All for Joomla All for Webmasters
Уред за измерване на радиацията на Марс, космическа оранжерия, храни за екипажи са българска заслуга в космическите технологии

Това сочи справка на Европейската космическа агенция.

Благодарение на българското участие в тръжните процедури на Европейската космическа агенция (ЕКА), до момента наши учени са разработили прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс.

 

Вече шеста година българските учени предоставят информация от апаратурата на борда на спътника Екзо Марс. Тя е достъпна, както за цялата научна общност, така и за планетарната база на Европейския съюз. 

 

Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия. 

 

Между одобрените проекти съществуват и много такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни, отчитащи позиционирането на плаващи обекти в морска среда;

 

модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; модули за космическа храна за екипажи; наблюдение на селскостопански и горски площи и листната маса;

 

система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари /язовири/, която може да предоставя решения в полза на държавата; захранващи системи от наносателити и редица други. 

 

През последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са сключени 39 договора между Европейската космическа агенция (ЕКА) и българските участници в процедурите. 

 

Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук е над 13 млн. лева. 

 

Ползите от реализираните български проекти доведоха и до сътрудничества с други космически агенции, което прави България солиден партньор в общността на държавите с космическа индустрия. 

 

Осмата тръжна процедура на ЕКА е отворена за кандидатстване от 18 юли до 22 септември 2022 г., а проектните за предложения се подават, след предварителна регистрация на страницата на ЕКА.


 
 
Прочетено 237 пъти Последна промяна от Неделя, 11 Септември 2022 11:51
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…