All for Joomla All for Webmasters
Замъкът Лихтенщайн във Виенската гора- един от любимците на австрийците
Това историческо място привлича много туристи.
 
Всичко тук се върти около замъкът Лихтенщайн (Burg Liechtenstein). Разглеждането на ранносредновековния замък е само в групи, туровете започват на всеки кръгъл час.
 
Крепостта е била изсечена направо в скалата,която е бяла на цвят. Все още вътре може да се видят автентичните камъни, които , според някои историци, дава името на замъка и дори на …рода Лихтенщайн (от немски. „Белият камък”). Това се случва през 12-и век.
 
След няколко поколения притежание, по време на една сватба, замъкът преминава в други ръце. В продължение на близо 500 години той сменя собствениците, докато в началото на 19-и век, и по-точно през 1808 г. принц Йохан фон Лихтенщайн (на сн.) решава отново да върне някогашната семейна собственост, откупува я и я превръща в музей-крепост. 
 
През 2009 г. фамилия Лихтенщайн дава замъкът на частен концесионер, който го превръща в атракцията, която го виждаме днес. Името на концесионера е Leopold Fasching.
 
Той е магистър по теология, истински благодетел на замъка, който инвестира собствени средства в реконструкцията му, благодарение на което можем да видим и да си представим как наистина е изглеждал преди много векове. 
 
Вътре замъкът е също толкова магнетичен, колкото и гледан отвън. Семейни реликви, картини, военни оръдия и доспехи, ловни трофеи, старинни вещи, каменни барелефи, стъклописи, дърворезба създават атмосферата, която се открива на любознателния турист. 
 
Казват, че в средните векове рицарите, собствениците на крепостта  спели в балдахина седнали и полуседнали, защото само починалите се поставяли в легнало положение.
 
Друга причина било, че след тежки запои и пирове те се страхували, че могат да повърнат и така да се задушат. И за по-незначими гости били предвидени легла, вкопани в стената. 
 
Крепостта има два параклиса: единият, посветен на Св. Панкратий, а другият- в готически стил, запазен и до днес. 
 
Замъкът имал и …тоалетна, твърде модерна за времето си. 
 
Гледките отгоре към Виена, Виенска гора и цялата местност са прекрасни. 
 
Не пропускайте и разходката из Виенската гора, когато сте на замъка. Големите поляни са чудесно място за игра за деца, а много от пътеките са подходящи и за разходки за майки с колички. 
 
Не пропускайте да отидете и до Черната кула (Schwarzer Turm). Тя също е била собственост на принц фон Лихтенщайн, построена е през 19-и век върху друга стара крепост, руина.
 
Целта на Черната кула и на други руини като Augengläser напр. , е, че съзнателно са направени да изглеждат старинни. Така разходката в гората няма да е скучна, а ще си представяте, че сте попаднали в по-героични времена напр. 
 
По време на похода се откриват  красиви гледки към Мария Енцерсдорф (Maria Enzersdorf), Мьодлинг (Mödling), както и Брун ам Гебирге (Brunn am Gebirge). 
 
В далечината се виждат още Burg Mödling и Husarentempel - храм за загиналите войници при Асперн в чест на победата над Наполеон. Но това са отделни походи, за които ще ви разкажем в следващи статии. 
 
Когато минавате през Maria Енцерсдорф, то непременно посетете Missionshaus St. Gabriel. Църковният комплекс е необикновено  място, което има 130-годишна история.
 
Впечатляващ е олтарят, където в образа на Христос са вплетени 7-те Архангела, помагачи на Духовния свят и човечеството. 
 
Тук са Архангел Михаил с неговия непоколебим меч, Арх.Гавраил (Габриел)- вестоносецът, който държи в дясната си ръка бяла лилия, Арх. Рафаел- лечителят, а също по-малко познатите Арх. Орифиел,  Анаил, Захараил, Самаил. 
 
Светлана Желева
Десислав Паяков
   .
 
 
 

 

Прочетено 375 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Септември 2021 22:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…