All for Joomla All for Webmasters

Последни статии

  • Новини
  • Интервюта
  • Алтернативни терапии
  • Ветеринарна медицина
  • Био
  • Рехабилитация и СПА
  • Съветник
Март 29, 2023
0
Българо-австрийското изобретение е подходящо за всички течни горива. На пазара вече се предлага ензимната добавка Елфуел“, която
Септември 13, 2022
0
Преводачът превежда не само думи и изречения, той превежда култура, казва Светла Кьосева, главен редактор на сп. „Хемус” в
Съветите са на Нели Янева, Бахов терапевт. Как лесно да стигнем до детската душа? Умението за рисуване при децата доста често върви успоредно
Подвигът на легендарното куче, както и на още една дузина впрегатни четириноги вълнуват и до днес, оживява във филм.    "През януари 1925
Февруари 08, 2023
0
Лиляна Донева дълги години се занимава и проучва растителните и етеричните масла. Започва като представител на едни от първите зехтини, внасяни
Има възможност да се включите онлайн в събитието. Българското дружество д-р Мария Василева, водещ онкохирург за борба с рака на гърдата и други
Март 27, 2023
0
Виена променя изцяло системата за даване под наем на електически тротинетки, за да сложи край на хаоса по тротоарите. Нова наредба, която влиза
sanusetsalvus.com

sanusetsalvus.com

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Българо-австрийското изобретение е подходящо за всички течни горива.

Красимира Стоянова дебютира като Тоска в едноименния шедьовър на Джакомо Пучини на 26 февруари 2023 г. на сцената на Виенската Щатсопера.

Първи избор: Лекар

Като дете, д-р Светомир Харалампиев е запален по футбола и оттам се появяват и първите травми. „Чупил съм 3 пъти краката си“, признава той. Затова по-късно като юноша започва да се интересува от травматология. И никой от фамилията и приятелите му не е изненадан от намерението му да стане лекар, и то ортопед-травматолог. 

 

Като ученик заляга на биологията и химията, и така сам се подготвя за кандидатстването в Медицински универститет- София. След казармата започва пътят към голямата медицина. 

 

Защо точно Австрия?

Не само колегите на Светомир, но и самият той мечтае за следване в чужбина. На помощ идва чичо му, който от десетилетия живее в Австрия. Светомир пристига в алпийската страна през 1999 г. Първо се установява в Кремс, а после- във Виена.

 

Следват трудни години на престой – с доказване на доходи- около 70 хил. шилинга годишно, с работа, за да се издържа и следва във Медицинския университет, с изваждане на виза за престой, обвързана с взети изпити от следването, учене на немския език. 

 

Край на следването-скачане в реалния живот!

Първата му работа е през 2011 г. в болницата в Мейдлинг(UKH Meidling) като Turnusarzt, след това в лечебното заведение в Кремс. През 2013 година д-р Харалампиев отново се връща във Виена, където вече е спечелил постоянно място в Донаушпитал(Donauspital).

 

Там специализира травматология.Обучението му по специалност ортопедия преминава през Герстхоф (KH Gersthof) , впоследствие в Кранкенхаус Норд(КH Nord), а от 2017 г. се връща в Донаушпитал където завършва обучението си и е назначен като специалист по травматология и ортопедия. 

 

Какво е това да ти е трудно?!

Д-р Харалампиев признава, че не е чувствал трудностите в своя живот като спънки пред него. Неговата философия е, че така той е трупал опит как се случват нещата в Австрия, в професията, какво трябва да се направи, за да успее човек. 

 

От 2015 г. двете специалности – ортопедия и травматология в Австрия са обединени. Като „нова възможност“ го определя д-р Харалампиев, защото за него като млад специалист се отворили по-широки хоризонти за изява. 

 

След време лекарят не изключва, че ще може по-лесно да отвори и частна практика по причина, че ортопедията е свързана повече с работа в ординация. „Като вземеш най-доброто от двете специалности, те се допълват“, добавя той. 

 

Стават ли травмите по-тежки ?

Травми винаги ще се случват: деца и възрастни тичат,спортуват. Нито травмите стават по-тежки, нито пък са повече. „Променя се повече спектъра на операциите, предвид на използването на нови и по-добри импланти“, добавя той.


Животът и Донаушпитал-най-големите учители

Д-р Харалампиев е търсен от много сънародници- за второ мнение по даден здравен казус, както и за съвети при различни травми и ортопедични проблеми, вкл. подмяна на стави и т.н. 

 

В Донаушпитал идват и пациенти от България както за планови или спешни операции, така и за консервативна терапия. 

 

За д-р Харалампиев животът и практиката са най-големият учител. „Визитациите,ежедневието в болницата, обсъжданията на случаите с колегите в отделението… от тях по-големи учители няма“, убеден е той.

 

Към това се добавят и посещаване на многобройни курсове за повишаване на квалификацията, конгреси, с една дума -обучение и трупане на опит през целия живот. Иначе изоставаш и не се развиваш. 

 

Там, където е домът, там е България

Често питат д-р Харалампиев дали един ден ще се върне в България. Моят живот и работа са тук, казва той.
Съпругата му е също лекар,акушер-гинеколог. С нея (д-р Даниела Варадинова) се запознават на една сватба в България. По това време тя е на стаж в болница „Шейново“ в София. 

 

Здравето, семейството, дъщеря му и синът му са най-голямото богатство за д-р Харалампиев. Като родител той се стреми децата му да бъдат максимално интегрирани в живота в Австрия, и да бъдат щастливи. 

 

Български народни танци

Фолклорна група „Пендари” с ръководител Галя Милева е един от начините по която д-р Харалампиев и неговото семейство релаксират. Децата учат български народни танци, завързват се нови запознанства, създават се връзки и приятелства. Допадат им и пътувания до близо и далече. 

 

Защо помага на пострадали българи, постъпили в Донаушпитал?

„Защото сме българи! Освен това човек в болница винаги има нужда от помощ и подкрепа, за да преодолее трудния момент. "Въпрос на човещина е да отидеш при пациента сънародник и да го попиташ има ли нужда от нещо и да видиш как можеш да съдействаш. “казва д-р Харалампиев. 

 

За контакти и запитвания:

swetomir@уahoo.com

Facebook: 

https://www.facebook.com/svetomir.haralampiev

 

Съветите са на Нели Янева, Бахов терапевт.

Виена променя изцяло системата за даване под наем на електически тротинетки, за да сложи край на хаоса по тротоарите.

Тайната на Рим

Едно ФБ есе на Явора Стоилова, поетеса, оперна певица и праплеменница на големия български поет Пейо Яворов.
Страница 1 от 420
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…