All for Joomla All for Webmasters
Най-често срещаните грешки при обзавеждането за дома
Съветите са на Лаура Дюлгерова, създател на Laura Design.
В условията на карантина едва ли можем да предприемем някакъв ремонт, може би само малко разместване в жилището. Но поне от статията ще ни хрумнат идеи за по-късно. 
 
 
Като място на което обичаме да се отпуснем след дълъг работен ден, дневната е стаята, в която са изложени едни от най-красивите ни вещи. Понякога обаче се стига до ситуация, в която вместо да превърнем любимото си място от дома в по-удобно, то става точно обратното.Често се случва, фокусирайки се върху вижданията и разбиранията си, но без да знаем основните правила при обзавеждането на дома, да допуснем резултат, който е далеч от очакванията ни за красота и уют. 
 
Претрупано от вещи, събиращи прах, ненужни аксесоари, които по-скоро не са съчетани добре, твърде много картини и снимки. Накрая се оказва, че вещите са "превзели" пространството, което в последствие ни натоварва - емоционално и физически... все някой трябва да почисти всичко това. 
 
Eто и някои основни грешки:  
 
1. Не пресмятаме бюджета преди купуване
Преди да се отправите към магазина за мебели, добре е да планирате бюджета си. Измерете точно стаите. Поставянето на мебели изисква добре да определите и планирате площта на помещенията. Отивайки в магазина, бъдете сигурни какво търсите и в рамките на какъв бюджет.
 
2. Не търсим съвет от интериорен дизайнер
Може да ви се иска да се справите съвсем сами с дизайна на интериора у дома, но понякога се оказва, че имаме нужда от малко помощ – още някой да погледне, да ни посъветва как да постъпим и  какво да предприемем.  В крайна сметка, целта е да избегнете грешки при планирането на интериорния дизайн.  
 
Дизайнерите са за това. Те са пълни с идеи, съвети и трикове, които ще преобразят дома ви. Ако не сте съгласни с второто становище, обърнете се към друг професионалист. Консултациите са полезни и не означава, че трябва непременно да вкарате дизайнерите в дома си. Понякога е достатъчно да се посъветвате и да хванете правилната посока сами. 
 
3.Избираме мебелите преди цвета на стаята 
Винаги започвайте обзавеждането след като си избрали водещите цветове в дадена стая. По този начин може да се съгласуват нюансите, с които сте боядисали стените, с тези на дървото и тапицерията на мебелите. Например, мебели в кафяво подхождат на стая в зелено или жълто, но не пасват на червени или лилави стени.  
 
4. Не внимаваме с цветовете
Говорейки за цветове, трябва да се внимава при съгласуването на мебели от различно дърво. Допустимо е да се използват  до 3 различни цвята, всичко останало е риск. Ако можем е добре да се придържаме към скала 60/30/10. Основният цвят е 60 на сто от помещението , 30  на сто- второстепенен цвят и 10 на сто – акценти. 
 
5. Няма точка около която да се концентрираме
Първото фундаментално правило е да имате ясна представа какво искате и как ще го постигнете. Декорирането на дневната е като рисуване на картина - всеки детайл е от значение.
 
Цветът на дивана може да бъде основата на която да стъпите и да градите плавно. От възглавниците, цветята, рамките на картините  до осветлението и пердетата всичко е свързано. Акцентите в стаята са хубаво нещо, те я освежават. Подборът им и хармонията между тях са важни за да не почнат да се „бият“ цветовете. 
 
6. Какво искам очите ми да виждат, когато стъпя в стаята, какво искам да почувствам 
Трябва да се запитаме точно това. Има домове, които като посетим и си казваме "Сякаш цял живот съм бил тук". Тогава трябва да помислим кое ни привлича, какво бихме добавили в нашия интериор, за да се доближим до мечтаното място. По този начин ще разберем енергията, която искаме да вложим в стаята. 
 
7. Оставяме осветлението последно
Една от основните ни грешки - забравяме, че осветителните тела са също важни. Те придават съвсем друг вид на стаята. Лампите са като килимите - или стаята ще "заблести", или ще "потъне" в кич, безвкусица или тъмнина от тяхната липса. 
 
Дизайнът на лампите е от важност, но е хубаво да подбираме внимателно. Не трябва да прекаляваме с излишните елементи, желателно е да се придържаме към изчистена линия, която отговаря на цялостния декор. 
 
Крушките не са за подценяване, силата на светлината е от определящо значение за доброто излъчване на стаята. 
 
8. Картините в стаята  
Картините са деликатна тема. Не всеки харесва да ги има по стените, други прекаляват, а трети - правят пълен миш-маш от стилове и цветове. 
 
В последните години стана много модерно да се прави галерия от картини по стените. Много артистично, внасящо част от нашия характер и придаващо уют. За да направим перфектната галерия ще ни е нужно да имаме ясна идея.Истината е, че тук може да си играем много, да съчетаваме различни рамки по стил, форма и цветове.
 
Важното е да се придържаме към определена идея, а не  да смесва "наличното вкъщи". 
 
Коя стая е най-проблематична? 
Определено това е стаята в която прекарваме най-дълго. Тук се струпват най-любимите, но и най-ненужни вещи. Опитваме се да вкараме всичко което ни харесва от интернет, от картинки или реклами. Цветово започва да се създава хаос. Последицата е, че се намалява пространството с излишни мебели и други вещи.
 
Голяма част от хората живеят в по-тесни жилища и не знаят как да усвоят правилно пространствата. Друг проблем е отново с размера и броя на спалните, напр., ако живеят 2 деца в една стая. Организирането й е голямо предизвикателство. В такива ситуации съветвам хората да се обръщат по-често към дизайнер. 
 
Какви са трендовете при различните стаи?
От известно време трендът е да се  внася  максимално естествена (среда), природа в дома няма значение в коя от стаите. Това не само като тренд, но е и силно енергийно и полезно за нас.  
 
Трябва ли да сме максималисти в желанията си?
Хубаво е да сме максималисти, но и реалисти в ситуация в която трябва да подберем между точно това, от което имаме нужда и това, което харесваме, за да се създаде хармония и уют в дома. 
 
Капани от рода - на снимка чудесно, реално- не толкова...
Относно снимките и картинките хората харесват обзавеждане и вещи, но не си дават ясна преценка , че повечето от тях са на широки , големи и високи пространства, а средствата са големи.
 
В основата на една снимка стои много обработка на различни програми. И ако накрая помещението наистина изглежда страхотно, то тайната е в осветлението. Без него и най-хубавият интериор е нищо. 
 
Ремонт на парче- сега банята, догодина- кухнята. 
При ремонт на парче рискът е голям, но не е невъзможно. Съветвам, ако имате намерение домът да се преобразява да се заделят достатъчно средства и ремонтът да се прави наведнъж. Рисковете иначе са, че с времето стиловете и личният вкус се мени и дълго време минава, докато се решим на поредния ремонт в следващата стая. 
 
Смесване на стилове- да или не?  
В смесването на стилове няма нищо лошо, даже напротив. Има много варианти на смесване, но трябва да се пазим от създаване на хаос и  безвкусица. 
При заминаване в чужбина как да оставим старото жилище и какво да вземем за новото?
Ако старото жилище е лично, то трябва да се разчисти от всичко ненужно, максимално да се изпразни и да се пусне или за продажба, или под наем. Заминавайки, също взимаме единствено и само нещата, от които имаме нужда и ще ползваме всекидневно.
 
Често се случва да трупаме неща, които „един ден може и да потрябват.“ Не!  Всичко или се раздава, или се изхвърля, но енергията трябва да се чисти и сменя непрекъснато. Хвърляме ли нещо, даваме път на новото. При обзавеждане на ново жилище то нека да бъде с неща в стила и в духа на мястото в което се местим. Нови и свежи идеи никога не са в излишък. 
 
Как да се грижим за дом, който не обитаваме?
Разбира се, ако имаме възможност е добре да наемем човек, който поне веднъж месечно да почиства къщата. Може да помолим някой близък или приятели да ни помага за това. Често трябва да се проветрява. Другият вариант е да се пуснат наематели, защото едно необитавано място без човешка ръка и душа се руши и запустява.  
 
 
За контакти с Лаура Дюлгерова:
Тел: + 359 898 855 277 
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook: Laura Interior Design 
 

Прочетено 475 пъти Последна промяна от Неделя, 29 Март 2020 19:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…