All for Joomla All for Webmasters
Секретните доклади на Сол Полански
10 ноември 1989 г. през погледа на Вашингтон.
Как Великите сили да приели събитията в България на 10 ноември 1989 г.? Били ли са информирани и подготвени? Каква роля са играли? Имали ли са пръст в случилото се?
 
Част от отговорите могат да бъдат намерени в най-актуалната книга на издателска къща “Труд” – “Секретните доклади на Сол Полански” с автор Алексения Димитрова, която излиза непосредствено преди 30-тата годишнина от тази значима дата. 
 
Алексения Димитрова търси отговорите на тези и още въпроси в поверителните доклади, които тогавашният американски посланик в България Сол Полански е пращал до Държавния департамент във Вашингтон от юни 1988 до юли 1990 г.  
 
Малка част от тях, в които се споменават събитията в България преди и след 10 ноември 1989 г., могат да бъдат намерени във виртуалната читалня на американския Държавен департамент. Авторката обаче успява да поиска и получи много повече документи от някоко американски институцаии, като използва Закона за свободата на информацията. 
 
Разсекретените дипломатически доклади допълват разговорите й с някогашните комунистически лидери Петър Младенов, Добри Джуров и Георги Атанасов, както и с последния съветски и първи руски посланик в България Виктор Шарапов.  
 
Сол Полански е посланик на САЩ в България за периода 1987-1990 година. Възпитаник на университета „Бъркли“ в Калифорния, на Руския институт в Колумбийския университет и на Националния военен колеж, той започва дипломатическата си кариера още през 1952 г. През целия си живот остава приятел на България и подпомага много инициативи. 
 
Със “Секретните доклади на Сол Полански”, 30 години след събитията, излиза още една част от истината, а картината става още по-пълна. 
 
Книгата е базирана върху изследване на повече от 1000 страници документи, разсекретени по искане на Алексения Димитрова от 2000 г. досега.
Алексения Димитрова е работила 21 години във в. „24 часа”. Член е на Международния консорциум на разследващите журналисти и носител на споделена награда „Пулицър”. 
 
Занимава се с международни журналистически и документални разследвания повече от 30 години. Специализирала е в World Press Institute (1996), в университетите в Мисури (1998) и Минесота, САЩ (2006), в Европейския журналистически център в Маастрихт, Нидерландия (2000) и в Училището по журналистика в Университета в Орхус, Дания (2002).
 
Автор на 4 документални книги – The Iron Fist („Железният юмрук”, Лондон, 2005), „Войната на шпионите” (2005), „Тайните досиета на царя” (2009) и „Отдел за убийства” (2010).
 
Консултант на документалния филм „Тайните на отдела за убийства” от британската телевизионна поредица „Забранената история”.
 
  
Прочетено 369 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Февруари 2020 10:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…