All for Joomla All for Webmasters
ЕС да се съсредоточи повече върху образователни проекти, борба с рака, изменение на климата и интелигентни градове
Реч на еврокомисар Мария Габриел пред Виенския икономически форум.
 
"1989 г. отбеляза началото на прехода към политическа промяна и към пазарна икономика в Централна и Източна Европа. За някои от членовете на Виенския икономически форум, годината доведе до членство в ЕС. За други – все още не.
 
Въпреки че Европейският съвет не успя да постигне съгласие през октомври за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, ангажираността на Европейската комисия с европейската перспектива пред Западните Балкани остава по-силна от всякога. Интегрирането на региона в ЕС продължава да бъде важна стратегическа политика в наш взаимен интерес.
 
Очаквам ЕС да разгледа отново този въпрос преди май 2020 г." Това заяви българският еврокомисар за цифрова икономика и общество Мария Габриел заяви по време на 16-о издание на Виенския икономически форум. Престижното събитие отново бе под мотото „Икономиката среща политиката”, а акцентът е сложен на темата „Пазарна икономика - 30 години от падането на Берлинската стена”.  
 
"ЕС ще продължи да оказва подкрепа на региона, а това включва и цифровата свързаност. Продължава интензивната работа по изпълнението на Цифровата програма за Западните Балкани, каквато ЕС прилага за първи път по мое предложение.
 
За кратко време бяха реализирани важни постижения: регионално споразумение за намаляване тарифите за роуминг, разгръщане на широколентов достъп с техническа подкрепа от ЕС за 30 млн.евро, сътрудничество в киберсигурността чрез проект за 8 млн.евро. Държавите от региона вече са много активни и в Европейската седмица на програмирането с 1795 дейности.
 
Освен това, в Западните Балкани са в процес на подготовка шест цифрови иновационни хъбове. Северна Македония вече е част и от европейската програма за сътрудничество в областта на високоизчислителните технологии – програмата EuroHPC. Насърчавам и останалите балкански държави да се присъединят", подчерта още Мария Габриел. 
 
По думите й " Следващата стъпка трябва да бъде преминаване от цифров дневен ред към програма за иновации за Западните Балкани. Триъгълникът на знанието вече е реалност. Време е да се инвестира в иновации. Поредното пътуване е пред нас в обща стратегия за знания".  
 
Що се отнася до политиката за насърчаване на иновациите, тя сподели три особено важни елемента. 
Първият е преодоляване на пропастта в недостатъчните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Нужно е ЕС да се съсредоточи върху проекти, свързани с ключови текущи предизвикателства като образование, борба с рака, изменение на климата или интелигентни градове. 
 
Второ, Европа няма да успее в иновациите, ако не се съсредоточи върху хората. За целта е нужно не само образование и учене през целия живот, но и по-тясно включване на европейските компании, МСП, стартъпи, инвеститори в регулаторната работа
 
Третият елемент е справянето с уязвимостите във все по-несигурната среда. Потенциално на риск са изложени всички: избори, медии, енергийни или телекомуникационни мрежи, банки, болници, самите граждани.
 
Трябва по-добре да се предвиждат и управляват тези рискове, а политическите решения – икономически или индустриални, да подобряват общата устойчивост. 
 
"През последните години свършихме много работа за завършването на цифровия единен пазар. Предстои обаче още много, за да оформим европейския си път в цифров вид. Трябва да се убедим, че нашето лидерство, основано на иновации и водено от ценности, ще даде възможност да имаме повече европейски цифрови шампиони от световна величина.
 
Основната цел остава да се покаже стабилна и убедителна политическа ангажираност да се предприеме всичко необходимо, така че Европа да стане глобална цифрова сила", обобщи еврокомисар Мария Габриел.
  

Прочетено 340 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Февруари 2020 10:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…