All for Joomla All for Webmasters
Пътят от зрънцето до хляба – знаят ли децата ни от къде идва храната на трапезата?
Статията се посвещава на 160- годишнина от рождението на д-р Рудолф Щайнер, австрийски учен и езотерик, автор на 350 тома събрани съчинения.
 
Щайнер е известен още като създател на валдорфските училища, на евритмията, христологията, на астрософията.
 
А също и на лечебната педагогика, социална наука, естетика. И на биодинамичното земеделие в Европа, което е познато със запазената си марка си „Demeter”, официално регистрирана през 1943 г. 
 
Преди народите са възпитавали децата си в дух на благоговение и преклонение пред всички дейности, свързани с отглеждането на храна – животновъдство, земеделие, лозарство, овощарство.
 
Съвременните деца обаче са силно откъснати от всичко това, въпреки че истинската, жива храна е все така важна за хората. Всъщност, истината е, че всички жители на съвременния голям град сме загубили тази връзка.
 
За всички нас храната бива доставена от целия свят (независимо от сезоните), пакетирана, етикирана и удобно разположена по рафтовете на магазините. 
 
Но защо връзката с храната ни е толкова важна? Защото връзката с храната е всъщност връзка с природата.
 
В природата всичко е свързано с естествения ритъм на смяна на сезоните и свързаните с тях дейности. На природните закони се подчиняват всички, и растенията, и животните, и хората.
 
Така има време за оран, за сеитба, за подрязване, за садене и прибиране на реколта. Няма как да извършиш неподходящата дейност в неподходящото време и да получиш добър резултат, пише waldorf. bg. 
 
Същевременно, природата ни учи, че трябва да сме и търпеливи. Житото, посято през есента, почива под снега цяла зима, покълва и расте цяла пролет, и е готово за жътва едва през лятото.
 
По същия начин и в много други сфери на живота плодовете на нашите усилия идват със закъснение, но пък носят заслужена радост и гордост. 
 
На какво още ни учи природата? На трудолюбие, упорство, съзерцание, уважение, благодарност и още много, много други неща
 
Във валдорфските училища по целия свят децата от трети и четвърти клас имат епоха „Древно стопанство и земеделие“ („епоха“ се нарича няколкоседмичен период на интензивно фокусиране върху един основен учебен предмет), при която изучават именно дейностите, които от незапомнени времена са осигурявали прехрана на човека.
 
Освен работата в клас децата участват и в практическите дейности – работят по био градинка, посещават ферми, където се включват в трудовите дейности, участват в подготовката на почвата за сеитба и засяват семена, месят хляб.
 
Повече за това обучение в Австрия, за валдорфските детски градини и училища можете да научите ТУК:
 .
 
 
 

 

Прочетено 677 пъти Последна промяна от Четвъртък, 25 Февруари 2021 20:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…