All for Joomla All for Webmasters
Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните: 50 на сто  в България и Косово са с коронавирус

10 пъти повече са заразените на Балканите от официално обявените, твърди Франц Алербергер, шеф на AGES. 

 

Всеки втори от Косово и България е заразен с коронавирус, смята Франц Алербергер, директор на Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните (AGES) в интервю за в. „Куриер”

 

Експертът твърди, че официалната здравна статистика от Балканите не отговаря на истината „и реалните числа са около десет пъти по-високи”, посочва „Куриер”. 

 

В понеделник Алербергер заяви пред австрийската осведомителна агенция (APA): „Заразените сред местното население в Ухан или Ишгл са около тази стойност (в Ишгл са 43 на сто) и според мен многото завръщащи се с положителни проби демонстрират сходно висок процент на заразата”. 

 

Според статистика на „Complexity Science Huba“ (CSH) във Виена, малко под 10 400 са носителите на коронавируса, регистрирани в България, 45 000 в Румъния, 23 700 в Сърбия, повече от 10 000 в Северна Македония и Босна и Херцеговина, 7 100 в Косово, 4 800 в Албания и 2800 в Черна гора. 

 

Също така австрийското федерално правителство издаде предупреждения за пътуващаите за страните от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово), както и за България и Румъния. Тези 9 страни, както и Турция бяха обявени за високорискови (с най-високата степен на риск 6). 

 

По тази причина до края на юли 2020 г. бяха отменени всички полети от и до София. 

 

119 са новите заразени само за един ден в Австрия, т.е отново има трицифрено число. 62 случая са в селището Санкт Волфганг, но ситуацията там е под контрол. 

 

36 от новозаразените са във Виена, 30 – в Горна Австрия и само 3 в Бургенланд. 

 

През 2021 г. в Австрия се очаква нов Закон за епидемиите, коментира здравният министър Рудолф Аншобер на специална пресконференция във вторник. 

 

По думите му алпийската република преживява най-тежката епидемия от 100 години насам, здравното министерство е в извънредно положение от 6 месеца. 

 

Грешката за новата Наредба за влизане в Австрия от високорисковите държави, която трябваше да влезе в петък, бе от страна на здравното министерство, посочи още Аншобер.

Прочетено 733 пъти Последна промяна от Вторник, 28 Юли 2020 15:08
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…