All for Joomla All for Webmasters
Виена преоткрива Модилиани
С тази впечатляваща изложба Марк Рестелини, куратор на експозицията в музея Албертина и един от най-уважавани познавачи на творчеството на Модилиани, поставя художника редом до големите имена в изкуството - Пикасо, Дерен, Бранкузи. 
 
С юбилейната изложба (посветена на 100-годишнината от смъртта на Модилиани), Рестилини иска да извади италианския творец от клишето „artiste maudit”  („прокълнат художник”), с което пребивава след смъртта си през 1920 г. 
 
„На Модилиани трябва да се гледа като на един от основателите на модерната европейска живопис”, казва Рестелини. Нещо повече: Модилиани влие на Пикасо много повече, отколкото се смята. За Рестелини не е случаен фактът, че Пикасо след срещата си с Модилиани се отвръща от кубизма за известно време. 
 
До 9 януари 2022 г. в Албертина ще могат да се видят известни негови платна с голи женски тела и необичайни портрети, както и някои от малкото му оцелели скулптури. 
 
„Уникалната изложба съдържа картини и скулптори на Модилиани, които са собственост на най-големите световни музеи и частни колекционери от Китай, Япония, Корея, САЩ и Европа”, каза директорът на Албертина проф. Клаус Албрехт Шрьодер.
 
Някои от скулптурите на Модилани дори са били предназначени за един проектиран кабалистки храм. 
 
Един от акцентите в експозицията са актовете на твореца, които го направиха много популярен и разпознаваем. За свои модели Модилиани използва предимно проститутки и приятелки, защото не може да си позволява високите цени на професионалните модели. 
 
Модилиани започва като скулптор и чак когато здравето му се влошава, той се насочва към живописта. Той е майстор на портрета, а интереса към голото женско тяло е част от неговия интерес към тази класическа тема на изкуството.
 
В своите актове Модилиани подчертава женствеността, като напуска нормата да не се рисува пубиса, и признава жената в нейната цялостност. 
 
Интересна подробност е, че Модилиани никога не е рисувал своите картини по поръчки. 
 
В творчеството си той е повлиян от изкуството на пра –класическа Гърция (поредицата „Фигурите от цикладите”), от статуетките, внесени от френските колонии от Африка и Азия, които тогава са наричани примитивни в отрицателния смисъл от обществото.
 
Група художници , сред които Пикасо, Дерен, Бранкузи, Модилиани превръщат това изкуство в популярното течение „ примитивисти”. Критикът Adolphe Basler стига дотам, че определя Модилиани като африканския Ботичели ("Botticelli négre“). 
 
Особено в портретите на Модилиани  е, че се забелязва колко много е повлиян той от африканските маски. Това се забелязва най-вече при рисуване очите на неговите модели. 
 
Един от митовете за Модилиани, с който посетителят трябва се раздели е създаденият образ на художника като творец-бохема, който едва ли не е излизал  от френските кръчми и е бил голям женкар.
 
„Жени като Анна Ахматова и Беатрис Хейстингс (Beatrice_Hastings) едва щяха да търпят такъв „мачо” в своя живот”, казва още Рестелини. 
 
На изложбата могат да се видят и няколко актови скици на Анна Ахматова, която е позирала на великия художник. 
Използвайте изложбата да се запознаете с непознатия Модилиани! 
 
Светлана Желева
Десислав Паяков 


   .
 
 
 

 

Прочетено 115 пъти Последна промяна от Понеделник, 20 Септември 2021 09:44
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…