All for Joomla All for Webmasters
Stoßwellentherapie в Австрия, или как ударно-вълновата терапия държи болката далеч
Терапията помага при много заболявания,в алпийската страна се прилага съшо с голям успех. 
Ударно-вълновата терапия се използва за пръв път през 1980 г. за разбиване на камъни в бъбреците. Но в последните няколко десетилетия този метод намира своето приложение в редица области на медицината. В Австрия също се прилага с голям успех. 
 
Технологията (Stoßwellentherapie) използва звукови ударни вълни, които се подават външно посредством специален апликатор. Тя въздейства на локално ниво- пряко в проблемната област. Прилагат се пневматично-генерирани удари на и около мястото на възпалението и болката.
Терапията активира клетъчния метаболизъм и  регенерацията на тъкани, подобрява цялостното състояние на капилярите и образуването на нови , подпомага образуването на калцификати. 
 
Ударно-вълновата терапия се счита за един от най-успешните, неинванзивни методи за лечение на хронични  и остри болки. Сред безспорните й предимства е фактът, че е  ефективна, към нея пациентът не се пристрастява и не се използват лекарства. 
 
Кога се използа ударно-вълновата терапия?  
 
При калцирано рамо, възпаление на плантарната фасция (на стъпалото), възпаление на сухожилия (тендинити), а през последните години и при други по-тежки състояния.  
 
Назначава се още при "тенисна ръка" (Еpicondylitis radialis) -продължително и твърде болезнено възпалително изменение във външната област на лакътя.  Усложнението се среща често не само при тенисисти ( вследствие неправилна техника на игра), волейболисти , при спорта кану-каяк,  но е разпространено и при други професии ( музиканти, секретари и др), като  засяга не само „активната” ръка. 
 
Терапията е подходяща и при т.нар голф лакът (медиален епикондилит) -едно от спортните заболяванията, подобно на „тенисна ръка”, но този път са засегнати сухожилията по вътрешната страна на лакътя. 
 
Ударно-вълновата терапия се използва и за стимулация на зарастването на кости (псевдоатроза), т.е незараснала фрактура, както и при гонартроза (хронично невъзпалително заболяване) на колянна става, познато популярно като износване на колянната става, и при ограничения на движенията след операция. 
 
Процедури се извършват и при т.нар коляно на бегач (Iиндром на Tractus iliotibialis) -в този случай илиотибиалният тракт – сухожилието, което минава по външната част на бедрото до пищяла, се трие по костите на колянната става. Така то се възпалява и провокира остра болка, а също и при т.нар коляно на скачач (Синдром на пателарното сухожилие). При скачане в спорта коляното се натоварва особено много.  Възпалява се пателарното сухожилие (пателата е капачката). 
 
Терапията е подходяща и при разтягане и претоварване на сухожилията, при болестта на Осгуд-Шлатер (наблюдава се при по-сериозни спортни натоварвания, най-вече свързани с колянната става), при Ахилесов тендинит - често срещано състояние, което възниква като възпаление на Ахилесовото сухожилие - най-голямото в човешкото тяло, при бурсит на тазобедрената става, както и при други видове бурсит (възпаление на една или повече околоставни торбички, изпълнени със синовиална течност). 
 
Резултатът от терапията настъпва още след 1-2 процедура. Лекар-специалист определя колко процедури трябва да бъдат направени и през какъв интервал. 
 
Австрийските специалисти са сред водещите в прилагането на метода.
 

Прочетено 534 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Февруари 2020 10:25
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…