All for Joomla All for Webmasters
Обличат Манекена Пис в традиционна кукерска носия

Церемония по представянето на нов български костюм на Манекен Пис (символ на белгийската столица)

 

ще се състои в понеделник, 26 септември 2022 г., в 11:00 ч. местно време в кметството на Брюксел.

 

Повод за събитието е Денят на българската независимост, съобщи БТА в рубриката си "BG Свят - новини от българите по света". 

 

Новият български костюм – традиционна кукерска носия, е изработен по проект на Анелия Антова, студент от катедра „Мода“ на Националната художествена академия в София, която победи в конкурса за изработване на авторски костюм за символа на Брюксел, организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи и Посолството на България в Брюксел.

 

Участниците в събитието ще могат да се запознаят лично с автора на костюма и с идеите, вдъхновили изработването му. 

 

След церемонията в кметството, посетителите ще могат да се включат в шествието до Манекен Пис, който ще ги посрещне с новата си кукерска носия.

 

„Вярваме, че страшната кукерска маска на Манекен пис ще прогони злите духове и новият му костюм ще носи на жителите и гостите на белгийската столица здраве, късмет и благополучие“, споделят организаторите. 

 

Церемонията ще се състои в Salle des Milices на Hôtel de Ville de Bruxelles на адрес: 1 Grand Place, 1000 Bruxelles. Вход от лявата страна на главния вход на кметството.


 
Прочетено 303 пъти Последна промяна от Сряда, 21 Септември 2022 10:29
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…