All for Joomla All for Webmasters
Първи випуск в България се обучава по австрийски проект за дуално обучение

Дуалното обучение е много популярно в Австрия, тъй като дава възможност на учениците да придобият специализирани знания

и квалификации по-бързо и ориентирано към практиката в реална професионална среда. Това им позволява успешно навлизане в професията, която са усвоили, след завършване на училище. 

 

Над 1 150 български ученици се обучават чрез работа в български предприятия по австрийски проект. На 10 февруари 2023 г. министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланикът на Австрия в България Н. Пр. Андреа Икич-Бьом посетиха едно от предприятията, включени в програмата за дуално обучение - логистичния гигант „Гебрюдер Вайс“ („Gebrüder Weiss“).„България трябва да даде сериозен тласък на дуалното обучение на национално ниво. Затова е много важно да проучим добрите практики и да 

 

решим съществуващите проблеми“, подчерта министър Стоянов. По думите му австрийският проект „GODUAL“ дава много положителен пример. 

 

По думите на икономическия министър през годините в Министерството на икономиката и индустрията е създадена информационна база данни на предприятията и училищата, които участват в дуалнa форма на обучение, но нейния обхват е останал прекалено ограничен. 

 

„Този съвместен фокус върху възможно най-доброто обучение на специалисти е в интерес и на двете страни. Отново се убедихме в добрите отношения между Австрия и България, които се отразяват и в икономиката.

 

Техническата квалификация, която отговаря на изискванията на компаниите е един от ключовете към успеха – както за служителите, така и за компаниите. Австрия и България са близки партньори и по отношение на дуалното обучение“, подчерта Н. Пр. Андреа Икич-Бьом. 

 

„В продължение на вече девет години австрийски и международни компании инвестират средства, време и енергия като част от проекта за дуално обучение в България. Най-важен е крайният резултат - инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето“, каза търговският съветник към Посолството на Австрия у нас Филип Купфер. 

 

„Посещението на министър Стоянов във водеща и стабилна австрийска компания, оперираща в България - логистичния гигант „Gebrüder Weiss“ е важен сигнал за австрийската икономика тук и нашия проект за дуално обучение. Всеки сигнал, всяка подкрепа помага в усилията ни да създадем за страната и фирмите необходимата квалификация за кадрите“, посочиха още от австрийското посолство у нас. 

 

„Гебрюдер Вайс“ ЕООД е част от концерна „Gebrüder Weiss Holding“ AG и е най-старата транспортна компания в света. В България фирмата е и един от основателите на австрийския проект „Дуално обучение в България“. Проект „GODUAL” е част от международната инициатива „GO-INTERNATIONAL” на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия.

 

Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.

 
Прочетено 357 пъти Последна промяна от Петък, 10 Февруари 2023 20:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…