All for Joomla All for Webmasters
Търсим всякакви възможности за активното представяне на българския здравен и спа туризъм в Австрия

За кратки срокове, от септември 2023 г. насам чрез контактите, които стартирахме със застрахователните компании в Австрия има,

вече прекрасни резултати и хотелите Грифид в курорта Златни пясъци край Варна са включени в престижния каталог Besser Leben на Wiener Städtische – Vienna Insurance Group. Не само са включени, а вече има и множество резервации от австрийски клиенти, това заяви Меглена Плугчиева.

 

Визитка Меглена Плугчиева е политик, депутат в 37, 38 и 41 Народно събрание, била е вицепремиер в правителството на Сергей Станишев. В дипломатическата си кариера е била посланик на България в Германия, Швейцария , Княжество Лихтенщайн и Черна гора. Меглена Плугчиева е посланик на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

 

Г-жо Плугчиева, труден клиент ли са австрийците, сравнено с германците, вие имате поглед и върху тях?
- Позволете ми първо да кажа няколко думи за себе си и да представя Българския съюз по балнеология и спа туризъм, тъй като оставам с впечатление от срещите ми и разговорите тук в Австрия, че съюзът и като цяло България, не сме толкова известни на този туристически пазар.

 

За мен като бивш посланик в Германия, Швейцария, Лихтенщайн и Черна Гора е приятно задължение да поема ангажимента на посланик на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и да работя за промотиране на една от най-атрактивните и перспективни сфери на туризма- здравния и уелнес туризъм, с който страната ни, благодарение на уникалните си природни дадености и климат, съчетани с изпълнение на съвременните изисквания за устойчив туризъм, има всички предпоставки да бъде сред топ дестинациите в Европа.

 

Все още обаче недостатъчна е рекламата от българска страна, представянето и промотирането на тази наша съкровищница. Това е сега не само задача, а мисия да покажем цялото това богатство и да привлечем нови клиенти и приятели на България сред взискателната австрийска публика.

 

Българската асоциация по балнеология и спа туризъм от създаването си през 2006 г. и до сега, обединява СПА сектора в България, за да изпълни мисията си – да утвърди България като целогодишна балнеолечение и СПА дестинация на българския и международния пазар.

 

Основатели и членове са водещи български спа общини, инвеститори, хотелиери, които предлагат висококачествени и сертифицирани от държавата медицински/СПА и уелнес продукти, както и медицински специалисти и експерти, които активно работят за утвърждаването на България като целогодишна дестинация за качествен здравен и уелнес туризъм.

 

Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм е представител на България в Европейската СПА асоциация (ESPA), която е организацията-майка в СПА сектора на държавите-членки на ЕС.

 

Голям успех за България беше признаването на страната ни през 2019 г. от Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси като една от 14-те държави, в които разходите за извънболнична медицинска помощ, предоставяна на германски граждани в български сертифицирани медицински и СПА заведения, се признават и възстановяват.

 

Ползвайки този опит стартирахме работа по проекта за активно представяне на здравния и спа туризъм на австрийския пазар и трябва да призная, че задачата е много по-трудна в сравнение с тази в Германия по следните причини.

 

Като цяло, рамковите политически и икономически условия в Европа са за жалост негативно променени и водят до несигурност сред гражданите що се касае за пътувания и туризъм зад граница. Освен това Австрия самата е топ дестинация и световна марка за всякакъв вид туризъм без морски.

 

На тази база естествено Австрия сериозно и ревниво пази своя много силен туристически пазар, особено когато се касае до услуги за здравен туризъм, заплатени от държавните здравни каси, извършени зад граница.

 

Разбира се, че сме още в началото на проекта и ще търсим всякакви възможности за активното представяне на българския здравен и спа туризъм в Австрия, още повече, че имаме и много предимства, които страната ни предлага, а липсват в Австрия и така бихме постигнали един win-win ефект за двете страни.

 

С кои застрахователи и институции от австрийска страна вече работите и кой още трябва да бъде спечелен за каузата?
- С голямо задоволство искам да оповестя, че в сравнително кратки срокове, от септември т.г. насам чрез контактите, които стартирахме със застрахователните компании в Австрия има вече прекрасни резултати и хотелите Грифид в курорта Златни пясъци край Варна, са включени в престижния каталог Besser Leben на Wiener Städtische – Vienna Insurance Group.

 

Не само са включени, а вече има и множество резервации от австрийски клиенти. Това е голям първи успех, който от една страна е оценка признание за българските хотели и от друга, съм сигурна, че ще предизвика интереса и на другите застрахователни компании в Австрия.

 

Как възнамерявате австрийският клиент да научи за българските балнеология, спа и уелнес?
- Уникалните природни дадености и ресурси, благоприятният климат, осигуряващи предлагането на атрактивни целогодишни услуги и то предложени на високо европейско качество на много по-ниски цени, в сравнение с тези в Европа, създават прекрасни предпоставки за успех.

 

Трябва да подчертая още новия тренд в европейския туризъм, с който нашите особено черноморски курорти са в крак и даже изпреварват европейските си колеги, като устойчив туризъм, климатична терапия, терапия с луга, с морска сол, с мед и пчелен восък, здравословно хранене, детоксикация и др.

 

Аз обичам да казвам, че България е голяма страна на малка територия. Съчетанието на девствени горски територии в комбинация с благоприятен климат, море и огромно богатство на минерални извори с широк спектър на химически състав и температурен режим, и в добавка много високо европейско качество на туристическа инфраструктура и медицинска апаратура, правят нашите балнеоложки и спа центрове много силни конкуренти на европейския туристически пазар.

 

Разбира се на първо място са хората – мениджърите на хотели и комплекси, с визия и компетентност и гостоприемният немски говорещ професионален персонал, са от важно значение.

 

Проектът за Австрия, както и всички други в сферата на туризма, е изключително важен, защото ще носи директни и индиректни ползи на страната ни и за двустранните ни отношения с приятелска Австрия.

 

Прочетено 375 пъти Последна промяна от Петък, 01 Декември 2023 09:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…