All for Joomla All for Webmasters
Бъдете на Коледа с Häuser zum Leben
30–те дома канят всеки, който иска да сподели с тях настроението на Тихата свята нощ.
Каква е програмата до края на годината и през 2020 при Pensionistenklub разяснява Мадлена Комитова, един от управителите на 160-те клубa във Виена
 
Демографската статистика сочи, че възрастното население се увеличава непрекъснато, особено в Европа като нараства и средната продължителност на живота. В Австрия тя е 80.89 г.
 
През миналата година бе направено проучване, поръчано от Pensionistenklub. То бе проведено сред хора над 60 години, а един от въпросите бе: „За какво мечтаете?” Нашите родители, баби и дядовци имат същите желания и мечти, каквито имат тийнейджърите.
Най-честите отговори бяха: „Искам да съм здрав!”, „Искам да пътувам!”, „Искам да изляза да пея поне веднъж на сцената!”, или искам всичко това накуп. 
 
„Възрастните трябва да се радват на старините си и да се чувстват полезни и значими”, обяснява Мадлена Комитова, която се грижи за комфорта на над 15 хиляди души. 
 
Когато сърцето е младо
 
През ноември 2019 предстоят още много екскурзии на виенските пенсионери с основен акцент празнуването на Св.Мартин (11 ноември), както и много празнични ястия с гъска. 
Още отсега в Pensionistenklub се подготвят за събитията през декември, изпъстрен с толкова много празници. 
 
За първи път ще бъде организиран Първия коледен базар за хора с ограничена подвижност в Pensionistenklub. „Досега винаги тези хора сме ги водили из многобройните коледни базари, често сме наемали и автобуси от Hор on Hop off. Основното им оплакване е, че на базарите няма пейки, където те да поседнат и завити в топло одеяло да поотдъхнат малко сред глъчката.”, отбелязва още Мадлена Комитова. 
 
„През 2018 г. бе открит нов дом с бранда Häuser zum Leben в 14-и бецирк, Пенцинг. Той има голяма градина и тук тази година ще отвори коледен базар за хора с ограничена подвижност. Той ще бъде много различен от всичко правено досега. Обещаваме, ще бъде интересно!”, ентусиазирано заявява Комитова.
 
На 24-и декември 2019 г. отваряме вратите на всичките 30 дома Häuser zum Leben за всички, които искат да празнуват с нас! „Заповядайте! Ще има пунш, домашно приготвени сладки, ще има специална програма, ще ви очакват хора в добро настроение!”, добавят организаторите. 
 
Няма да споменаваме многобройните коледни и новогодишни тържества, които се случват във всеки един клуб поотделно. Както и цялата програма, за да го има елемента на изненадата. 
 
Акцентите в Програма 2020 на Pensionistenklub:
 
Със сигурност 2020 ще бъде много динамична, отново наситена с разнообразни събития, инициативи и проекти, казва Мадлена Комитова. 
 
 
На първо място, много вълнения ще има около премиерата на мюзикъла „Чичо Хари” , който е заплануван за 27.10.2020 г. Той ще играе с 30 души виенски пенсионери на възраст над 60+, които обичат театъра и сценичното изкуство. Идеята е на Клуба на виенските пенсионери. 
 
Припомняме, че „Чичо Хари” е музикална комедия, която акцентира върху истинските и стойностните неща в живота. Harald Track (в ролята ще видим Peter Faerber) е пъргав виенски пенсионер, който обича своята столица и всичко виенско. В същото време той е страстен посетител на Клуба на виенските пенсионери (Pensionistenklub). Един ден той получава задачата да вкара в правия път своя егоистичен, материалистично вкопчил се и циничен племенник Михаел, който живее в Америка. Заедно със своя приятел Ханс (в ролята Alfons Haider) и неговата тайфа от пенсионерския клуб той започва да крои планове…
 
Клубът на виенските пенсионери ще е организатор и на голям международен фестивал по хорове пеене . Участниците са само хора от „златната възраст”. „Преди време направихме един наш, вътрешен фестивал, с който ме разплакаха. И така се роди идеята за нещо по-голямо”, допълва Комитова 
В края на 2020 г. отново ще има отново фотокалендар за Новата година. Тематично той ще засегне връзката между възрастния човек и животните, които са част от нашия свят. 
 
Догодина ще продължават ремонтите в Pensionistenklub. От 3 г. ръководството има нова концепция за това как да изглежда един пенсионерски клуб: избор на цветове, материали и пр. Всяка година се ремонтират по няколко .
Освен това засега е предвидено да бъдат открити поне 2 нови пенсионерски клуба: в 16-и район и 22-и район. 
 
Програмата, която е била застъпена през цялата 2019 г, ще се изпълни и догодина, но още по-хубава, тъй като с всяко повторение, макар че се внася нещо ново, ставаме все по-добри”, посочва Мадлена Комитова. 
 
Почти сбъдната мечта
 
Мотото на Pensionistenklub през 2020 г. е колкото може повече хора над 60+ да участват във вземането на решения за различни събития и проекти. „Така както имам работен тим, на който разчитам при изпълнение на оперативните си задачи, така искам да имам и тим от хора над 60 години, с които да вземаме заедно решения.
 
На 7.11.2019 г. имам среща с тях. Този тим засега е от 70 души и стават все повече. Те имат много и различни таланти – от организационни умения до интересни идеи, и ги прилагат.
 
 
2020 ще е годината на приобщаването на възрастни хора към моя тим.”, обобщава Мадлена Комитова.

 

Прочетено 503 пъти Последна промяна от Събота, 08 Февруари 2020 20:09
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…