All for Joomla All for Webmasters
Изкуството ми даде много светове и свобода

Интервю с известната художничка Силвия Генова от Виена.


Г-жо Генова, как избрахте Виена за място на вашите търсения?
- Виена беше любов от пръв поглед. Тук е отраснал мъжът ми и ме доведе пътьом от Берлин за София, където живеехме тогава и той работеше.

 

Тогава си пожелах и му споделих, че тук бих искала да остарея. За мен Виена е символ на всякаква култура и поради приликата със София (един и същи архитект) имам и чувството, че съм си у дома. 

 

Какво ви даде и какво ви взе изкуството?
- Изкуството ми даде много светове и свобода, където реално никога не бих могла да бъда. Това е един безкраен полет с много красота и емоция.

 

Взе ми време от любими хора, защото то изисква цялата ти същност духовна и физическа да е за него в наличност. То живее в мен и иска да излезе … в различни форми, но се иска време, докато намеря най-добрият изказ за дадения момент.

 

Преди беше актьорската ми игра, после режисурата на детски театър, после писането на приказки и сценарии, сега картините и различните природни материали (пясък, дърво, миди…), разбира се, и бои.

 

Трябва да дадеш, за да вземеш. Иначе защо си бил тук на този свят? Кръговратът на живота - в това е движението и смисъла за мен. 
 
Какво означава за вас успешен творец? Търсите ли признание, популярност?
-Успешен творец е човек, който по най-добрият и разбираем начин те е докоснал и оставил частица от себе си в теб.
 
Всеки се радва, когато е забелязан. През 2022 г. получих грамота от Министерството на културата,  връчена ми от проф. Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн“.
 
Това признание е приятно, но най-важното за мен е изкуството ми да носи позитивност и надежда. Пък и ако може, малко да събужда любопитство и човек да се преоткрие и надгради нещо за себе си… 
 
Как се твори в толкова многоезична среда?
- Винаги са ме привличали различните  светове и хора, затова и се опитвам да посетя кътчета от нашата прекрасна планета.
 
Виена в това отношение ми дава възможност да се срещам и с хора от цял свят и техните обичаи и нрави, и това е прекрасно. Аз съм любопитен, любознателен човек и това ме очарова и обогатява. Съвместните изложби, които имаме с различни творци са едно доказателство за вдъхновение… 
 
Какво ви вдъхновява?
- Природата и любовта! 
 
Свикнали сме да присъстваме на откриване на изложби. Малко творци канят на …закриването им. Защо да дойдем на закриването на една изложба? Изпитвате ли малко тъга в такъв момент?
- Закриването винаги е едно друго начало, а откриването носи посланието, че ще се закрие все някога. Нека има кръговрат и той да започва понякога с надеждата за новото. 
 
Какво предстои при вас, поне в първата половина на 2023 г. ?
- На 3 февруари 2023 г. предстои едно закриване на изложба в галерия, която се намира в 6-и район на Виена. В нея участвам заедно с още 3 художнички от други националности, които живеят също във Виена.
 
На закриването ще има прекрасен джаз концерт на друга наша сънародничка Гергана Попова. Ще имам участие в сградата на Министерството на правосъдието в 3-и район в началото на февруари. На 15 март ще участвам в Международна женска изложба във БКИ“Дом Витгенщайн“.
 
Предстои още един проект с австрийските ми колеги художници,  които ще правят мартеници и ще окичим едно голямо дърво в 6-и район на Виена. Ще има откриване и ще разкажем повече за този български символ и българската традиция да се носят мартеници.
 
Програмата ми продължава с изложба в Германия в Емерих ам Райн. През лятото и септември имам проект с български и австрийски художници (миналата година ние бяхме гости в Пловдивската градска галерия), сега те ще ни посетят и съвместно в две галерии в 6-и район е предвидена изложба.
 
Разбира се, изникват и други спонтанни изложби, участия и в други държави, но това е фиксирано. 
 
Какво мислят австрийските ви приятели за българската култура, за българските творци?
-Австрийските ми приятели и творци високо ценят нашата култура и са възхитени от българските таланти във различните области.
 
Това се забелязва и по реализираните и планирани съвместни проекти. Изкуството е да събира, вдъхновява, радва, учи, въздейства на хората- нещо като пречистване от което всеки има нужда. 
 
Едно интервю на Светлана Желева


 
Прочетено 469 пъти Последна промяна от Вторник, 24 Януари 2023 19:54
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…