All for Joomla All for Webmasters
Какво е Pub Quiz?

Как преминава времето на любознателните австрийци?

Ирланският пъб не е това, което беше. Поне в Австрия, след като група ентусиасти решиха да прекарват вечерите си тук по един различен начин. Не заради бирата Гинес, вкусните сандвичи и шумните компании, а ...заради играта Pub Quiz. 

 

Играта Pub Quiz е внесена от Великобритания във Австрия повече от 10 години, но нашумя в последните 3-4 г. Статистиката сочи, че днес впочти всеки 2-и пъб в Англия и Ирландия играта е популярна и събира много участници. А по света, където се играе въпросите, които се задават на участниците се обявяват както на немски, така и на английски. 

 

Създателите й си помислиха: "Защо да не превърнем едно място, каквото е ирланската кръчма,(възпята най-вече от О'Хенри, Оскар Уайлд, Флан О 'Брайън, Джеймс Джойс), от заведение и място за социални контакти в сбирки на любознателните. 

 

Във Виена можете да ги видите както в някои ирлански кръчми – Pointers (4-и квартал), Pub Na Nog (18-и квартал), така и в подобни заведения (Cafe Benno - 8-и квартал). 

Условия на играта

В Pub Quiz буквално могат да участват всички. Групата се състои до 6 души, които заедно правят мозъчна атака, позната още като  brain storming при задаването на въпросите. Случвало се, и „сам войнът да е войн”, т.е от екипа да дойде само един участник. 
 
 
Въпросите, които се задават са между 17 и 20 на брой. Те се съобщават от модератор, който може да се види на мястото на диждея, и веднага се пуска музика.  Който внимава, разбира, че песента понякога по някакъв начин е свързана с отговора.
 
Музикални парчета вървят и докато екипът мисли. Любопитното е още, че последният въпрос към участниците винаги е музикален микс. И участниците трябва да отгатнат от кой филм е, или на какъв инструмент се свири. 
Групичките, които си пият биричката  в пъба и бърборят оживено по никакъв начин не пречат на състезаващите се отбори (10-12 на брой.) 
 
Хайде наш'те 
 
Алекс Шулер помолил Дес, който има интереси в областта на културата, историята и географията, да се присъедини към тяхнага групичка, която играе в Pub Na Nog (18-и район) на Виена. Сега техният тим е почти винаги в Топ 3 в състезанието. 
 
Какво казват участниците в този екип, защо са тук?
 
"Идвам да се срещам с приятели и да отгатвам въпроси", обяснява Флориан. „По-добре тук, отколкото вкъщи", отсича Анди( двамата на сн.) 
 
"Обичам да споря с приятелите, докато намерим верния отговор", убеден е Мартин.
 
„Тръпка е да отгатнеш въпроса. Не ползваме лаптопи, гугъл, телефони. Това е fair play. Много важно в нашия тим е, че всеки казва своя отговор и изказва предположение, въпреки, че може да е невярно. Друг плюс е, че няма напрежение между нас в тима.
 
Случва се да кажа правилният отговор, но те да не го приемат, но аз настоявам, защото знам, че е вярно. И така продължаваме до следващия въпрос. Въпреки това осъзнавам, че играта не е само състезание между отделните отбори, но и помежду ни”, казва Дес. 
 
 
 „Играта е тренировка за мозъка, и е много по-добре да търсиш отговорите в екип, отколкото сам в интернет”, убеден е Алекс.
 
Само да не си помислите, че въпросите са лесни. Ето някои примерни загадки:
 
Как се казва корабът в Моби Дик?
 
Как се нарича морето между Аляска и Сибир?
 
Къде се намира градът Плауди? (Час по-късно става ясно, че водещият го прочел на английски език, а става дума за българския град Пловдив? Как да не те яд?)
 
След определен брой участия се излъчват екипи – победители, съответно на 1-о, 2 -ро и 3-то място. Участниците си поделят малка парична сума, която с удоволствие изпиват заедно. И разбира се, не забравят да почерпят приятелите си! 
 
 
В играта Pub Quiz участват и българи, защото  въпросите не подчертано австрийски, и или знаеш, или не, затова си тук.
 
Ако вече сте се запалил по Pub Quiz, и искате да участвате, винаги може да се сформира нов тим , или да се присъедините към вече съществуващ. 
 
За играта във Виена можете да направите запитване на следните онлайн адреси: 
Статията подготвиха:
Светлана Желева
Десислав Паяков

Прочетено 299 пъти Последна промяна от Сряда, 14 Август 2019 11:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…