All for Joomla All for Webmasters
Виенската държавната опера се превръща в музей
Посещението ще е безплатно. 
 
След приключването на строгия локдаун Виенската държавна опера ще се превърне временно в музей.
 
Като част от планираното частично отваряне след 8 февруари, операта планира да отвори своите зали безплатно за публика, която се интересува от архитектура и изкуство - макар и без представления. 
 
Виенската държавна опера има и неизвестни за широката публика страни, подчерта новият директор на операта Богдан Рошчич, който през юли замени на този пост французина Доминик Мейер.
 
Красивото здание, разположено на централната улица Рингщрасе, е ценно не само за любителите на музиката, но и за всички, които се интересуват от архитектура и въобще от изкуство. Преди промените, наложени от разпространението на коронавируса, 280 000 души годишно са посещавали и разглеждали този храм на австрийска култура, който през 2019 година отбеляза 150-годишния си юбилей.
 
Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дерНюл. В началото, необяснимо защо, виенчани не харесват архитектурния стил и сградата е обект на абсурдни, дори обидни квалификации.
 
Няколко години по-късно тя все пак е оценена по достойнство и се превръща във водеща културна институция и един от символите на Австрия. Освен музикално средище със световна слава, в нея са изложени и много ценни произведения на изкуството, съобщава Ойроком-ПР София. част от мрежата за международни връзки на Община Виена. 
 
От 8 февруари 2021 г. една от най-престижните оперни сцени в света отново ще бъде достъпна за посетители, но разбирас е, само ако намаляването на ръста на заболеваемостта позволи планираното от правителството разхлабване на противоепидемичните мерки. 
 
Екскурзиите из сградата на операта ще са безплатни и ще включват и разходка из ремонтираното фоайе на операта, в което сега се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира ежедневно на страницата на Виенската държавна опера. 
 
За тези, които все пак предпочитат да си останат у дома, продължава излъчването на представления от празната зала по телевизията или в стрийминг платформата на операта.
 
На 22 януари 2921 г., по случай 80-ия рожден ден на Пласидо Доминго, отново ще бъде показана операта „Набуко“ с любимеца на публиката в главната роля, а в неделя, 24 януари, представлението ще бъде излъчено и по австрийската телевизия ORF III. 
 
Фактът, че по този начин операта продължава да живее и да поддържа интереса на зрителите, е изключително важен, обяснява Рошчич. В същото време той е убеден, че това не е желаният модел за работа в бъдеще.
 
Целта на ръководството на операта и на артистите е възобновяването на представленията в зала пред публиката.
 .
 
 
 

 

Прочетено 236 пъти Последна промяна от Вторник, 19 Януари 2021 17:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…