All for Joomla All for Webmasters
Известният български иконописец Диан Костов със своя изложба във Вотивкирхе, Виена

Тя ще е под мотото „Кръстопът – цената на избора“ и ще включва икони и стенописи.

Изложбата ще бъде открита на 16-и май 2023 г.  и е посветена на Деня на Eвропа и ще продължи до 29-и май 2023 г. във Вотивкирхе, Виена. 

 

Г-н Костов, какво ще представите този път във Виена и по специално във Вотивкирхе?С какво ще изненадате виенчани?
- Трябваше да направя тази изложба още през 2020 г., но пандемията осуети плановете ми. Следващата година пак получих покана от свещеника на Вотивкирхе д-р Йозеф Фаругя, но пак не беше подходящо за големи събития и тази година вече решихме, че може да я реализираме през пролетта на 2023 г.

 

Когато не успях да я направя заради изолацията бях много разочарован, но както винаги се оказва събитията се подреждат по най-добрия за нас начин, защото успях да включа в изложбата още доста нови работи и да развия цялата идея за нея.

Ще се казва „Кръстопът – цената на избора“. Различното е, че зрителите ще видят една концептуална изложба, която включва икони и стенописи. Идеята на изложбата е да се пресъздаде и преживее динамиката на съвременния свят и търсенето на хармония и упование в трудните времена, в които живеем. Смятам, че наистина ще е изненада за зрителите. 

 

Какво ще представлява изложбата?
- Ще се опитаме да разделим катедралата на три пространства, всяко от които ще има собствена тема. Първото пространство ще отразява динамиката на живота ни. Стремежът ни да сме по-богати, по- красиви, да не остаряваме и т.н.

 

Цялата тази надпревара много ни отдалечава от духовните ценности и не ни прави по- щастливи. Ще намерим начин да отразим и изразим трудността и колебанието на съвременния човек, който е изправен пред множество избори.

 

Цялото това пространство ще носи посланието и въпроса „Накъде отиваме?“

 

Второто пространство – „Пътят“, ще ни среща с вечните ценности и непреходни устои, които от време на време е добре да си припомняме, за да ни бъдат ориентири. Тук ще бъде самата експозиция от 59 икони и отделно фотографии на мои стенописи.

 

И разбира се, в третото пространство, което ще предполага уединение ще е разположена инсталацията „Кой си ти?“ 

 

Ще вземете ли иконата, която подарихте на болница „Пирогов“, за да я видят виенчани.
- Специално за изложбата ще пристигне иконата, която подарих на лекарите от институт Пирогов за техните големи усилия и професионализъм по време на пандемията. Искам да могат жителите и гостите на Виена да я видят. 

 

С какво израснахте като творец и човек през изминалите години- на коронапандемия, на нови творчески проекти?
- Минах през много трудности и съмнения по това време. И си казах, че може би не мога да направя много, но мога да се опитам каквото правя най- добре да го адресирам по отношение на проблема, който ни тревожеше всички.

 

Аз мога да рисувам и за това реших да нарисувам икона за тези, които работиха почти без почивка по време на коронапандемията. Нарисувах иконата на Св. Богородица – закрилница и мисля, че се получи много добре. Това време ми даде възможност малко повече да мисля, а не толкова да действам. И в началото, разбира се,това е напрягащо, защото аз съм човек на действието. Но се оказва доста полезно да забавим темпото и да се замислим за важните ни неща.

Много полезно да се науча на повече търпение, на повече съзерцание. Естествено, и на повече време със семейството. Сега като се замисля за мен, като човек, и като артист това време беше много полезно. Точно тези теми сега са основните в изложбата „Кръстопът – цената на избора.

Едно интервю на Светлана Желева

 
 
Прочетено 1929 пъти Последна промяна от Вторник, 18 Април 2023 22:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…