All for Joomla All for Webmasters
Защо обидата и унижението разболяват щитовидната жлеза?
Разликите между западната и източната медицина разяснява проф. д-р Аджит Кулкарни. 
Емоциите променят биохимичните процеси в тялото ни и водят до физически страдания  и болежки. Затова научете са да забравяте лошото, да прощавате, бъде великодушни, за да сте здрави! Казва го проф. д-р Аджит Кулкарни, индийски хомеопат, който от години посещава България като изнася поредица семинари и преглежда много пациенти. 
 
Проблеми с щитовидната жлеза има всяка една от 10 жени в модерното общество.
Когато заболее жлезата, това е вид” зашитна реакция” на организма, с което се спира отключването на много по-сериозни болести.  
 
Когато преживяваме отрицателни емоции, то това се записва в т.нар „кутия на паметта”. Много хора не могат да забравят миналото, лошите моменти,и това се трансформира в здравен проблем, предупреждава лекарят. Когато една обида отпреди 15 г. се загнезди дълбоко в нашата памет, тя непрекъснато „дълбае”, тормози негативно и  мозъкът предава лошата енергия към всички органи.  
 
Хипофизата произвежда хормонът кортизол, който има противовъзпалително действие. Освен това контролира проявата на автоимунни заболявания. Този хормон е много важен за нашето здраве, защото контролира нивото на стрес в тялото.
 
Животът изисква от нас да бъдем гъвкави, да се променим чрез метаморфоза към всичко, което ни се случва.
Ако не успеем да го направим, ако не успеем да се преборим с унижението и оскърблението, то това ще ни донесе болести на щитовидната жлеза. Унижението и оскърблението топят щитовидната жлеза.
 
За унижението на съвременния човек
В модерното общество се счита, че човек използва другия все повече, за да успее той самият и не признава ближния си.Този процес на дехуманизация на обществото се изживява като лично унижение. 
 
Има много начини за унижение, като „върха на айсберга” е обидата в общуването  между двама души. 
Всеки от нас има различен праг на болка, както и различен праг на обидчивост, т.е много от нас се обиждат в ситуации, при които на други изобщо не им „пука”, обяснява още д-р проф. д-р Аджит Кулкарни.
 
И когато човек се разстрои, щитовидната жлеза реагира по два начина - или чрез свръхсекреция- състояние, познато на лекарите като хипертиреоидизъм или с намалена функция, познато като хипотиреоидизъм. Хроничният стрес изтощава и бъбреците, напомня индийският лекар-хомеопат. И когато набъбречните жлези се поизчерпят, като компенсаторен механизъм се включва щитовидната жлеза. Тя „решава” как ще работи - повече или по-малко, за да предпази организма от тотален срив.
 
При хроничния стрес имунната система също се обърква и тогава се поява болестта на Хашимото.
Хормоните на щитовидната жлеза са много важни за работата на мозъка. Емоциите променят биохимичните процеси и водят до физически страдания. Затова лекарите наричат още тиреоидните хормони – „играчите”. Когато тези проблеми са съчетани с това, че човек не споделя с никой лошите мигове в живота си и не се освобождава от тях, те поразяват шитовидната жлеза. Затова са толкова много и болестите, свързани с нея, обобщава  проф. Кулкарни.
 
Кое още разболява щитовидната жлеза?
1.    Прекалената употреба на йод в индустриалната храна.
2.    Недостиг на витамин D.
3.    Черният дроб е много натоварен с преработването на  храна,  която бъка от консерванти, оцветители, набухватели, овкусители .
4.    Тежките метали – живак, олово  също разболяват.
5.    Петата чакра „отговаря” за щитовидната жлеза. Наричат я още „чиста”, „прозрачна”, защото източното разбиране е, че човек трябва да бъде много искрен  в общуването с другите. Когато сме на море, това подобрява състоянието на щитовидната жлеза.
 
Как да намалим стреса в ежедневието си?
1.    Всеки трябва да намери своя защитен начин да се справи с него.
2.    Пробвайте различните спортове – плуване, йога, тай-чи, ароматерапия, релаксиращи масажи, достатъчно сън.
3.    Здравословно хранене
4.    Психотерапия
5.    Медитация
6.    Поемане на антиоксиданти, бетакаротин, витамин С, селен с храната.
7.    При проблеми със щитовидната жлеза пробвайте хомеопатия. Лекарят ще реши дали да бъде основно или допълващо лечение.
8.    Възпитайте децата си така, че да не развиват прекалено своето Его, научете ги на практичност, гъвкавост, обучете ги да виждат живота реално, а  не през „розови очила”, без да ги лишавате от мечтите им.
 
Визитка:
Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Той е известен в международен мащаб преподавател по хомеопатия със специални интереси върху езика на тялото при диагностициране.
Проф. Кулкарни  преглежда редовно  в България като част от екипа на център Едикта –София.
Прочетено 6205 пъти Последна промяна от Четвъртък, 09 Май 2019 21:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…