All for Joomla All for Webmasters
Доведете родителите си в Клуба на виенските пенсионери!
Виенски адреси за българските пенсионери. 
Мадлена Комитова сбъдна една отколешна мечта на наши сънародници да има място, където българските пенсионери да се събират и общуват във Виена, докато децата и внуците са на работа или на училище. Място, където те да не са сами, да не се чувстват излишни и без социални контакти далеч от родината. 
 
От няколко месеца редом един до друг, австрийски и български пенсионери вече играят заедно различни игри, пият кафе, а после се подслаждат и с тортичка, докато наоколо се чува приятна глъчка от преместване на чаши, бърборене, кикот, т.е. оживена смесица от мъжки и дамски гласове.
 
Мястото е пенсионерският клуб (Pensionistenklub) в 5-и бецирк на Виена, който се намира на Castelligasse №3. Тук има една „българска” маса, където няколко дами от третата възраст си правят срещи в дните от понеделник до петък. Българската група включва Цвети, Ваня, Светла и Мария.
Най-редовен посетител е г-жа Мария, която има и своя кръг от австрийски дружки. Освен това управителката на клуба, тук в 5-и бецирк, е …също българка – Жени. 
 
Мадлена Комитова, която от 1990 г. живее в Австрия е управител на 160-те клубa за пенсионери във Виена и се грижи за комфорта на над 15 хиляди души. 
 
Клубовете за пенсионери са истински популярни сред виенчаните, излезли в заслужена почивка. Тук времето минава по-приятно с нови приятелства и различни занимания. 
 
Амбициозната цел на Мадлена Комитова е не само австрийските пенсионери, но и хора от третата възраст от други националности да се чувстват прекрасно тук. Защото Австрия от столетия е място, където се срещат и съжителстват по неповторим начин различни култури, представлявани от хора от близо и далече. 
 
Това, че българските пенсионери не говорят немски език не е пречка за записването  в клубовете.
 
„Българските пенсионери могат да дойдат, да видят и да се потопят в неповторимата атмосфера на Pensionistenklub” казва Елена Капарова, организатор в три пенсионерски клуба във 21-и бецирк, социален консултант и дипломиран психолог . „ Социалната активност и контакти са ресурс, мотор и мотивация за живот в третата възраст”, аргументира се още Капарова.
 
„Пенсионер да си в Австрия!”
 
Принцип за зрелостта на едно общество е отношението му към възрастните хора и тези в неравностойно положение. Австрия може само да се сочи за пример в наши дни. Пенсионерските клубове във Виена имат над 70-годишна история. Членовете им разчитат на богата програма в свободното време: билярд, дартс, петанк (познат в Австрия като Boccia), плуване (Nordic walking),, северно ходене (Nordic walking), Lima (упражнения, която се играят с ежедневно облекло), боулинг, водна гимнастика, Sitzgymnastik (развижване в седнало положение.), ци гун (древна китайска медитативна система), турнири по бридж и тенис на маса, групов танц с инсктурктор (Line dance) и йога.
 
 
„Животът започва на 60 г.!”
 
Мадлена Комитова има любима фраза: „Животът започва на 60 г.!”
 
Средната продължителност на живота се увеличава, а с нея идват и по-различните предизвикателства. „На 60 г. започваме нова кариера и трябва да се подготвим за нея, както за предишната!”, убедена е Мадлена.
 
Затова и в клубовете се предлагат курсове по разговорен английски, френски и испански език, компютърна грамотност, трениране на паметта и работа с таблети. 
 
За пенсионерите са подготвени и още много изненади -  любимите им дневни излети с придружители, където човек може да научи повече за австрийската култура и история. 
 
 
Клубове с над 70-годишна история
 
Клубовете за пенсионери на община Виена имат дълга история, която е и трогателна. Те възникват през 1946 г., а австрийската столица е още в следвоенни руини. Газ, нефт, храни – всичко това са все липсващи стоки. Зимата на 1946/47 г. влиза в хрониките като една от най-студените. В продължение на седмици живакът на термометъра показва минус 22 градуса. Тогава се ражда идеята за създаването на т.нар „топли” стаи. 
 
На 45 места във Виена се обособяват пунктове, оборудвани с печки и столове. Тук се предлагат топли напитки и супи преди всичко на пенсионери и деца. Само през януари 1947 година са били раздадени близо 102 хил. горещи напитки. 
 
От топлите стаи идеята прераства в занимални за хората от третата възраст, когато следвоенните години и времето на недоимъка са отминали. През 1962 г. е въведено официално името Клубове на пенсионера на община Виена.
 
Повече от 70 г. концепцията не се променила – модерно обгрижване на виенските пенсионери, осъществявано с много иновативни предложения и разнообразна програма за тяло, разум и дух.
 
За контакти:
Жени 
Pensionistenklub,
 5-и бецирк , Виена,
 Castelligasse №3/2  на ъгъла с Gartengasse
+ 01/ 941 60 71 
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Работно време на клуба в 5-и бецирк :
понеделник- петък – 
13-18 ч. 
Прочетено 1861 пъти Последна промяна от Сряда, 24 Април 2019 11:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…