All for Joomla All for Webmasters
Изложба в центъра на Виена е посветена на 30- годишнината от падането на Берлинската стена
Фотоси показват и първите месеци на промяната в България. 
Документална изложба на Хелденплатц във Виена връща времето 30 години назад към събития, началото на които бе поставено с падането на Берлинската стена. 
 
 
Фотосите припомнят събития, случили се в държавите от бившия социалистически блок.
 
Австрийският фотограф Клаус Титцер тогава отразява за „Ройтерс” началото на промените в България. Събитията в България са под наслов „Тихата революция”. Изложбата може да се види до декември 2019 г. 
 
Междувременно най-известният български трабант бе изложен в щабквартирата на НАТО в Брюксел, съобщиха от Българското Външно министерство.  
 
Репликата на едноименния трабант, в който са се возили редица високопоставени личности в контекста на приемането на България в НАТО, двама генерални секретари на Алианса - Яп де Хоп Схефер и Манфред Вьорнер, както и Папа Йоан Павел Втори, пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел. 
 
Експонатът е част от арт проект в изпълнение на Националния ни план от инициативи за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. 
 
 
Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от д-р Соломон Паси, вече е разположена на предвиденото за нея място. През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира.
 
Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки. 
 
Идеята за поставянето на репликата в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност. Окончателното извеждане от експлоатация на старата Главна квартира на НАТО представлява затваряне на една голяма и наситена със събития глава от историята на Алианса.
 
Поставянето на различни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., част от Берлинската стена, включително и репликата на едноименния трабант, целят да припомнят на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на изток. 
 
През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.

Прочетено 259 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Февруари 2020 10:08
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…