All for Joomla All for Webmasters
Мелк- църковното сърце на стара Австрия

Един от най-значимите манастири в Австрия е създаден, защото един велик владетел от династията на Бабенбергите,

трябваше да напусне столицата, която се намираше в днешното градче Мелк. Това се случи през 11-и век.

 

Не за първи път в историята става така, че една стара столица губи значимостта си. Този владетел взе едно интересно решение, да замени светската мощ с духовна, и така той подари големи части на имотите си на монашеския орден на Бенедиктинците. 

 

Монасите се славеха със своята строга дисциплина, толкова строга, че срещу самият създател на ордена - Бенедикт бе организиран опит да го отровят, за да се смекчи малко железния режим в обителта.

 

Бенедикт е спасен по чудо и по Божията милост: чашата с виното и отровата в него, се счупва в момента, в който той я благославя. Тези важни моменти са документирани и във фрески, и утвари, и летописите на  манастира в Мелк. Защото и самата дума Stift и до днес ни припомня, че той бе подарък. Думата е немска и означава, подарен с определена цел, т.е в този случай - създаване на манастира. 

 

Сегашният си вид манастирът дължи на Berthold Dietmayr, който едва 30-годишен става негов игумен. Той е много харизматична личност и за десетилетия управление го превръща в бляскав строеж, който прилича повече на замък, отколкото на манастир. 

 

Дитмайер не успява да види завършени 2-те куполи на кулите заради избухнал там преди време пожар. Затова и те са в различна форма от цялостния манастир. 

 

Не пропускайте да си вземете гид! По време на тура ще научите, че манастирът е пищен, самият той сред образците на барока, но не е толкова златен, колкото е ...позлатен. Това важи за кръстове и реликви, както и за статуите, а също за цялата манастирска църква. В нея са вложени само 5 килограма злато, а усещането е за тонове злато. 

 

В много зали обзавеждането е от мрамор, но това всъщност е дърво, нарисувано като мрамор. Но това не важи за великолепната Мраморна зала, в която и до ден днешен се посрещат скъпи гости от близо и далече. 

 

Интересен е подът, и по-точно желязната решетка, през която залата се отоплява от …кухнята в подземния етаж. 

Манастирът е много светъл, и прозорците му свидетелстват, че не е пестено и от друг много скъп за времето си материал - стъклото. 

Зад три сферични прозореца до Мраморната зала се разполагат музикантите, и тяхната прелестна музика се излива буквално в залата, върху гостите.

Изкусни фрески на тавана показват сюжети от древногръцката митология, а зад тях се крие таван от дърво, за разлика от покрива на библиотеката. Той е бил съграден от керемиди, които да пазят библиотечният фонд в случаи на пожар и на …дъжд. 

Голямо внимание монасите обърнали на библиотеката през 17- и и 18-и век, когато всички книги са  подвързани в еднакъв стил. Фреските на тавана на библиотеката изобразяват предимно християнски сюжети.

 

Прелюбопитен е и един огромен метален сандък, в който при опасност веднага били прибирани най-ценните вещи в манастира. Той имал 12-степенна защита, а ключалката отпред можела да заблуди и най-обиграните крадци. 

 

В абатството има и т.нар. императорски стъпала в чест на Мария Терезия и нейния съпруг. Те били посрещнати тук и се настанили в 60 стаи, заедно с прислугата. След посещението си в Мелк, Мария Терезия заявила, че щяла много да съжалява, ако не била дошла. Тези нейни думи много се понравили на всички от обителта. 

 

Манастирът е кацнал буквално на един хълм над един приток на Дунава и отвсякъде се откриват прекрасни гледки към околността. 

 

Манастирът в Мелк е действащ, част от монасите служат там и като учители, в манастирското училище за деца от 10 до 14 години. 

 

Не пропускайте да опитате манастирско вино, бонбони, ръчна изработка,  а също да си закупите копие от книгата на Св. Бенедикт за правилата за монасите. Тя се предлага на немски, има я на немско-латински, и в трети вариант, осъвременена за по-млади читатели. 

 

Градчето също е малко архитектурно бижу, тръгнете по уличките и се загубете. Така ще откриете повече, отколкото ако ви разказват.

 

Не подминавайте къщата на абата, който я оставил на своя наследник. През 16-и век тя става собственост на ...месаря, който я украсява подобаващо със своите питомци. По-късно тук се помещава първата градска поща на Мелк. 

 

Знаете, не ви разказваме всичко, за да отидете и да се потопите в магичната атмосфера на Мелк и манастира. 

 

Светлана Желева

Десислав Паяков

 
Прочетено 478 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Март 2023 10:04
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…