All for Joomla All for Webmasters
Австрийският бас и голямата звезда на световната опера Курт Ридл – Почетен член на Софийската опера
Голямата звезда на световната опера Курт Ридл бе обявен за Почетен член на Софийската опера и балет.
 
Вълнуващото тържество отбеляза и 50-годишната артистична дейност на австрийския бас. Акад. Пламен Карталов поднесе специален плакет и своите искрени пожелания и благодарност към Ридл за неговата впечатляваща кариера и за огромната подкрепа, която оказва на Софийската опера. 
 
В чест на Курт Ридл басите на Софийската опера  Димитър Станчев, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Стефан Владимиров и Николай Войнов изпълниха арии и фрагменти от опери, в които Ридл се е изявявал многократно.
 
Силно развълнуван, големият артист сподели, че изключително много е трогнат от признанието и вниманието, което му се оказва. Той не скри радостта си от голямото приятелство, което има с акад. Карталов и отбеляза неговата огромна енергия и способност да вдъхновява хората около себе си. Курт Ридл ще продължи да работи с певците на Софийската опера и с цялото си сърце да помага на театъра.
 
Да споделят празника дойдоха и сопраните Радостина Николаева и Лилия Кехайова, мецосопраните Виолета Радомирска и Весела Янева, диригента Жорж Димитров, режисьора Вера Петрова, сценографа Нела Стоянова и много други колеги от Софийската опера. 
 
Курт Ридл идва в България преди десет години за първото концертно изпълнение на „Фиделио“ от Бетовен в Софийската опера. В следващите години следи с внимание постановките на вагнерови творби на акад. Карталов, за да се стигне до забележителното му участие в „Летящият холандец“ миналата година и повторно участие във „Фиделио“ преди няколко дни. 
 
Ангажиментите му продължават със спектакли на „Лулу“ от Берг във Виена и „Арабела“ от Рихард Щраус в Земперпер в Дрезден. 
 
Прочетено 427 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Март 2023 10:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…