Print this page
12 години в Рудолфинерхаус
Изповедта е на Миглена Делчева от Виена.
12 години работа в Рудолфинерхаус, елитна частна болница на Виена. Лесно или трудно се успява в Австрия, дори и да знаеш перфектен немски? Ето и историята на Миглена. 
 
Миглена Делчева е завършила германистика в Шуменския университет. През 1993 г. , докато още следва, Österreichischer Akademischer Austauschdienst обявяват стипендии за обмяна на студенти с Австрия. Тя кандидатства и с лекота печели 5 седмици обучение във Виена. „За мен това бе и първото излизане в чужбина”, спомня си тя. Остава очарована, пленена от австрийската столица 
 
Във Виена Миглена живее като студент - на общежитие на Нашмаркт (което съществува и днес) като дели стаята си с японка, която следва също германистика. Заедно с нея по различни програми в алпийската столица  идват още 2 нейни приятелки от Шумен, и тук се събира красива групичка от студентки. Като си тръгва Миглена, сантиментално си казва : „Един ден, ако имам възможност да живея в чужбина, то искам да е Виена!”. 
 
През 1994 г. тя амбициозно отново печели стипендия за обмяна на студенти, този път в Хайделберг, Германия в продължение на 4 седмици, след което обогатена се завръща отново в Шумен.
 
Малко по-късно, по ирония на съдбата, нейна приятелка от Варна я запознава с бъдещия й съпруг, който живее… във Виена. По това време Миглена вече е завършила и работи като учителка - преподава немски език в Икономическия техникум в Шумен. Интересите й в областта на германистика са сериозни, тя дори обмисля да запише докторантура в България като продължи да изследва австрийско-немските диалекти. „Обичам не толкова литературата, колкото езика,” признава Миглена Делчева.  
 
Миглена взема решение и се премества във Виена при своя бъдещ съпруг. Записва в университета докторантура, няма проблеми с признаване на дипломата и завършва 4 семестъра от обучението си. „Междувременно се ожених, чакахме първото си дете и се появи дилемата: да правя кариера или семейство, и аз избрах второто. Реших, че спирам, прекъснах докторантурата, но не съжалявам. Малко след това се появи и второто ми дете”, споделя днес тя.
 
По това време пред Миглена естествено възниква въпроса какво да работи във Виена. Тя обмисля дали да не направи агенция за преводи, но смята, че няма да може само от тях да се издържа, трябва да бъде Selbstständig, и това я плаши малко.
Проучва и школите за преподаване на немски език, дали да не открие своя собствена, но това се оказва трудоемко и скъпо начинание. 
 
Обръща се към AMS за съдействие, но оттам й казват, че е uberqualified, но се интересуват в каква сфера иска да работи. И тя казва медицина, защото наистина иска да работи в тази област.
 
Не след дълго й предлагат да завърши курс Medizinische Verwaltungskraft (Медицинска администрация). Той  се организира 2 пъти годишно от Виенската Стопанска Камера (WKO) и WIFI Wien (най- големият институт за курсове и преквалификация) и има страшно много кандидати за него. Обучението е 6 месечно, а кадрите работят в  болници, ординации, частни кабинети и пр. По време на курса се учи засилено анатомия, медицински термини, болести, диагнози, и разбира се, компютърна грамотност (EDV). Миглена се справя блестящо с обучението. 
 
„Имах малки деца и исках да си намеря работа с фиксирано работно време”. Офертата този път идва от болница- Рудолфинерхаус, в 19-и район на Виена. 
 
Междувременно Миглена вече има поглед как функционира елитната частна болница. Един от техните преподаватели в мединския курс работи в Рудолфинерхаус и прави свой вариант на Ден на отворени врати, като поканил цялата група от 12 курсанти да разгледат лечебното заведение отвътре, за да имат и практически поглед върху това, което учат.
 
„ Рудолфинерхаус ми хареса от пръв поглед, малка, компактна и изключително добре функционираща болница. И тогава си казва пак: „Ако работя някъде, то нека да е в Рудолфинерхаус”.  
Кандидатствала и я приели, и така вече 12 години.
"Бях единствената чужденка, която работеше като медицински секретар", спомня си тя.
 
Професията й носи много удоволствие. С всяка изминала година се увеличават и българите, които работят тук, вече са  петима. 
Дълги години минават, докато колегите й в Рудолфинерхаус разберат, че е магистър –филолог, и това още повече увеличава уважението към младата и амбициозна българка. 
Щастливо стечение на обстоятелства, но и непрекъснато доказване, това е тайната за успеха в Австрия за Миглена Делчева. 
Прочетено 2484 пъти Последна промяна от Четвъртък, 18 Април 2019 21:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…