All for Joomla All for Webmasters
Gössеr бира, или как пивоварната в Göss стана една от най-модерните в Австрия
Във федерална провинция Щирия се намира градчето Леобен, което е дом на пивоварната Göss,
производител на популярната марка Gösser. Тя предлага богата палитра от сортове, сред които популярният в Австрия Märzen, нефилтрираната и непастьоризирана Zwickl и по- високоалкохолната Bockbier. 
 
Märzen (в превод  мартенска бира) е най-консумираният вид в Австрия, който носи името си от месеца, в който традиционно е бил произвеждан в Бавария, където е създаден.
 
Днес всички основни производители в Австрия залагат на Märzen, който е разновидност на най-разпространената бира в света, Lager. Австрийските Märzen бири се определят като по-високо алкохолни и варират между 4,8% и 5,2%. 
 
Историята на Göss
Било е 1000 година, когато графиня Адула основава манастир в Göss. По стара традиция, монахините са тези, които правели бира, и това продължило до момента, когато производството на напитката става индустриално. 
 
Едва през 1495 г. се появява името на пивоваря Lenhart Newmaister. През 1782 г. манастирът на монахините в Göss е затворен, който дълги години е бил културен и икономически център на местността. 
 
През 1860 г. се възкресява традицията на правене на пиво в старите манастирски строежи, след като новият собственик Max Kober купува част от тях. Това за бирата Gössеr е много важна година, която и до днес се споменава на етикетите.  
 
След като се основава акционерското дружество през 1893 година, Max Kober превръща Göss в една от най-важните пивоварни на Австрия. След въвеждане на пастьоризацията и новите тенекиени тапи през 20-те години на миналия век, марката започва своя поход и извън страната. Тогава е имало толкова много пивоварни, тъй като бирата не е можело да се експортира на големи разстояния, защото се е разваляла лесно. 
 
Двете световни войни нанасят тежки икономически удари на пивоварната, която значително свива своето производство. Но след възстановяването си, компанията дава много ясен сигнал след като на гала вечерята на 26-и октомври 1955 г., когато Австрия обявява постоянен неутралитет, се е сервирала Gösser Spezial. 
 
Днес пивоварната е една от най-модерните в страната.
 
Бира и подкрепа за климата
Пивоварната в  Göss ползва алтернативни източници на енергия от 2016 г. Така се пестят над 4 хил.тона CO2 годишно. 
 
Пивоварната има свой соларен парк, произвежда и биогаз, които влага в производството. Използват също остатъци от бирената ферментация за тор, който е богата на фосфати и калий.  
 
Екскурзията в Леобен няма да бъде завършена, ако не посетите пивоварната. Необходимо е само предварително записване. Турът продължава около 90 минути.
Особено интересен е и музеят на пивоварната, който пази ценни предмети в развитието на производството на бира в региона. 
 
Eselretting Österreich
Накрая ще ви покажат и сладки магаренца. "Защо?", ще попитате логично и вие. Компанията притежава 15-16 хектара земя, която не се ползва цялата за нуждите на пивоварната.
 
Трябва да се коси тревата, което изисква допълнително финанси. А магаретата са естествени косачи на трева.
 
В Леобен e и седалището и на сдружение, насочено към спасяване на магарета, които не се отглеждат в добри условия. То се нарича Eselretting Österreich. Магаретата се лекуват, гледат и предават за отглеждане там, където ще им е по-добре.
 
Светлана Желева
Десислав Паяков

 

Прочетено 337 пъти Последна промяна от Четвъртък, 07 Септември 2023 13:44
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…