All for Joomla All for Webmasters
Най-новият културно-исторически маршрут у нас
62 обекта на римското културно-историческо наследство обединява българо-румънският маршрут”Римска граница”.
18 основни и 44 допълнителни обекта на римското културно-историческо наследство, 8 фестивала на римска и антична тематика и 19 музея са включени в съвместен туристически маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“. Това обявиха изпълнителите на проекта - Асоциация на дунавските общини „Дунав“, съвместно с Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие - Констанца. Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.
„Тази инициатива стана възможна благодарение на волята на дунавските общини, които припознават културно-историческия туризъм като мощен стимул за социално-икономическо развитие на местно равнище“, заяви Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини. 
Почти във всяка от българските общини край Дунав има значим паметник на римското културно-историческо наследство. Това богатство може да бъде запазено и ефективно промоцирано, само ако се представи в по-широк контекст, което е и целта на общия българо-румънски маршрут. Цанкова подчерта, че туристическият продукт е създаден въз основа на мащабно предварително проучване на близо 200 обекта. 
Факт са и първите промоционални материали – атрактивни каталог и брошура, уебсайт, приложение за мобилни устройства и филм. 
„Всичко свършено дотук показва, че ни чака още много работа – с представителите на туристическия бранш и с всички заинтересовани страни в регион“, допълни Йон Джуганару, президент на Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие – Констанца.
Проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей – Русе припомни, че римското наследство е в основата на съвременната европейска култура и затова насоченият към него туризъм е свързан с огромен потенциал за развитие на Дунавския регион в България. За да станат интересни и атрактивни за широк кръг от туристи, римските обекти трябва да бъдат „оживявани“ чрез възстановки на различни обичаи, демонстрации на облекло и храна от римско време, каза и Стефан Проданов, ръководител на екипа по създаването на Стратегията за маркетинг и промоциране. В качеството си и на ръководител на Групата за антични възстановки „Legio I Italica” (гр. Свищов), Проданов презентира традиционни римски деликатеси. 
Маршрутът предстои да бъде развиван и популяризиран чрез разработените два стратегически документа. Приоритет ще бъде популяризиране на маршрута, участие в национални и международни борси, поддържане на актуална информация, организиране на обучения, специални събития и др.
.
Прочетено 962 пъти Последна промяна от Понеделник, 29 Януари 2018 21:04
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…