All for Joomla All for Webmasters
Николай Еленков: Образованието в Австрия дава не само диплома, но и приложими знания

Представяме Ви един невероятен млад човек Николай Еленков, студент в Кремс, който живее във Виена и в момента е на стаж в ОМВ.

 

 

Николай, как избрахте Австрия и по-специално Кремс? Как избрахте точно този (частен) университет и защо точно тази специалност, свързана с import и export на стоки и услуги?

- Още от края на 11-ти клас, докато все още учех във Френската Гимназия в София, имах интерес да запиша бизнес специалност, свързана с import и export на стоки и услуги.

 

Вариантите за подобно висше образование в България са лимитирани, съответно лека полека започнах да осъзнавам, че най-вероятно ще трябва да продължа с обучението си в чужбина, но не бях убеден. Предполагам, както много от моите връстници, бях разколебан дали да напусна България, но точно тогава, сякаш като знак, в живота ми се появи изключително специална жена, която по ирония на съдбата вече беше студентка в Австрия.

 

Така по стечение на обстоятелствата, личните интереси и любовта се ориентираха в една и съща посока, а именно центъра на Европа - Виена, където да преследвам както професионалното си развитие, така и желанието на сърцето ми. 

 

Чувствате ли се добре в Кремс като студент?
- Бих казал, че се чувствам повече от добре като студент в Кремс, но важна подробност е, че макар и студент там, живея във Виена. Разстоянието между двата града е около 80 километра, което за мен, като човек, който намира успокоение в шофирането, не е проблем. В университета в Кремс съм срещнал едни от най-близките си приятели до сега.

 

Фактът, че всеки един от нас е израснал в различни култури, разбирания, на различни географски ширини и разнообразни религии допринася за научаването на изключително много един за друг. Присъствието на различни гледни точки обогатява човека и начина, по който гледа на заобикалящия го свят. 

 

Лесно ли е да сте студент в Австрия?
- Въпросът дали е лесно човек да бъде студент в Австрия е изцяло персонален и отговорът би бил различен за почти всеки. Балканите са място, изпълнено с много топли и душевни хора, докато тук отношенията и манталитетът са по-скоро професионални и леко по-студени.

 

За мен студентският живот в Австрия е приятен, тъй като съм се обградил с хора, които допринасят за това (повечето не са австрийци). Както споменах по-рано, изключително значима роля, за това как се чувствам в Австрия има именно тази специална жена, която разпали интересът ми към немскоговорящата държава. 

 

От учебна гледна точка образованието тук дава не само диплома, но и приложими знания. Изпитите изискват подготовка и учебният материал изисква време и старание. 

 

Искате ли да останете да работите в Австрия или ще се завърнете в България, или мечтаете за реализация в друга страна?

- За сега мисля, че определено ще дам шанс на Австрия, за да видя какво може да ми предложи в професионален аспект. Изключително много ме боли да го кажа, но е факт, че за разлика от България, алпийската страна възнаграждава щедро труда.

 

Многократно съм ставал свидетел на несправедливост в нашата родина, както и на невероятно много хора, които влагат цялото си време в работа, и въпреки това изпитват невероятно затруднение да “свържат двата края”. От това, което виждам за сега полето за развитие в Австрия е изключително широко, така че бих желал да продължа по професионалния си път тук, прилагайки наученото и не само. От там нататък, животът изненадва, обстоятелствата се променят и само бъдещето може да покаже със сигурност дали ще остана в Австрия. 

 

На стаж сте в OMВ, как се чувствате в тази знакова за Австрия компания?

- ОМВ е интернационална компания, към която всячески се стремях, докато си търсех стаж. Винаги съм бил човек, който цени и уважава практиката повече от теорията, съответно никога не съм вярвал, че само с една диплома, придобита след няколко години в университет е достатъчна, за да ме подготви качествено за света.

 

Изключително съм благодарен и доволен от времето, което прекарвам в ОМВ, тъй като смятам, че за тези 6 месеца ще мога наистина да се докосна до това как на практика се случват процесите в една толкова голяма и успешна компания. Екипът, с който работя е невероятно отзивчив и позитивно настроен към мен, също така огромен плюс е, че абсолютно всички общуват дори помежду си на английски език. 

 

Как се виждате като мениджър?
- Преди всичко мечтая да бъда качествен, достоен и успешен човек. Като кариерен път, най-вероятно ще се занимавам с маркетинг или внос и износ на стоки и услуги. Част от характера ми е да се занимавам с много неща наведнъж, така че мога да кажа със сигурност, че мечтаната ми професия далеч не е концентрирана само в една сфера.

 

Мениджърската позиция е нещо, което смятам, че ще ми се отдава изключително добре, тъй като смея да кажа, че съм добър във взимането на стратегически решения, преговорите, както и комуникацията с хора. Винаги съм се стараел да служа както за пример, така и като мотивация за близките ми хора. 

 

Каква е Вашата формула за успех?
- Ако трябва да опиша формулата за успех в професионалната сфера, ключовата дума е само и единствено една - постоянство. Човек не трябва да се страхува да прави грешки. Аз съм човек, който винаги се е целел много високо, понякога дори и в нереални висоти, но според мен това е по-разумният подход, отколкото никога да не не протягне ръка достатъчно високо.

 

Нашето поколение е в плен на материалното, както и на професионалните успехи, и не толкова личните, заради света, в който живеем. Заложено ни е от много малки, че ако не сме милионери, не сме стойностни хора. Истината обаче е, че подсъзнателно всички знаем, че това не е така.

 

Финансовата възможност е нещо изключително значимо, тъй като тя купува свободата да имате възможността да развивате характера си, познанията си, както и да се занимавате с дейности, които наистина Ви доставят личностно дръзновение, а не просто да работите от заплата до заплата, за да имате хляб на масата.

 

Важно обаче е, да не оставяте парите да ви погълнат, защото колкото могат да градят - толкова и да разрушават. 

 

В личен план смятам, че успешният човек е обичан и обичащ. Поколението ни страда от неспособност да обича, тъй като това чувство се е превърнало сякаш в табу. До преди няколко години, любовта сред младите просто “не беше на мода”, но съм щастлив да забележа, че това започва малко по малко да се променя.

 

Смятам, че именно тя е формулата за успех в личностен аспект. Преди човек да се стреми към постигането на професионалните си цели, трябва да бъде сигурен, че личните ми приоритети са правилно подредени. Важно е да знаем къде се ситуираме в пространството, както психически, така и физически. 

 

Като туристи в Кремс какво ни бихте препоръчали да видим?

- Кремс е изключително живописен град, пълен с млади хора, красива архитектура и най-вече - спокойствие. Като човек, който прекарва по-голямата част от времето си във Виена не мисля, че бих могъл да съм най-достоверният източник за “тайните кътчета” в Кремс, но все пак, ето няколко: разходка по брега на Дунава, хълмовете над града, на които можете да намерите много беседки и красиви пътеки за разходки. 

 

А също и районът около Piaristengasse - “старата” част на града и непременно Stift Gottweig над Кремс - Benedictine monastery of the Austrian Benedictine Congregation. 

 

Едно интервю на Светлана Желева

 
Прочетено 428 пъти Последна промяна от Понеделник, 17 Април 2023 11:12
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…