All for Joomla All for Webmasters
Виенското Белведере показва инсталация на Недко Солаков

Инсталацията ще остане в „Белведере“ до 19 юни 2024 г.

На 24 ноември 2023 г. в един от най-посещаваните виенски музеи Белведере бе открита изложба на българския художник Недко Солаков. В инсталацията творецът провежда своеобразен диалог с артистичната си съвест чрез дългогодишния си приятел, куратора Чарлз Еше. 

 

Артистичната инсталация на българския художник Недко Солаков A Cornered Solo Show #3 (with Charles Esche as my artistic conscience) не може да бъде открита в представителните изложбени зали на Белведере. Тя се намира в незабележим ъгъл в гардеробната на музея и представлява колаж от картинни и текстови елементи, съобщават от международния прес офис на община Виена.

Тук, в това междинно място на пристигане и тръгване, Солаков представя на посетителите темите на своето изкуство и умело ги въвлича във вътрешен диалог със съвестта на художника.

 

На стената посетителите могат да прочетат какви са намеренията на Солаков: "Бих искал да направя огромна самостоятелна изложба в една от великолепните зали на Белведере. Един ден това наистина може да се случи, така че защо да не помисля предварително как трябва да изглежда изложбата?

 

Публиката в този изключително добре посещаван музей е взискателна. Как се подготвям ли? Казвам си: Марш в ъгъла, 65-годишен мечтателю! Докато нямаш ясна представа как трябва да изглежда изложбата ти, просто спри дотук! Това каза моята артистична съвест в лицето на моя стар приятел и виден куратор Чарлз Еше."

 

И така, за да направи спонтанно и артистично впечатление пред съвестта си, т.е. пред Чарлз, художникът решава да представи мислите и вижданията си, въпросите и отговорите си върху изключително спонтанно направени изрезки от грундирано платно, което от десет години стои навито на руло в ъгъла на ателието му.

 

Инсталацията ще остане в „Белведере“ до 19 юни 2024 г.

 

Прочетено 325 пъти Последна промяна от Четвъртък, 21 Декември 2023 20:40
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…