All for Joomla All for Webmasters
ЕС удължи с още 10 години одобрението за употребата на глифозат

По-рано членките на комисията не постигнаха съгласие,

но и не прекратиха продължаването на употребата на продукта, влаган в препарати за растителна защита. 

 

Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години Предвиждат се обаче нови условия и ограничения за употребата му, съобщи ДПА, цитирайки изявление на Европейската комисия.

 

По-рано членките на ЕС не постигнаха съгласие, но и не прекратиха продължаването на употребата на продукта, влаган в препарати за растителна защита. В резултат на това Европейската комисия е взела решението сама, отбелязва БТА. 

 

Настоящият период на разрешението за употребата на глифозат трябваше да изтече в средата на декември 2023 г. 

 

Има спорове дали глифозатът може да причини заболявания от рак. Съществуват и потенциални рискове за околната среда от използването му. Обширно разследване на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA, ЕОБХ) наскоро не откри неприемливи рискове, но посочи пропуски в данните в няколко области. 

 

Аспектите, които не са окончателно изяснени, включват хранителните рискове за потребителите и оценката на рисковете за водните растения, според европейската институция.

 

Наличната информация също не позволява да се направят ясни заключения по отношение на опазването на биоразнообразието.

 

Глифозатът, използван предимно в селското стопанство, убива всички растения, с които влиза в контакт, включително трева, храсти и мъх.

Прочетено 262 пъти Последна промяна от Петък, 17 Ноември 2023 09:22
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…