All for Joomla All for Webmasters
Познавате ли СПА богатството на Унгария?
Ваш екскурзовод е Зорница Рашкова от Е-Tours.
Маршрут: Дебрецен – Егер - Замъка крепост в Егер - Музей на Марципана – турската баня в Егер- Мисколц - СПА в Термалната пещера в Мишколцтаполца 
 
Дебрецен е вторият по големина град в Унгария, известен с университета, медицината и спа услугите
(Снимка: wellnesstips.at)
 
На главната улица на "Пиац" в Дебрецен се намира Голямата църква в Дебрецен - уникална и красива жълта сграда на реформаторската църква. Огромната катедрала с архитектура от класицизма побира 5 хил. души. Тук е и Реформаторският педагогически колеж, който се намира на площад "Кошут". Колежът е огромна стара сграда с неоготически стил, отличава се с високи сводести прозорци и малка часовникова кула. Пред катедралата е поставен петметров пиедестал на Лайош Кошут, премиер и президент на Унгария.
 
В Дебреценския реформаторски колеж  се съхранява Писанието на над 250 езика. Музеят има изложба на шедьоври на църковното и ювелирното изкуство. 
 
На централния площад на Дебрецен, зад огромен фонтан, се издига фасадата на хотел "Златен бик", който е построен през 1699 г. 
 
Не можете да сте в Дебрецен и да не посетите музей Дери, свързан с  един от най-успешните и професионално признати предприемачи на Австро-Унгарската монархия. През 1878 г. той е изпратен на Парижкия световен панаир от Австрийската търговско-промишлена палата. Неговите фабрики за коприна са построени в Моравия в началото на 1880-те. Занимава се със събиране на колекции и днес музея е един от най-значимите за Унгария. 
 
В града се намира и Музей за съвременно изкуство. Това е голямо бяло здание с високи прозорци. На всеки етаж ще откриете отделни затъмнени стаи с психеделична  атмосфера, а музеят като цяло е интерактивен. Тук има един ъгъл за вашата творческа импровизация - една червено-зелена стая, където можете да направите пясъчна анимация сами, има фотозона, статив, маса за рисуване и всичко друго необходимо. 
 
Добре е да намерите време и да разгледате Червената църква, малката Калвинистка църква, католическата катедрала „Св. Анна”, резиденцията на епископа в Дебрецен, театър „Михай Чоконай-Витез”, паметниците на  Лайош Кошут, Михай Чоконай-Витез, Ищван Бочкай. Целият Дебрецен е цветен оазис от алеи.  
 
Замъкът -крепост в Егер може да се сравни с Шипка в България 
 
Егер - един от най-красивите и стари унгарски градове, който привлича туристи от цял свят със своите забележителности и хубави вина. Той е един от първите унгарски градове, основан още по времето на крал Стефан Първи през 10-и век. Монархът построява църква и крепост, около които постепенно се оформя средновековното селище. 
 
Замъкът- крепост в Егер може да се сравни с Шипка в България. През втората половина на 16 век, когато Османската империя е на върха на своето могъщество и напредва към сърцето на Европа, на Егер и шепа защитници е съдено да окажат най-яростната съпротива.
 
Въпреки героичната съпротива на маджарите, Егер пада под ударите на османските войски, но за много кратък период – по-малко от 100 години от 1596 г. до 1687 г., когато е освободен от австрийските Хабсбурги и става част от тяхната многонационална империя.
 
Единственият спомен за османските турци е едно минаре, което е най-западният мюсюлмански храм в Европа. Вълнуващата изложба в замъка ще ви отведат векове назад в славни исторически битки.  
 
Мнозина не пропускат да посетят и Музея на Марципана. Колекцията се състои от около 150 предмета, направени от захарна маса и основната й атракция е Бароковата стая в края на музея, където - от тапета и завесата до печката - всичко е направено от захар. На майстора са необходими 3 години, за да създаде тази специална стая. Изложбата е съставена от шедьоврите на Лайош Копцик. Деликатеси, трюфели и марципанови мечти очакват посетителите в музея. 
 
Не по-малка забележителност са и подземните тунели на Егер – подземни винени изби с дължина от 3 км. По време на обиколката туристите се запознават с историята на Егер. Впечатляваща е и Епископската изба с шахматно разположение. 
 
Част от забележителностите на града са още площад Добу, Архиепископската градина - най-големият парк на Егер, известен като белите дробове на града. На неговото място е имало естествена гора, оградена и използвана за лов от епископите. Портите са отворени за обществото през 1919 г. - два от тях, истински шедьоври от ковано желязо на Хенрик Фазола, все още стоят от северната и западната страна на парка. 
 
Базиликата на Егер е известна като катедралата на Свети Йоан и Свети Михаил. Органът на катедралата в Егер е построен от майстора на органостроителите на Лудвиг Мозер от Залцбург, най-големият от неговата професия през 1864 г. Срещу Базиликата е сградата на университета Естерхази Кароли, това е Лицеят. 
 
Бароковата сграда - почти 300-годишната сграда е домакин на няколко забележителности: Архиепископската библиотека, Вълшебната кула и Камера Обскура, наречена също тъмна стая с най-стария „панорамен проектор“ на континента.  
 
Магическата кула може да бъде вълнуваща програма за деца и възрастни, които се интересуват от физически и химически експерименти. От терасата в горната част на сградата се разкрива спираща дъха гледка към града. Разходката по улица Сечени - главната улица, алеята на града с много кафенета, ресторанти, е вълнуваща. 
 
СПА релакс ви очаква в турската баня Егер. Турската баня  е построена между 1610 и 1617 г. Куполът, реновиран през 1980 г., покрит с приблизително 200 000 позлатени мозайки, дава зрелищна гледка. В банята на разположение са не само оригинални басейни в османски стил, но и хамам.  
 
В момента Турската баня, която припомня автентична турска атмосфера отвътре и отвън, посреща гости, пристигащи в Егер с 6 басейна, както и уелнес и медицински услуги на високо ниво. Като единствената такава оцеляла баня в провинциална Унгария, рядката радонова лечебна вода на Турската баня запълва три басейна, извиращи от изворите, скрити под изкуствения каменен под на турския басейн, положени прекъснато. Сред атмосфера на лукс и минало може да се поглезите с различни масажи, да отдъхнете в сауната и парната баня. 
 
На спа в Термалната пещера в Мишколцтаполца
 
Туристическа програма в Мишколцтаполца започва с  Ортодоксалната синагога, Националния театър на града, Православният църковен музей, в който се съхранява иконата „Черната Мадона от Казан”, дар за църквата от Екатерина Велика, Дървената църква, замъка “Диосгьори”, разположен в едноименния квартал на Мишколц. 
 
СПА в Термалната пещера в Мишколцтаполца е другото голямо преживяване. Пещерата е разположена на около 7км. от центъра на града и представлява минерална баня в естествена пещера, формирана в продължение на хиляди години.
 
 
Водата е с температура около 30°C и е известна с лечебните си свойства, а поради ниското съдържание на сол, хората могат да се къпят в нея много по-дълго време. Пещерата и нейният лечебен извор са били известни още от древността, но мястото се популяризира едва през XVI-XVII век.
(PR-статия )
 

Прочетено 2114 пъти Последна промяна от Четвъртък, 30 Януари 2020 10:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…