All for Joomla All for Webmasters
Изложбата "Körperwelten" отново във Виена
Научната експозиция представя 200 истински експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които и 20 цялостно запазени човешки тела. 
Една от най-посещаваните изложби в света – „Човешкото тяло” /"Körperwelten"/ пристигна отново във Виена и може да се разгледа във Wiener Stadthalle до 9 февруари 2020 г. 
 
Научната експозиция представя 200 истински експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които и 20 цялостно запазени човешки тела. 
 
Изложбата е пътуваща и запознава публиката с начина, по който изглежда и функционира човешкият организъм. Експозицията е създадена от южноамериканската организация „Aurea Exhibitions”, съвместно с международен екип, използвайки техниката на популярния немски анатом Гюнтер фон Хагенс /Gunther von Hagens/, наречена „пластинация“.
 
Процесът на пластинация е сложен и преминава през няколко етапа. Същността на метода е извличане на водата от човешките органи и тъкани и запълването им с полимер, като по този начин тялото може да се запази стотици години. 
 
Изложбата "Körperwelten" гостува преди няколкото години във Виена и бе показана в Природонаучния музей /Naturhistorische Museum/ и се радваше на голям интерес. 
 
Организаторите й няма етични притеснения относно показваните експонати.
 
Всяка изложба е различна сама по себе си, има различни елементи, експонати и различен начин на показване в отделните държави. В тазгодишната експозиция освен отделни части на тялото, включително мускули, кости и тъкани, напречни сечения на мозъка,  скелети с нервни окончания,  кръвоносна система и много още, специален кът е посветен на сърцето.
 
Изложбата има и образователен аспект,  визуализирани са и някои от причините, които водят до най-честите и коварни болести в човешкия организъм, а също и за начините да се предпазим от тях. 
 
Посетителите могат да видят още как изглежда белия дроб на пушач и как той е прояден от ракови клетки, как се натрупва мастната тъкан при човек, който страда от затлъстяване и др.
 
20 човешки фигури са показани все едно са част от някои житейски ситуации - каране на кънки, танци, игра на шах. 
 

Прочетено 374 пъти Последна промяна от Събота, 12 Октомври 2019 22:27
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…