All for Joomla All for Webmasters
Различните български турове на Екатерина Терзиева
Как “СлоуТурс.БГ” се превръща в толкова търсен бранд за културно-кулинарен туризъм? 
 
Екатерина Терзиева има над 20 г. журналистически опит – била е оперативен репортер и кореспондент на български и чуждестранни медии. През 2013 г. основава електронната медия за земеделие и храни Агроновините, във фокуса на която са българските села. 5 г. по-късно започва да се занимава със селски и гастрономически туризъм, с акцент върху традиционни стари български храни и продукти.
 
През 2020 г. основава специализираната агенция за гастро и винен туризъм “СлоуТурс.БГ”. Организира гастротурове, посветени на тахана, родопската кухня, шафрана, българските трюфели, кухнята на Странджа, на Северозапада, на Пирин, на българските сирена и млечни продукти.
 
Създател на концепцията за градски турове, посветени на историята, културата, традициите и кухнята на различните народности, населяващи Пловдив. Лицензиран екскурзовод и тур лидер в Националния туристически регистър. 
 
Г-жо Терзиева, с какво вашите турове могат да бъдат интересни на българите, живеещи в Австрия?
- Вярвам, че българите в Австрия, както и във всяка една страна по света, не са спирали да носят България в сърцето си.
 
Онази България, която успя да съхрани традиции, блюда и занаяти и запази красивата си автентичност в гледки, звуци и вкусове, да се опази от хищническото усвояване. Родината, чието сърце продължи да бие в бавен и спокоен ритъм. България на нашите прадеди, баби и дядовци, която си струва да пазим, за да я видят и децата ни.
 
Точно тази България се опитвам да преоткрия и да показвам на хората. Винаги ми е ставало болно, че българският турист се обижда, ако го попитат в България ли е прекарал ваканцията си. В същото време туризмът в България не е само в хотел наСлънчев бряг. 
 
Българският туризъм са разкошните хора, приказните села, китните градове, огромната история, култура и архитектура, великолепната природа – планини, реки, море, езера и минерални води, вкусните традиционни ястия и виното от стари български и световни сортове.
 
Туровете, които правим, са за истински патриоти, които умеят да се насладят на живота, без да са преставали да носят България в душата си. 
 
Представете някои от кулинарно-културните пътешествия през септември и октомври 2021 г. 
-  България е слабо позната дестинация за винен туризъм, но вече имаме изби, които са истински скрити диаманти.
 
От 4 до 6 септември 2021 г.  организираме винен тур „Солта, морето, Черноморското вино“, който включва седем изби по Южното и Северното Черноморие, особено в районите на Поморие, Балчик и Провадия.
 
Предвиден е исторически тур, арома дегустация на пет сорта българска лавандула,  посещение на Двореца в Балчик, на Ботаническата градина, на нос Калиакра, на Тракийската гробница в Поморие и Музея на солта.
 
На 11 и 12 септември 2021 г. сме обявили тур „Седемте Рилски езера и Бистришките баби“, който се фокусира върху магията на Рила планина – природа, история, минерални води, кухня и традиции. Големият акцент е организираният специално за нас концерт на феноменалния хор на Бистришките баби, включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
 
Жените от Бистрица ще ни почерпят с традиционна баница и айрян, ще видим най–горещия гейзер в Европа, който извира в центъра на Сапарева баня, ще се насладим на искрящия от чистота въздух на Паничище, ще посетим Белчинската крепост Цари Мали град, а край с. Железница ще се потопим в 12-те горски минерални извори от времето на траките.
 
На 25 и 26 септември 2021 г. се отправяме към най-слабо населената българска планина Странджа с тура „В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове, манов мед“. Той представя вътрешността на Странджа, нейните светилища, природа и производители на манов мед и традиционни местни храни.
 
Ще посетим два пчелина за истински манов мед, събиран от медената роса в дъбовите гори на Странджа, ще разберем как изглежда и за какво помага Странджанският чай, ще посетим най-древното тракийско светилище Мишкова нива, ще се отбием в селата, където се е зародил обичаят нестинарство, вписан в листата на ЮНЕСКО.
 
Ще се разходим из Малко Търново – столицата на несъстоялата се Република на младостта, ще видим водопада Докузак, ще се пренесем в епохата на Възраждането в село Бръшлян, където с песни и танци ще ни посрещнат местните жени, облечени в традиционни странджански носии.
 
В селото ще видим един от най-старите странджански храмове – църквата „Св. Димитър“ от XV век, килийното училище, етнографския музей, ще научим с какво е уникална традиционната странджанска къща.
 
През двата дни ще опитваме типични странджански ястия – продукти от най-добрата ферма за биволи в Странджа, прясна планинска пъстърва, зелници, Странджанско дядо.
 
Турът ще приключи с посещение на едно от най-големите мегалитни светилища у нас – Беглик таш, за което се знае, че е било древна тракийска обсерватория. 
 
За гостите на Пловдив в периода 17-19 септември 2021 г. ще участваме в четвъртото издание на фестивала „Уикенд в Пловдив“, организиран от  Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив.
 
Това, което „СлоуТурс.БГ“ ще предложи в трите фестивални дни, са пет от нашите градски турове, посветени на историята, традициите, културата и кухнята на различните народности в Пловдив, с чието мирно съжителство градът е известен още от времето преди Съединението.
 
Турът „Пловдив по арменски“ е посветен на арменците, „Шалом, Пловдив!“ – на евреите, „Пловдивисимо“ – на италианците, „Внимание, говорит…Пловдив!“ – на руснаците, а „Османските перли на Пловдив“ – на османското наследство и турската общност. Всички градски турове ще се провеждат с 10% отстъпка от редовната цена. 
 
През октомври и ноември сме включили в програмата си турове в Пирин с конна езда, дегустации на разложката и банската кухня и гостуване при Дешка Кротева, която единствена у нас пази традицията в производството на автентичния колбас нафпавок, „шафранов“ тур до ферма за шафран в Родопите и вкусни родопски специалитети, пътувания до автентичните родопски села Лещен и Ковачевица, тур до Смилян за Празника на Смилянския фасул. 
 
Към кои турове е най-голям интересът?
-Във фокуса на пътуванията на „СлоуТурс.БГ“ са традиционни, но забравени български ястия и напитки, стари родни занаяти, ритуали и традиции, изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи, местни сортове винено грозде.
 
Дегустациите са организирани директно във фермите или сред местните общности, и са съчетани с посещения на исторически, архитектурни, културни и природни забележителности.
 
Разказвам на хората интересни истории – като тази за прочутото зелено сирене от село Черни Вит, което дълго време е смятано от местните хора за развалено и е изхвърляно.
 
Или за 300-годишните кестенови гори в граничната ни планина Беласица, за писаните каруци и вятърните мелници от Йовковата Добруджа, за скритите богатства на бедния Северозапад, за тракийските светилища в мистичната Странджа планина с дъбовите гори, оцелели в ледниковата епоха, за сакарските сусамени ниви по залез слънце.
 
И още за шафрановите полета в пазвите на Родопите, за лавандуловите простори в селата около Чирпан, за шепота на гърненцата, в които къкри манастирска храна, за аромата на маслодайните рози, който се стеле над гробниците на тракийските царе. Всички тези истории са само малка част от програмите на нашите турове.
 
Най-голям е интересът към туровете по време на масовия цъфтеж на маслодайната роза и лавандулата, към тура ни в „морска“ Странджа, в който опитваме различни риби и морски дарове в крайбрежната част на планината и рибарските селища по брега, към туровете ни за лов на трюфели – гъба, на която България е много богата, както и към тура с дегустация на зеленото сирене от Черни вит, крокмача, тетевенската пъстърва.
 
На интерес се радват и по-бутикови програми, каквито са маршрутите ни по пътя на сусама и тахана в Сакар и Източните Родопи, турът в Свиленградско с дегустация на прочутото Свиленградско малеби и чудните сакарски вина, турът в Йовковата Добруджа, както и този, в който търсим богатствата на бедния Северозападен регион.
 
С какво изненадаха и самата вас България и отделните региони? 
-България има всичко и колкото повече откриваш, толкова повече за опознаване остава. Гастрономическите и винените турове, посветени на кулинарните традиции, историята, културата, имат за цел да дадат не самопознание, но и наслада от срещата с автентичното българско.
 
Зад всяко място се крият истории, гастрономически традиции, занаятчийски аромати и почитани във времето практики, запазени от жени и мъже, чиято идентичност и култура са изграждани от векове.
 
Нашите турове са основани на срещите с такива истински хора, които произвеждат чиста и честна храна, с пазители на духовното наследство, с радетели за българщината. 
 
Във фокуса на нашите пътувания са и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи, местни сортове винено грозде като мавруд, гъмза, широкамелнишка лоза и др., традиционни ястия и продукти. 
 
Всеки път ахвам, когато се „срещна“ за пръв път с непознато, отдавна забравено ястие, каквото е ракарникът и яхнията лооне, приготвяна от най-нежните листенца на тиквата в Подгорието, маджунът от диня в Силистренско и от захарна метла в Търговищко, ашлията, макарините и пареникът в района на Могилица, жупкаря – ястие от сушени фасулени шушулки в района на Смилян, гньетените чушки, печените кори за баница обги и пърженото в Чипровци, яловата баница и чудния колбас нафпавок в разложкото село Горно Драглище.
 
Преживяване си беше да се озова и сред стадо пасящи черни прасета от древната българска порода Източнобалканска свиня, които се хранят с билки, жълъди и трюфели. Месото от тази порода е мраморизирано и богато на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, но за съжаление болестта Африканска чума е на път да я унищожи.
 
В България умеем всичко да поставяме в контекст – само си представете един обяд с местни ястия под сянката на столетни дъбове край малък горски параклис в Странджа! А свиването на кус-кус в някои родопски села е превърнато в ритуал по сватосване – на седенките за приготвянето му са били наричани любовните късмети. 
 
Вие сте  колега журналист, а сега и професионален пътешественик/ гид. Какво е да си гид?
- Повече от 20 години работих в национални медии като в. "Сега", в. "24 часа", Българска телеграфна агенция, работих по международни медийни проекти (Балканска мрежа за разследващи репортажи), преминах обучения по линияна ВВС World Trust, European Journalism Centre и Европейската комисия.
 
Мога да кажа, че журналистиката ми е сбъднатата мечта. Имах огромния шанс да вляза в медийния сектор в първите години след демокрацията, тогава живеехме с идеята, че създаваме новата, свободна българска журналистика.
 
С времето нещата се промениха. Не бих искала да обсъждаме болезнени теми като влошената медийна среда, нито факта, че медиите се фокусират приоритетно върху лошите новини, които всяват страх и безсмисленост.
 
Така или иначе през 2013 г. реших да се оттегля от оперативната журналистика и създадох електронната медия Агроновините. Реших, че българското село, земеделието и храната, която то дава на хората, са тема, която си струва.
 
В годините труд за Агроновините, натрупах много познания и впечатления за живота в селските райони, за трудно съхранените местни храни и напитки, за старите породи и сортове, за нечовешкия труд, полаган с много любов във фермите.
 
Така познанието за българското село, за фермерите, за местните храни и напитки, за старите породи и старите сортове, станаха моя запазена марка в туризма.Междувременно учих за екскурзовод и се лицензирах като професионален гид, за да натрупам най-напред опит в масовия туризъм.
 
В разгара на епидемията от COVID 19 през 2020 г.основах туристическата агенция за гастрономически и винен туризъм „Слоутурс.БГ“, която оперира чрез платформата SlowTours.bg. Слоганът ни е „Вкуси България!“, защото нашите пътувания помагат на хората данаучат повече за страната ни, като вкусят и видят всяко едно нейно кътче, опознавайки нейните прелести с небцето и сърцето.
 
Дадох си сметка, че в световен мащаб приходите от агротуризъм са се утроили в периода 2002-2017 г. , като в САЩ садостигналидо 950 млн. долара. Статистиката сочи, че 31% от населението в Европа почива на село и в планината през лятото, а 25% от всички ваканции в ЕС са свързани със селски туризъм.
 
В същото време нишата на селския и аграрния туризъм у нас е недостатъчно заета, а и липсва  последователна държавна политика за насърчаване и маркетинг на алтернативния туризъм. 
 
Туровете, които организираме, са вдъхновени от slow концепцията. Философията за бавно живеене води началото си от 80-те години на ХХ век, като контрапункт на все по-забързания и стресов начин на живот на западния човек. По това време възниква международното движение Slow Food, което споделя виждането, че автентичната храна може да бъде един от начините за противопоставяне на този свръхскоростен лайфстайл.
 
Според принципите на движението, тя трябва да бъде добра, чиста и честно произведена. Такава е философията и на гастрономическите турове, организирани от „СлоуТурс.БГ“. Те са добри - с аромата и здравата връзка с българския корен, чисти – опознаващи най-красивите страни на природата и българското село, честни – срещайки туристите с истинските хора, които стоят зад тяхната храна и напитки. И показвайки, разбира се, основните туристически забележителности във всеки регион.
 
Така се получава цялостно преживяване за всички сетива и връщане назад към корените в търсене и преоткриване на българската идентичност. А какво е да си гид? Има много общо с журналистиката – в единия случай приемаш информация, а в другия я даваш. По един топъл и гостоприемен начин. 
 
Към кои турове имат интерес чужденците, и към кои - българите от чужбина? 
- Почти във всяка група имаме българи, които живеят в чужбина – от Австрия, Дубай, Белгия, Катар, Германия, Съединените щати, Великобритания, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Ирландия и др.
 
Пътуват с нас, когато се връщат в България за ваканция. Към маршрутите ни интерес проявяват и много експати от Шотландия, Германия, Холандия, Русия, дори от Индонезия. Те се насочват към дестинации, които представят екзотиката на България – полетата с роза Дамасцена, лавандуловите  поля, трюфелите, Странджа, зеленото сирене от с. Черни Вит, шафрана.
 
За тях туровете се водят на английски език и това, което най-много ни радва, е, че се искат да пътуват с нас отново и отново, увлечени от голямото преживяване – да вкусят България!
 
Едно интервю на Светлана Желева
.
 
 
 

 

Прочетено 1227 пъти Последна промяна от Събота, 28 Август 2021 10:51
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…