста салфетка или тоалетна хартия.
 
Друга по-хигиенна алтернатива са специалните носни кърпички, които са подходящи за почистването на чашката. След приключването на месечния цикъл чашката се стерилизира за 5-10 мин. във вряща вода.
 
3.Евтина или скъпа?
Повечето чашки се движат в ценови диапазон от 20 евро нагоре / цена за Австрия/. За много жени това е много. Дамските превръзки и тампони струват доста по-малко, но артикулът си заслужава цената заради комфорта, който създава и времето, което се използва.
 
При продукти под 20 евро, трябва непременно да проверите материалът от който е изработена, тъй като може да става въпрос за евтина пластмаса, а не висококачествен медицински силикон. 
 
4.Може ли чашката да изпадне или да се „заклещи”?
Не, тъй като вагиналният канал е относително къс и тесен. Затова не се безпокойте, че може да се случи едното или другото. Ако стане така, че не можете да я издърпате, то не се паникьосвайте, а просто се отпуснете и здраво я захванете с пръсти. Както вече казахме: „Малко упражнение и няма да имате проблеми с изваждането и махането й!”. 
 
5.Мит ли е, че жени с обилен цикъл не могат да я използват?
Не е вярно. Точно жени с обилно кръвотечение могат да извлекат облаги от ползването й, именно заради високата вместимост на изделието. Тя издържа повече от един обикновен тампон и затова не трябва толкова често да се сменя. 
Продължилността й на ползване е до 12 часа и това е добре при по-продължителен  работен ден. Но не я оставяйте по-дълго  от препоръчителното време, тъй като може да се стигне до инфекции. 
 
6.Изделието подходящо ли е при девственост?
Вече доста производители предлагат менструални чашки за девици. Тогава се препоръчва да се вземе най-малкия размер на изделието и по възможност да са консултирате с гинеколог за начина на ползването й. 
 
7.Вярно ли е, че жени, които се предпазват от бременност със спирала не трябва да използват чашката?
И да, и не. По принцип изделието може да се комбинира със спирала, без да е рисково, но все пак трябва да имате предвид следното: Ако спиралата стои правилно във вагиналния канал, тогава конеца й трябва непременно да попада в чашката. Ако чашката защипва спиралната връв, то тогава спиралата може да се размести. За да не се случи това, то помолете вашия гинеколог просто да скъси конеца на спиралата. Ако е разместена спиралата, то конецът ще ви се струва по-дълъг. 
 
8.Може ли с менструалната чашка да се плува?
Разбира се. В този случай тя е много удобна. За разлика от тампона, изделието не се мокри с водата от басейна. Най-добре чашката я изпразнете преди къпането, и тогава съъвсем спокойно ще можете да се наслаждавате на водата в следващите часове. 
 
9.По време на секс трябва ли да остане?
Това вече е грешно. Можете да правите секс, но това няма да е приятно. И двамата партньори по време на акта ще я усещате, и тя може да се смачка. А като се изпусне вакуума, чашката вече няма да стои плътно. 
 
10.Синдром на токсичния шок се появява само при тампони?
Това е остро и бързо развиващо се заболяване, което се причинява от бактерии и  ако не се лекува навреме, може да се стигне до летален край. Това животозастрашаващо състояние /TSS/ се причинява от бактерии в резултат на употребата на тампони, но америкнаски учени са открили, че бактериите, които го причиняват, може да се появат и по менструалната чашка. За да го избегнете трябва да я изварявате редовно, а също по време на път да я пазите чиста.

 

Прочетено 480 пъти Последна промяна от Неделя, 15 Септември 2019 23:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…