All for Joomla All for Webmasters
Виена тества за COVID-19 масово и бързо с гаргара
Виенчани имат възможност да си направят PCR тестове с гаргара за Ковид-19 по домовете с помощта на велокуриери.
 
Хората със съмнения за корона инфекция първо се консултират на специален телефон, а оттам решават дали да изпратят екип за тестване. В случай, че лицето отговаря на определени критерии, то няма да заплати нищо - разходите се поемат от Община Виена.
 
Има възможност за обслужване и на желаещи да си направят теста срешу заплащане, ако не могат да отговорят на изискванията , уточняват от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
Разработеният от виенски учени метод с гаргарата несъмнено е по-приятен от този с памучните тампони и се извършва без медицински персонал, а резултатите идват до потребителя до 24 часа.
 
Логистиката се извършва с велосипеди или електромотопеди на „Велоче“ – специално обучените куриери доставят необходимите материали, изчакват пробата и я доставят в лаборатория за анализ. Новата услуга позволява бързо увеличаване на броя на тестваните лица и съкращаване на времето за обработка.
 
Плановете са за вземане на над 1000 проби дневно.
 
„Велоче“ най-напред получават заявка за тест от специалния телефон, след това уточняват с всеки кандидат удобно време за посещение.
 
Чрез СМС след това се изпращат данни за тричасов прозорец, в който ще пристигне куриер и часът, след който не бива да се приема храна, за да се получат коректни резултати. 
 
Самата процедура е много проста – подлежащият на тест получава шишенце с разтвор на домакинска сол и захар, прави гаргара за 60 секунди и изплюва течността в специална епруветка.
 
Учените от Виенския институт за молекулярна патология, които разработиха метода, са категорични, че резултатите от тест с гаргара са точно толкова надеждни, колкото и с памучните тампони. Самият корона вирус се намира в задната част на устата и гърлото, където гаргарата достига безпроблемно. 
 
Целта на акцията е да се избегне струпването на множество евентуално инфектирани пациенти за даване на тестове в болниците и лабораториите. Освен сегашната мярка, Виена има и три т.нар. тестови улици, където всеки може да отиде с автомобила си и да даде проба през прозореца, без да слиза.
 
В училищата при необходимост се изпращат мобилни екипи за масово тестване. Освен това от началото на октомври функционира и специален „клъстърен бус“на Виенската здравна асоциация, който обработва бързи тестове по т.нар. LAMP метод, чиито резултати излизат заполовин час. 

.

Прочетено 1056 пъти Последна промяна от Сряда, 14 Октомври 2020 13:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…