All for Joomla All for Webmasters
Всеки 10-и чупи глава или гръбнак на пистата в Австрия!

 Кои спортни травми през зимата ни дебнат на пистата и как да ги избегнем? 

Скиори, внимателно на пистата! Травмите при зимните спортове са на първо място в статистиката на Австрия. Това не изненадва никого, тъй като зимните спортове са любими на жителите на алпийската република.

 

Пак според официални данни, 2.8 млн. души в Австрия са истински фенове на зимните спортове, което прави почти всеки 3-и жител на страната. Висока спортна активност, а също и ръст на  спортуващите през зимата чужденци в Австрия отбелязва статистиката, пише netdoctor.at. 

 

Зимните спортове обаче стават все по-рискови за здравето, отколкото преди: инцидентите на пистите бележат скок,  и заради скупчването на повече хора, спортуващите любители правят все по-опасни маневри, и профучават с  висока скорост, за която допринася и модерното им оборудване.

 

В същото време травмите стават с все повече усложнения и заради това, че ски пистите с естествен сняг намаляват, а тези с изкуствен сняг са по-твърди и по-опасни. 

 

На първо място са травмите при ски, които са 53–72% от всички инциденти на пистите. Следват ги нараняванията при сноуборд (14–23%), а третото място се пада на инциденти  върху ледените пързалки (3–9%). Спусканията със шейни причиняват травми при 2 до 6% от случаите, а  ски бяганията - (1–3%).

 

Най-много са травмите на коленете (23,9 %), следвани от счупвания в областта на раменете (19,5 %), на ръцете и китките (14,5 %), на гръдният кош (11,6 %). Един от 10 от всички пострадали си чупи глава или гръбнак (9,7 %), следват травми на  горните крайници (7,5 %), стъпалата и глезените(5,2 %), краката (4,9 %) и таза (3,3 %). 

 

Тази стряскаща статистика в алпийската република не е повод да си вгорчавате удоволствието от  зимните спортове, но е добре да спазвате няколко златни правила за безопасност. 

 

Съвети:

1.Няколко месеца преди ски-сезона е добре да започнете с тренировките, за да сте в спортна форма. Колко повече сила, издръжливост и кондиция имате, толкова по-нисък е рискът за контузии. Три пъти седмично по 20 мин. тичане или силов тренинг са добро начало. 
 
2.Често инциденти се случват на хора с наднормено тегло и лош тренинг, особено ски и сноуборд изискват по-голяма мускулна сила.
3.Направете загрявка непосредствено преди да спусканията. 
 
4.Освен това е важно да използвате сигурна спортна и защитна екипировка. Каската пази чувствителната глава и може да предотврати тежки наранявания.
5.Спазвайте правилата на пистата и не  надценявайте собствените си възможности! 
 
6.Хора с астма, със сърдечни заболявания и операции в миналото е добре да пазят здравето си и да не рискуват.
7.През последните години предпазната екипировка стана все по-добра и е добре да инвестирате също и в каски, и в протектори за гърба. При сноуборд задължително си слагайте протектори и за китките. 
 
8.В Австрия няма общовалиден закон, който да задължава любителите да носят каски на пистите. Такив има в Залцбург, Каринтия, Виена, Долна Австрия, Горна Австрия и Бургенланд, но важи само за младежи до 15-годишна възраст. При шейна, сноуборд и ски каската при възрастните е силно препоръчителна. 
 
9.Правете си периодично паузи на пистите и не карайте до пълно изтощение. Умората също е рисков фактор, казват специалистите.
10.Алкохолът, разбира се, е забранен!
Прочетено 2027 пъти Последна промяна от Сряда, 11 Януари 2023 23:04
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…