All for Joomla All for Webmasters
ИТ специалист от Берн пресъздава гоблени

В рубриката "На гости на съседите" ви запознаваме с Борислав Янакиев и хобито му да изработва икони с мъниста и камъни Сваровски.


Борислав е роден в София и от дълго време живее в столицата на Швейцария. Признава, че винаги е обичал да прави нещо с ръцете си и да вижда веднага резултата. 

 

„От времето, когато живеех в България се възхищавам на църковната архитектура, стенописите и иконите в църквите. Тази любов не ме е напуснала и до днес. Сега пътувам много и където и да отида, посещавам задължително и катедралата, и по-известните църкви“, разказва Янакиев.

 

Първата искра
„Когато видях първата съвременна репродукция на икона, разбрах, че тази изработка ме грабва. Това беше преди около 15 години в едно малко ателие в София. Първоначално шиех само гоблени с мъниста“, връща лентата назад той. 

 

Феерията на цветовете го грабва. Според него за това изкуство са особено важни концентрацията при работа, човек да има свободно време, гъвкави пръсти и добро зрение. 

 

Технологията Hot Fix
„При търсене на модели и схеми в интернет се натъкнах на изделия с лепени мъниста и кристали. Работи се с технологията Hot Fix. Задължително е елементите да имат една равна страна. Тя е покрита с омекващо от топлината лепило и се работи с инструмент, подобен на поялник.

 

Има различни по диаметър цилиндрични накрайници, които се нагряват до 80 градуса. Мънистото се позиционира и се притиска с накрайника, който го обхваща. От топлината лепилото омеква и прониква в материята за основа“, обяснява още Борислав. 

 

Той с голямо удоволствие изработва икони. „Не става дума за религиозност, а за удоволствие от творческия процес. Убеден съм, че православието е много важно за съхранението ни като нация, където и да сме“, добавя той. 

 

Борислав изработва три вида икони. Малки - с класически гладки рамки с пришити върху канава мъниста, средни - с рамки, наподобяващи дърворезба и с пришити върху хартия мъниста, и големи - с класически гладки рамки и със залепени кристали Сваровски.

 

За това те са най-скъпи. Въпреки, че живее в Берн, рамките са от България. По думите на Борислав, вече има доста фирми, които работят бързо и качествено. Различните икони са за всеки джоб, уверява той. 

 

Сваровски срещу Вилер
„Познатите от близкото минало Вилерови гоблени са класика в жанра. В днешно време обаче техните сюжети изглеждат прекалени идилични.

 

Може би затова фирмата преустанови работа преди няколко години. Предпочитам гоблени по картини на стари български майстори, но тяхното шиене не ме увлича така, както работата с мъниста“, признава Борислав Янакиев. 

 

Освен с шиене, той с удоволствие изработва фигури от 3D оригами – вази с цветя, коледни и великденски фигури за декорация и различни фигури на животни. Сега навлиза и в тайните на изработване на модни бижута с мъниста. 

 

Неговият девиз е : „Никога не стой без работа или без книга в ръка!“ 

 

По професия Борислав Янакиев е IT специалист. Бил е и ръководител проекти в областта на интерфейси в големите болници. Дава уроци за изработване на фигури от оригами, компютърна грамотност и математика за завършващите гимназия в Берн.

 

Ако искате да закупите икона от Борислав Янакиев, доставката и до цяла Австрия е възможна. При интерес пишете на лично съобщение във Фейсбук:

https://www.facebook.com/groups/676997060099546/user/100001511200876/


  .
 
 
 

 

Прочетено 688 пъти Последна промяна от Сряда, 13 Април 2022 15:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…