All for Joomla All for Webmasters
Хелмут Нютън, който ни учи на изкуство и добър вкус

Изложбата в Кunstforum Виена е до 15 януари 2023 г.

 

Защо да посетим тази изложба? Освен много прочутите черно-бели актове на Хелмут Нютън (1920-2004), които се смятаха за скандални, в изложбата в Кunstforum Виена са включени доста цветни снимки.

 

Те са от времето, когато прочутият фотограф, роден в Берлин, започва да работи в Париж. Самият Нютон, чиято фамилия е Neustädter си спомня в своята автобиография, че когато пристига в столицата на модата, има малко пари, но въпреки това си купува… Порше. 

 

Изложбата на световно известния фотограф , наречена „Legacy“ („ Завещанието“) впечатлява със своята техническа виртуозност. 

 

През 1956 г. той започва да работи за австралийския Vogue и оттам си пробива път към френското, италианското, американското и немското издание на списанието, както и за други модни списания. В изложбата са показани снимки, предимно от 70-те години на миналия век. 

 

 (Foto: Dessislaw Pajakoff) 

На върха на своята кариера, Нютън прави поредица от фотографии, в които снима своите модели веднъж облечени и втори път - голи в един и същи пози. Снимките са толкова скандални, че едва ли на друг фотограф щяха да му позволят да ги публикува, освен, ако не се казваше Хелмут Нютън. Някои от тези фотографии могат да се видят в Кunstforum-а. 

 

Посетителите ще оценят и портретите на фотографа, сред тях са големите имена като Версаче, Изабела Роселини, Елизабет Тейлър, Моника Белучи и много още. 

 

Част от изложените снимки са принтове, които са авторизирани, т.е те са одобрени и подписани от него. 

 

Интересно е да се разгледат и полароидите (Polaroid) на Нютън. С тях се вижда методът му на работа - той ги използва, за да контролира резултата по време на снимките. По това време фотографите трябва да чакат да се проявят филмите и да се превърнат в позитиви, и едва тогава се вижда резултата от снимките. 

 

Един негов асистент по време на изложбата „Пролетта“ в Каор (Cahors) сподели лично с автора на статията Десислав Паяков, че всеки път, когато e гледал Хелмут как прави снимки, си мислел, че няма да станат, но когато са готови, се оказвало, че са великолепни. 

 

Любопитен факт от творческата кариера на прочутия фотограф е, че само веднъж му е било отказано да издадат албум с негови пейзажи, което той приема като поражение. 

 

 (Foto: Dessislaw Pajakoff) 

Хелмут Нютюн пред медиите обичал да казва, че две неща нямат място във фотографията: изкуство и добър вкус. По ирония на съдбата, тази изложба демонстрира точно това.
Десислав Паяков


 
Прочетено 441 пъти Последна промяна от Петък, 03 Февруари 2023 21:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…