All for Joomla All for Webmasters
Виена пести газ в топлофикациите

След изключително мекия октомври и първите седмици на ноември 2022 г., които също бяха топли за сезона,

търсенето на централно отопление във Виена започна да расте.

 

За да запази запасите от газ, от миналата седмица виенската енергийна компания започна да използва лек мазут за отопление в топлоцентралите. 

 

Четирите топлоцентрали във Виена имат максимална мощност от около 1250 мегавата и могат да гарантират топлоснабдяването на Виена дори в случай на недостиг на газ като използват енергия от изгаряне на отпадъци, биомаса и промишлена отпадна топлина.

 

През този отоплителен сезон системите редовно ще използват лек мазут. Общинското предприятие "Виенска енергия" (Wien Energie) до момента е складирало почти 20 000 тона мазут и е сключило допълнителни договори за доставки. 

 

През лятото Виена запълни газовите хранилища над 90 процента. Въпреки това основният приоритет е да се пести газ навсякъде, където това е възможно. Затова топлоцентралите в австрийската столица ще използват и мазут.

 

Това е необходима мярка за осигуряване на топлоподаването в тази кризисна зима, отбелязва Ойроком-ПР, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

 

Работим върху щадящи климата алтернативи за нефт и газ, каза Михаел Щребл, председател на борда на директорите на "Виенска енергия".

 

До 2040 г. централното отопление във Виена трябва да стане неутрално по отношение на климата и по този начин да бъде независимо от скъпия внос на газ и нафта. 

 

Още през 2023 г. Виена ще пусне в експлоатация голяма термопомпа в пречиствателната станция Ебсвин, която ще може да снабдява 56 000 виенски домакинства с топлоенергия. От 2026 г. първата дълбока геотермална система в Асперн също ще произвежда възобновяема топлоенергия. 

 
Прочетено 267 пъти Последна промяна от Сряда, 30 Ноември 2022 17:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…