Print this page
Берлинската демонстрация срещу CoV-мерките бе прекратена от полицията
 
Хиляди германци се обявиха срещу мерките за COVID-19 и ограничаване на свободата. 
 
В Германия се покачва числото на заразените от коронавирус, само за съботния ден бяха регистрирани нови 955 случая.
 
На 1 август 2020 г. по улиците на Берлин се стекоха над 17 хил. души, които протестираха срещу коронавирусната политика на правителството и слагане край на тези мерки. Заради неспазване на противоепидемичните правила обаче полицията прекъсна протеста, съобщи ORF. 
 
Това бе сторено чрез мегафони. Но по време на прекъсването на демонстрацията обаче, тя вече бе постигнала целта си: хората се бяха стекли до Бранденбургската врата. Полицията изрази съмнение, че на протеста е имало 17 хил. участници. Първоначално от организаторите е било заявено само за 1000 души. 
 
При друга демонстрация, която се състоя в днешния съботен ден следобяд,  се съобщава дори за 20 хил. участници. Тя премина под мотото”Краят на пандемията- Ден на свободата”. Заглавието” Ден на свободата” е име на един пропаганден филм на Лени Рифенщал (Leni Riefenstahl) през 1935 г., който се свързва с националсоциалистическото документално кино.
 
Вечерта полицията започна да прекъсва  и  тази демонстрация, заради неспазване на противоепидемичните мерки. Преди това обаче полицаите предупредиха на няколко пъти, че трябва да спазва физическа дистанция и да се носят маски.
 
Много от хората не носеха маски, а тези, които бяха без, насърчаваха другите да не го правят. Често се чуваха възгласи: „Махайте маските!” („Masken weg“). Полицейското присъствие за демонстрацията бе подсигурено с 1100 души. 
 
В Берлин бе организирана и контрадемонстрация. Полицията бе принудена да охранява и двата митинга, за да не се стигне до физически сблъсъци. 
 
Германският икономически министър Петер Алтмайер  се обяви за по-големи наказания за тези, които не спазват обявените противоепидемични мерки. 
 
От Института  Роберт Кох изразиха загриженост от покачване броят на заразените. „ Трябва да се направи така, че да се избегне по-драстично покачване на случаите. В противен случай ще стане по-трудно".
 
Експертите на института отново отправиха призив да се спазват обявените мерки също и на улиците, като апелираха гражданите отговорно да продължат да носят маски. 
 
„Втори локдаун не може да си го позволим”, коментира министър-председателят на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф. По думите му, отново такива мерки за подпомагане на икономиката няма да могат да бъдат повторени. Затова трябва да се направи всичко възможно да се ограничи една втора вълна на коронавируса.
    

Прочетено 608 пъти Последна промяна от Събота, 01 Август 2020 23:20
Регистрирай се за да оставиш коментар
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…