Print this page
Мартина Ганчева: Българите по света милеят за родината си, но тъгуват, че тя не милее достатъчно за тях

За това как БГ Свят - новини от българите по света се превърна в информационен хъб, който концентрира и събира на едно място уникално съдържание и идеи. А на някои наши сънародници служи и за вдъхновение. 

 

Визитка: Мартина Ганчева се занимава с журналистика повече от 20 години. Професионалният й път започва от програма „Хоризонт“ на Българското национално радио и минава през редакциите на няколко печатни издания и водещи телевизии в страната.

 

Преди да се присъедини към екипа на БТА, Мартина e била лице на съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се“ на Нова телевизия и на централната емисия Новини по телевизия Bulgaria ON AIR. През годините е работила и зад кадър като международен редактор в TV 7, RE TV, БНТ и др.

 

Бакалавър по румънска филология и магистър по международни отношения и сигурност в СУ „Свети Климент Охридски“. Преводач на автобиографията на сегашния румънски президент Клаус Йоханис.

 

Мартина, как се чувстваш да отговаряш за медиите зад граница и по-конкретно да анонсираш, редактираш и пускаш медийния поток, който идва от повече от 50 медии зад граница?
- Отговорно. И много вълнуващо. Благодарение на сътрудничеството, което изградихме само за няколко месеца с колегите зад граница, всеки ден научавам нещо ново за България по света и го предавам на читателите и потребителите на БТА.

 

Има огромен глад за подобна информация. Числата и статистиката, както и отзвукът в другите медии и социалните мрежи го доказват. 

 

Отварям една скоба, за да поясня, че моята роля и функция не е само да анонсирам и редактирам информация, която колегите по света ми подават.

 

В рубриката БГ Свят вече можете да намерите авторски материали, интервюта с интересни и значими българи зад граница, новини, свързани с културния живот и инициативите на българските училища, културните институти и посолствата в чужбина. Всичко това подплатено с богат снимков материал. И се базира на много контакти и ежедневна комуникация.

 

Затова няма да е пресилено, ако кажа, че всеки ден обикалям някоя част на света (смее се). А с колегата Евгени Веселинов дори успяхме да направим съвместно документален филм за единствения български монах в Америка – Tой от Bulgaria CA, аз от БТА. И това е идеята. БГ Свят не е просто склад, архив или разпределителен център.

 

Рубриката е като информационен хъб, концентрира и събира на едно място уникално съдържание и идеи. А на някои наши сънародници служи и за вдъхновение. 

 

Сайтът на БТА изглежда много по-различен така, с тези медийни новини. Кои са най-големите предизвикателства пред теб?
- Радвам се, че разликата е видима. Изглежда различно и с новия ни сайт. Той ни даде възможност да поднасяме информацията по един по-модерен визуално начин.

 

Що се отнася до мен, най-голямото ми предизвикателство в момента е все по-големия обем от информация. Затова БГ Свят ще се разраства. 

 

Какво научи за българите зад границата? А за медиите в чужбина?
- Научих, че има една друга България. Тя е пъстра и многолика. Преди да започна работа в БТА, знаех за съществуването на не повече от десетина български медии по света.

 

Първото голямо предизвикателство пред мен беше да установя съществуването на останалите 40. Някои бяха в базата данни на агенцията, други открих сама, за трети ми казаха мои познати и колеги.

 

След като изградих тази мрежа от контакти и започнах регулярно да общувам с колегите и въобще с българи по света, научих за техните радости и болки, за успехите и проблемите им. Ако трябва да обобщя – те милеят за България, но тъгуват, че тя не милее достатъчно за тях. 

 

Какво още искаш да се случи в този новинарски поток?
- Искам да има повече информация от държави като Австралия, Аржентина и Китай например. Искам повече лични истории, авторски материали, интервюта с интересни българи.

 

Искам видео материали. Всичко това ще се случи. И аз, и екипа на БТА, начело с генералния директор Кирил Вълчев работим все по-активно в тази посока. 

 

Какво е за теб БТА?
- Училище или по-скоро университет. Може да ви прозвучи наивно, но всеки ден научавам нови неща. За професията, за България, за света, за България по света и за себе си. Когато постъпих на работа в агенцията, се притеснявах, че динамиката на телевизията ще ми липсва.

 

Но понякога тук темпото е дори по-забързано. Срещам се с хора, ходя по събития или организирам събития, пътувам в чужбина, пиша материали, редактирам материали. Всеки ден ми е различен. Кой не би мечтал за подобна работа? 

 

Би ли работила като кореспондент в някой от новите офиси на БТА, например Румъния? Северната съседка ти е познат ресор, следиш от близо случващото се там от години, даже десетилетия.
- Обичам Румъния. Независимо дали професионалния ми път е пряко свързан с нея или не, винаги ще се вълнувам от политическите, икономическите, социалните и културните процеси в северната ни съседка. Но в момента съм изцяло посветена на рубриката БГ Свят. 

 

Как се подготвя една Световна среща на българските медии зад граница? Ти беше душата и сърцето в организацията на XVI-та инициатива.
- Благодаря за признанието и оценката. Но заслугата не е само моя. Тя е на всички колеги от БТА, с които работих в екип. И най-вече на генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Той беше двигателят, основната движеща сила.

 

Особено в моментите, в които всички ние се чудехме ще може ли изобщо да се случи тази среща? Случи се – макар хибридно - в условията на пандемия и политическа криза. Давате си сметка колко сложни бяха обстоятелствата. Разхлабваха се мерки, после се затягаха, после пак се отпускаха.

 

Отменяха се полети. На места дори ги нямаше. Имаше избори. Транспорт, нощувки, програма, която да е едновременно полезна, културна и практична, достатъчно добра техническа обезпеченост, за да могат виртуалните участници да се включат, мерки за безопасност.

 

В първия ден дори дойде проверка от РЗИ в Рилския манастир. Но бяхме предвидили и това. Сертификатите на ваксинираните се проверяваха, а на тези, които не бяха ваксинирани, осигурихме възможност да се тестват, непосредствено преди срещата. 

 

Тук бих искала да споделя и друго. Идеята на тези срещи е не просто да се съберем на някое хубаво място, да хапнем, да пийнем и да си побъбрим. А да обменим опит, да генерираме идеи, да създадем инициативи.

 

Затова беше толкова важно за Кирил Вълчев и за БТА XVI-та световна среща на българските медии да се случи. Именно на нея се зароди нашето обединение и бе положена основата на рубриката БГ Свят.

 

50 български медии зад граница прегърнаха идеята на господин Вълчев всеки месец регулярно да подават новини и материали към БТА, свързани с българите и българското, с живота и дейността на българските общности в съответните държави. И към БТА потече огромен поток от информация. Това е само началото. 

 

Едно интервю на Светлана Желева и Десислав Паяков

  .
 
 
 

 

Прочетено 267 пъти Последна промяна от Събота, 21 Май 2022 21:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…